Απόψεις Χρύσω Αντωνιάδου «Όταν οι αριθμοί ευημερούν, πένονται οι πολίτες»

«Όταν οι αριθμοί ευημερούν, πένονται οι πολίτες»

Δημοσιογράφος - Οικονομικός Αναλυτής


Οι κυπριακές τράπεζες και ο συνεργατισμός βρίσκονται και πάλι σε μια διαδικασία σκληρής δοκιμασίας, με απρόβλεπτες εξελίξεις για τις ίδιες, την οικονομία και τον τόπο.
 
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests), στη βάση του ακραίου σεναρίου της PIMCO, μιας εξαιρετικά δύσκολης άσκησης ένα χρόνο μετά το κούρεμα.
 
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, αναφέρθηκε σε ορισμένες πικρές αλήθειες σε σχέση με τα stress tests και την αυστηρή και, πολλές φορές άδικη μεταχείριση, που τυγχάνει η Κύπρος από τους ευρωπαίους εταίρους της.
 
Ανέφερε ο κ. Κεραυνός: «Διερωτώμαι πότε θα εξαντληθεί η τόση αυστηρότητα των Ευρωπαίων εταίρων για την Κύπρο».  Ο ΑΕΔ συνέχισε λέγοντας πως « δεν είναι κατανοητό γιατί η Κύπρος θα πρέπει να υποστεί ένα δεύτερο αυστηρό stress test, μέσα σε λίγους μήνες, η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που της επιβλήθηκε το γνωστό «κούρεμα».
 
Επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα επεσήμανε πως:
Την ίδια περίοδο εμβρόντητη η κοινωνία βίωσε την επιβολή του Σχεδίου Συμμετοχής των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης των τραπεζών.
To γνωστό «κούρεμα» επιβλήθηκε, στη μοναδική χώρα της Ε.Ε., από τις τόσες που παρουσίαζαν δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά προβλήματα.
Η πώληση των Δικτύων Καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα  επιβλήθηκε, αποκαλύπτοντας πως ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας στις 24 Απριλίου 2013, εξηγεί ότι «η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα είχε τεθεί από τους Διεθνείς Δανειστές ως προϋπόθεση για την υπογραφή μνημονίου για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο».  
 
Ο κ. Κεραυνός μίλησε για εκβιασμό των ευρωπαίων εταίρων σε μια ιδιαίτερη στιγμή αδυναμίας της Κύπρου, ισότιμης χώρας μέλους της Ε.Ε.    
Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας έριξε την μπάλα στους αρμόδιους, τονίζοντας ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να έχει τελειώσει για την Κύπρο.
Οι επισημάνσεις του κ. Κεραυνού είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και εκπέμπουν ένα σήμα κινδύνου, σε μια περίοδο που το χρηματοπιστωτικό σύστημα προσπαθεί να αναρρώσει και να σταθεί στα πόδια του, μέσα από τα ερείπια που δημιούργησε το κούρεμα, οι παρενέργειές του και οι μνημονιακές υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν και πρέπει να τηρηθούν.
 
Τι θα γίνει εάν ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν καταφέρει να περάσει τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων;
Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη μικρή Κύπρο και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ακόμη και για ολόκληρη την οικονομία που βρίσκεται σε πρωτόγνωρη ύφεση, εάν κάτι δεν πάει καλά;
Ποιες οι συνέπειες εάν οι τράπεζες δεν επιτύχουν στη νέα προσπάθειά τους για αύξηση κεφαλαίων;
 
H Κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιβάλλεται πια να αρχίσουν να γίνονται πιο διεκδικητικές, κυρίως σε θέματα για τα οποία υπάρχουν επιχειρήματα, τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις, και για τα οποία διακυβεύεται το μέλλον του τόπου, με ανοικτή πάντοτε την πιθανότητα για ένα νέο μπάτσο κατά της Κύπρου.
 
Η αποδοχή και η εφαρμογή του ακραίου σεναρίου της PIMCO έχει οδηγήσει σε μια πορεία χωρίς επιστροφή. Είναι γνωστά τα λάθη, οι παραλείψεις και η απαθής στάση που τηρήθηκε και κυρίως η πολιτική «ό,τι μας πουν, επιβάλλεται να το κάνουμε». 
 
Μέχρι τώρα  η  Κύπρος ήταν το καλό παιδί και κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις σε βάρος των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σίγουρα το συγύρισμα επιβαλλόταν και επιβάλλεται, όμως ταυτόχρονα είναι άμεση η ανάγκη να επιστρέψουμε σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, να δώσουμε προς τα έξω το μήνυμα ότι το τραπεζικό σύστημα ασθενεί αλλά ο ασθενής επιβιώνει και σύντομα θα αναρρώσει πλήρως. 
 
Πώς, όμως, θα ζήσει τελικά όταν όλες οι οδηγίες, οι κανονισμοί, οι πρόνοιες των νέων υποχρεώσεων είναι εξοντωτικές; Να θυμηθούμε τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1963 όταν είπε το αξέχαστο «όταν οι αριθμοί ευημερούν, πένονται οι πολίτες». Πετυχαίνουμε να περνούμε τις εξετάσεις με «λίαν καλώς», στοχεύουμε να ξοφλήσουμε το χρέος και να εξασφαλίζουμε συνεχή δανειοδότηση αλλά ξεχνάμε πως η ανεργία καταγράφει ακόμη ψηλά νούμερα, οι επιχειρήσεις αποδεκατίζονται και μια μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών βρίσκονται σε κατάσταση παράνοιας. Δεν είναι σχήμα λόγου αλλά αναγκαιότητα να διεκδικήσουμε πλέον το αυτονόητο, ακόμη κι αν πιστεύουμε πως είμαστε οι αδύνατοι της … παρέας.

Top