Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Ακούστε μας κ. Πρόεδρε

Ακούστε μας κ. Πρόεδρε

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτικές. Είναι πρωτόγνωρη η παραγωγή θερμών προβλημάτων. Εμπλοκές, επιπλοκές, αλληλουπονομεύσεις, συμφέροντα, εθνικισμοί, θρησκευτικοί φανατισμοί συγκροτούν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση πολιτικοστρατιωτικών δεδομένων. Μαθητευόμενοι Μάγοι απεδείχθησαν οι Αμερικανοί. Η «φιλάνθρωπη» παγκόσμια πολιτική τους (δήθεν να φέρουν Δημοκρατία στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής) έφερε παντού ερείπια. Απέτυχε  τραγικά. Η αποτυχία της γέννησε τερατώδη προβλήματα η εξέλιξη των οποίων τροφοδοτεί την ενδημική πλέον αστάθεια και αιματηρή ανασφάλεια στην περιοχή.

Σ’ αυτό τον εντεινόμενο κυκεώνα συμφερόντων, σ’ αυτό τον Αρμαγεδδώνα αιματηρών γεγονότων και ατέλειωτων ανθρωπίνων τραγωδιών στην περιοχή μας, τι και πώς πρέπει να σκέπτεται η Κύπρος; Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται; Προς ποιες κατευθύνσεις, με ποια στρατηγική και ποιους τακτικούς χειρισμούς; Όλα άλλαξαν και αλλάζουν με ταχύτητες στην περιοχή μας. Ποιες αλλαγές θα αποφασίσει η Κύπρος για να προσαρμόσει την περαιτέρω πορεία της;

Η Κύπρος αποκτά ιδιαίτερη Στρατηγική σημασία λόγω της Ευρωπαϊκής της υπόστασης.  Η Ευρώπη από την ουδετερότητα και απάθεια είναι πλέον αναγκασμένη να ενεργοποιηθεί. Η Κύπρος είναι μια σοβαρή πτυχή της νέας Στρατηγικής της. Αυτό το νέο καθαρό δεδομένο η ηγεσία της Κύπρου πρέπει να το αναγνώσει εύστοχα και να το αξιοποιήσει αποφασιστικά και ευφάνταστα. Οι εξελίξεις δεν επιτρέπουν απλώς, επιβάλλουν νέα Στρατηγική στο πρόβλημα της Κύπρου. Με νέους χειρισμούς.

Ο Ερντογάν είναι δυνατός ηγέτης. Η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη στην περιοχή. Όμως αυτή η δυνατή Τουρκία έχει πολύ σοβαρά εσωτερικά και εξωτερικά προβλήματα. Η Κύπρος πρέπει να ξυπνήσει από τις καμπάνες των εκκωφαντικών γεωπολιτικών εξελίξων στην περιοχή. Είναι η ώρα η ίδια η Κύπρος να τολμήσει, να μη δειλιάσει, να καλέσει επίσημα την Ευρώπη να επισπεύσει την ανατροπή της απάθειάς της για το τι συμβαίνει και θα συμβεί σ’ αυτή την πυρίκαυστη  περιοχή του Πλανήτη. Η Ευρώπη πρέπει όχι μόνο να αξιολογήσει πλέον ορθά τη Στρατηγική σημασία της Κύπρου στην περιοχή, αλλά και να την προστατεύσει. Να την ενισχύσει για να μετατραπεί σε νησίδα Ειρήνης και Κέντρο ειρηνικών, διπλωματικών δραστηριοτήτων και ασφάλειας στη φλεγόμενη, την πολυτεμαχισμένη και πολυαίμακτη περιοχή.

Είναι τώρα η ώρα ο Πρόεδρος της Κύπρου να «επαναστατήσει» κατά των δικών του πολυχρόνιων, άγονων και καταστροφικών πολιτικών εμμονών. Είναι η ώρα να δείξει ότι είναι ηγέτης ή ότι έγινε έμπειρος και ρεαλιστής ηγέτης. Μέχρι σήμερα ο ρεαλισμός του στηριζόταν στο ότι «ο Ερντογάν είναι καλός άνθρωπος και θέλει λύση» και στο ότι ο Ακιντζί είναι «φίλος και καλόπιστος Συνομιλητής». Αυτός ο ρεαλισμός ήταν ρομαντική αυταπάτη. Έπεσε σε ερείπια. Ζει τώρα ο Πρόεδρος μέσα στα ερείπια των αδιεξόδων της πολιτικής του. Και οι πρώην φανατικοί οπαδοί της πολιτικής του όταν δεν τον λοιδορούν, όταν δεν τον εξυβρίζουν τον εκβιάζουν πολλαπλώς. Του δίνεται τώρα η ευκαιρία ν’ αλλάξει, αφού όλα άλλαξαν δραματικά στην περιοχή…

 

 


Top