Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής O Nίκος, ο Αβέρωφ και ο Νιχάτ Ερίμ

O Nίκος, ο Αβέρωφ και ο Νιχάτ Ερίμ

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατέβαλε πολυχρόνιες προσπάθειες και κέρδισε επίπονες εσωκομματικές μάχες για να φθάσει στην Αρχηγία του ΔΗΣΥ. Αγωνίστηκε με σύστημα και πάθος. Με φιλοδοξία και υπευθυνότητα. Παρ’ όλα τα μέτρια γοητευτικά φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά, κρίθηκε από το Κόμμα κατάλληλος να είναι Αρχηγός του. Και από την κατάληψη αυτής της θέσεως, επιβεβαίωσε ότι λειτουργεί με σοβαρότητα, γνώση και συστηματικότητα… Και όποια πέτρα σηκώσεις είναι από κάτω… Είναι ο Αρχηγός του Κυβερνώντος Κόμματος. Επηρεάζει και παρασύρει και… γι’ αυτούς όλους τους λόγους σήμερα προάγει την αδιέξοδη πολιτική του.

Για όλα τα πιο πάνω δικαιούται να αισθάνεται υπερήφανος. Πέτυχε όσα δεν μπορούσε ίσως να φανταστεί, ότι θα πετύχαινε.  Εκεί όμως που κυριολεκτικά κόλλησε με πολιτικό παραλογισμό είναι οι θέσεις του στο Κυπριακό. Επεδίωξε με πάθος και ιεραποστολικό ζήλο τη Διζωνική, Δικοινοτική, Ομοσπονδία. Έγινε ένας εκ των Ιεραρχών αυτής της ανέφικτης , ανεδαφικής,  αντιρεαλιστικής και εξ αρχής αδιέξοδης λύσης Τώρα το ομολογεί και ο άλλος Πρωτοιερέας της, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης: Το αδιέξοδο, λέγει, είναι οριστικό.

Γιατί υπήρξε και είναι τόσο αφοσιωμένος σε μια «λύση» που σημαίνει διάλυση του Κράτους και, όπως λέγει σήμερα ο «μάστρος» του ο Αναστασιάδης οδηγεί στον πλήρη έλεγχο και Τουρκοποίηση της Κύπρου; Γιατί τόσος Ιερός ζήλος; Ποιος τού τον ενέπνευσε; Οι Ιστορικές γνώσεις του; Αν αυτές υπήρχαν, θα τον ενέπνεαν τα αντίθετα. Γιατί οι Τούρκοι πάντοτε ήθελαν ολόκληρη την Κύπρο. Και δεν το έκρυβαν. Το διαλαλούσαν και το υλοποιούσαν. Απέδειξαν ήδη εμπράκτως ότι κατέχουν τη μισή και σχεδιάζουν να την έχουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ.

Ο Αβέρωφ λοιπόν, αφού δεν στηρίχθηκε στις Ιστορικές γνώσεις του, πού στηρίχτηκε και εκδηλώνει τόσο αταλάντευτο, ανεξάντλητο και ατέλειωτο πάθος για τη Διζωνική, Δικοινοτική; Τον έπεισαν οι Αμερικανοί;  Οι Ευρωπαίοι; Οι Κινέζοι; Οι Βρετανοί;  Και  πώς μπορούσαν να πείσουν ένα ευφυή άνθρωπο (όπως τον Αβέρωφ) για μια τέτοια 100% μη λειτουργική Τουρκική λύση;

Ποιοι λόγοι λοιπόν έπεισαν τον Αβέρωφ να κολλήσει σε αυτή τη λύση; Ο ίδιος λέγει, ότι υποστηρίζει αυτή τη λύση γιατί δεν υπάρχει άλλη. Κι’ αν υπάρχει, κανείς δεν την εισηγείται υπεύθυνα. Και ότι για 40 χρόνια προετοιμάζεται αυτή η λύση από 7 Προέδρους της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, λέγει ο Αβέρωφ. Είναι όμως έστω και τώρα η ώρα να κατανοήσει ότι:

ΠΡΩΤΟ: Η λύση αυτή για 43 χρόνια απεδείχθη ΑΔΙΕΞΟΔΗ. Τελείωσε. Και οι 7 Πρόεδροι ακολούθησαν λάθος πολιτική.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Να ρωτήσει τον Πρόεδρό του, τον κ. Νίκο Αναστασιάδη, αν σχεδιάζει νέα πολιτική που κατά την κρίση του θα ελευθερώνει από τα ενδημικά Αδιέξοδα και την ασφυξία των 43 χρόνων.

Η Τουρκία με μνημειώδη ψυχραιμία, υπομονή και σχεδιασμό επιτυγχάνει σταδιακά την επανακατάκτηση της Κύπρου, όπως ακριβώς τη σχεδίασε ο Νιχάτ Ερίμ το 1956 και όπως είναι ο τίτλος της Έκθεσής του. Ο Αβέρωφ μελέτησε αυτή την Έκθεση; (Μετά από το σχετικό ένθετο της «Σημερινής» δεν θα έχει δικαιολογία…). Αν τη μελέτησε και διατηρεί το πάθος του για τη Διζωνική, Δικοινοτική, τότε είναι ανεκδιήγητος. Αν δεν τη μελέτησε (όπως ο Πρόεδρός του μέχρι πρότινος) τότε είναι πολιτικά ακαταλόγιστος. Τι ακριβώς συμβαίνει είναι δική του απόφαση μετά από τους αναγκαίους πολιτικούς στοχασμούς. Και ο Απόστολος Παύλος δεν δίστασε να αναβλέψει…

 


Top