Απόψεις Κώστας Ν. Χατζηκωστής Τα δείπνα των αδιεξόδων

Τα δείπνα των αδιεξόδων

Ο Κώστας Ν. Χατζηκωστής είναι αρθρογράφος, συγγραφέας και εκδότης της εφημερίδας "Σημερινή". Είναι επίσης πρόεδρος του Συγκροτήματος “ΔΙΑΣ”


Ο Κυπριακός Λαός πρέπει να μην εμπαίζεται πλέον. Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για νέους εμπαιγμούς. Ο Λαός πρέπει να ξέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι όμηρος αδιαπέραστων αδιεξόδων, στα οποία η αλλοπρόσαλλη πολιτική του οδήγησε. Τώρα ο Πρόεδρος επικρίνεται (άδικα ίσως) ότι αναζητά παρασκηνιακά διέξοδο σε λύση δύο κρατών. Δηλαδή επικρίνεται ότι θεωρεί τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως… εκλιπούσα. Αλλά φοβάται να δημοσιοποιήσει τις σχετικές του σκέψεις. Φοβάται ότι θα χαρακτηρισθεί σήμερα αναξιόπιστος, αντιφατικός και αποτυχημένος και από την Ιστορία αύριο, ως ο ουσιαστικός Διχοτόμος και καταστροφέας της Κύπρου…
 
Το δραματικότερο, όμως, δίλημμα του Προέδρου είναι άλλο. Αυτό που τον βασανίζει εξουθενωτικά είναι ότι η Τουρκία ούτε τη Διχοτόμηση και τα δύο κράτη δέχεται. Θα κατηγορήσει προδήλως ο Ερντογάν τον Αναστασιάδη ότι επιδιώκει διχοτόμηση της Κύπρου!.. Αλλά γιατί δεν θα δεχόταν η Τουρκία π.χ. τη Διχοτόμηση, που ήταν το περιβόητο Ιστορικό αίτημα της ΤΑΧΙΜ; Επειδή, απλούστατα, η Τουρκία θέλει τώρα ολόκληρη την Κύπρο. Τη μισή Κύπρο ήδη την κατέχει από το 1974. Αυτό το δίλημμα πού οδηγεί τον Πρόεδρο; Στην επανάληψη της βολικής Ιστορίας για εξεύρεση τρόπου επανάληψης των Συνομιλιών. Συνομιλιών χωρίς προπαρασκευή, χωρίς συγκεκριμένο στόχο, με την Τουρκία να διευρύνει τις αξιώσεις της. Με βέβαιη νέα επώδυνη αποτυχία…
 
Η βασανιστική φάση, στην οποία μπήκε ο Πρόεδρος, δεν προμηνύει καλύτερες μέρες. Εγγυάται πολύ χειρότερες. Η Τουρκία θα είναι περισσότερο επιθετική, καθόλου συμβατική, ενώ οι Αμερικάνοι και οι άλλοι θα συμβουλεύουν να υποχωρήσουμε εμείς για να διαλυθούμε ταχύτερα και ασφαλέστερα. Για να δικαιώσουμε τις τουρκικές ιστορικές διακηρύξεις ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέλιπε.
 
Ο Αναστασιάδης κινδυνεύει από παθιασμένος ζηλωτής του Σχεδίου Ανάν, να εμφανισθεί ο εισηγητής Σχεδίου δύο κρατών και Συνομοσπονδίας. Σχέδιο το οποίο οι Τούρκοι ούτε καν θα δεχθούν να ακούσουν ή να αναγνώσουν. Οι Τούρκοι θα εμφανισθούν ως υπέρμαχοι της Ομοσπονδιακής Κοινοτικής Διζωνικής και ως αρνητές κάθε άλλης λειτουργήσιμης ή μη λύσης.
 
Υποβάλλουμε στον Πρόεδρο να μη βιασθεί. Να μην εγκαταλείψει τις προϋποθέσεις που έθετε για έναρξη νέων Συνομιλιών. Του υποβάλλουμε να προσθέσει και άλλες. Να επιστραφούν εδάφη, να καταργηθούν σημαντικά veto, να ενισχυθεί η κεντρική εξουσία του αναζητούμενου Ομοσπονδιακού Κράτους, να ενισχυθεί η ασυμβίβαστη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Οι περαιτέρω υποχωρήσεις επειδή ασκούνται «σοφές» πιέσεις από τους… Συμμάχους, θα ερεθίσουν την τουρκική αρπακτικότητα. Η κατευναστική συμπεριφορά και το χάιδευμα της Τίγρεως μόνο νέα δεινά εγγυώνται.
 
Ο Αναστασιάδης πρέπει να προετοιμάσει τον Λαό για όσα έρχονται και να τον ετοιμάσει για τα νέα οδυνηρά αδιέξοδα. Και ταυτοχρόνως να επισπεύσει την υλοποίηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Μετά την τουρκική κατάκτηση του Αφρίν, με τον τίτλο «Ερντογάν ο Εκπορθητής», τα δεδομένα γίνονται πολύ πιο ασφυκτικά για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Και τουλάχιστον ας υπάρξει έμπρακτη ενότης στην ελληνική πλευρά για μελέτη και αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτής της ήδη οδυνηρής ασφυξίας.

Top