Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Να επέμβει ο Λαός

Να επέμβει ο Λαός

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Στο ήδη επιβαλλόμενο κλίμα των Προεδρικών Εκλογών, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις για το Κυπριακό. Τουναντίον, εξ αντικειμένου, στο Εκλογικό Σώμα θα υπάρξουν εντάσεις, διαφωνίες και αλληλοκατηγορίες ως προς τη διαχείριση του Κυπριακού αλλά και ως προς την αδιέξοδη προοπτική του.

Οι διάφοροι πολιτικοί ηγέτες και οι υποτελείς τους, ήδη διαμορφώνουν την ηδονική προσδοκία ότι μετά τις Προεδρικές θα είναι νικητές. Και ως νικητές θα μοιράσουν την εξουσία και τα αγαθά της. Θα βρουν τρόπους να επαναρχίσουν οι Συνομιλίες. Με ταξίδια, με κορώνες για πρόοδο και επιτυχίες. Και με τα γνωστά μικροπολιτικά επικοινωνιακά  σκουπίδια, που εδώ και 43 χρόνια μολύνουν την ατμόσφαιρα της δύσμοιρης Κύπρου.

Είναι όμως ώρα ο Κυπριακός Ελληνισμός να επέμβει. Πρέπει να πει τον λόγο του. Και να τον πει καθαρά και αποφασιστικά. Η ηγεσία του δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως εάν η Κύπρος να είναι χωράφι της. Και ο Κυπριακός Ελληνισμός σιωπηρός συνεργός σε όλα όσα αποφασίζει αυτή η ηγεσία. Ο Λαός είναι η ώρα να ζητήσει και απολογισμό και ευθύνες από τους ηγέτες του. Και ΚΥΡΙΩΣ να επιβάλει τη δική του βούληση για το πώς θέλει το παρόν και πώς το μέλλον του.

Ο Λαός πρέπει ν’ αποφασίσει σε ένα ΠΡΩΤΟ Δημοψήφισμα τι είδους λύση θέλει στο Κυπριακό. Απεφάσισε με το βροντώδες ΟΧΙ το 2004 και οι ηγέτες του πάλιν πρόδωσαν την απόφασή του. Τον αγνόησαν και απεφάσισαν και έπραξαν τα αντίθετα. Τι δεν δέχεται και τι δέχεται. Το είπε το 2004, να το ξαναπεί!. Με συγκεκριμένα καθαρά ερωτήματα στο Δημοψήφισμα και συγκεκριμένες απαντήσεις. Θέλει Διζωνική και Δικοινοτική όπως την έχει αντιληφθεί και όπως την απέρριψε το 2004; Αν δεν τη θέλει αυτή τη λύση, τι θέλει;

Θα πρέπει να μπουν με καθαρότητα και ιστορική ευθύνη τα ερωτήματα και οι απαντήσεις. Αυτό το Δημοψήφισμα πρέπει να γίνει μετά τις Προεδρικές Εκλογές. Κατά τη διάρκεια όμως των Προεδρικών Εκλογών πρέπει να δεσμευτούν οι επίσημα διακηρυγμένοι  υποψήφιοι Προέδροι… Να δεσμευτούν ότι η  Ενότητα είναι πολύ Ιερή λέξη για να την κακοποιούν όλοι στους μικροπολιτικούς εκτραχηλισμούς τους.

Πρέπει να δεσμευτούν ενώπιον του Λαού ότι όποιος εκλεγεί θα συγκροτήσει Οικουμενική Κυβέρνηση. Όλοι μέσα οι πολιτικοί αρχηγοί. Όχι άλλοι μέσα να Επιβάλλουν, κατά κανόνα, τον μοιραίο ετσιθελισμό τους στη διαχείριση του Κυπριακού. Και όχι οι άλλοι έξω να λιθοβολούν άγονα και αναποτελεσματικά, σε μια εξοργιστική εμφυλιοπολεμική πολιτική αναμέτρηση.

Αυτή η Οικουμενική Κυβέρνηση ομόφωνη πλέον, σε στόχους και μεθόδους για τη νέα πορεία του Κυπριακού, να εξασφαλίσει την έγκριση του Λαού. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κυβέρνηση σύμφωνοι στο τι και πώς ν’ αρχίσουν μια νέα εποχή, έχοντας την έγκριση ενός ενημερωμένου και ενεργού Λαού μέσω Δημοψηφίσματος όχι αναξιόπιστων και ασαφών αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, που δεν ΔΕΣΜΕΥΟΥΝ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και που πρέπει ως θεσμός αποτυχημένος και άχρηστος να καταργηθεί.

 


Top