Απόψεις Χρύσω Αντωνιάδου Να γεμίζει την καρέκλα του Διοικητή!

Να γεμίζει την καρέκλα του Διοικητή!

Δημοσιογράφος - Οικονομικός ΑναλυτήςΟ Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Δρ Πανίκος Δημητριάδης αποτελεί πλέον παρελθόν για την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν της παραίτησής του είναι θέματα που θα καλυφθούν εκτενώς τις επόμενες μέρες από τα ΜΜΕ.

Ο Πανίκος Δημητριάδης έγραψε τη δική του σελίδα στην ιστορία του «κουρέματος» των καταθέσεων, των αποφάσεων του Eurogroup, σε όλα όσα ακολούθησαν ένα χρόνο μετά τον «μαύρο» Μάρτη του 2013 και σε όσα προηγήθηκαν.

Το κεφάλαιο «Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας» τελειώνει γι’ αυτόν και μαζί του οι πολιτικές σκοπιμότητες, τα «παιγνίδια» και οι συνέργιες που παίχτηκαν σε βάρος της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος του τόπου.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται προς τον νέο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, τον οποίον θα επιλέξει και θα διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης. Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου πέρασε από πολλά δεινά τα τελευταία χρόνια και μαζί με αυτήν ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα του τόπου. Η Τρόικα άνοιξε μια νέα σελίδα που υποχρεώνει την Τράπεζα να τηρεί κατά γράμμα τις δεσμεύσεις του Μνημονίου και να παρακολουθεί ως κέρβερος ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Προσωπικές ατζέντες και αντιπαλότητες, ευθύνες και παραλείψεις, αλλαγή Διοικητών και Κυβερνήσεων, έρευνες, ξένοι οίκοι, εποπτεία τραπεζών. Όλα οδήγησαν στη «μαύρη τρύπα» και τον τόπο στην κατρακύλα. Μια τράπεζα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος και έσβησε από τον τραπεζικό χάρτη, άλλη ξαναχτίζεται από την αρχή, η τρίτη αναδιπλώνεται και επιβιώνει με ιδιωτικά κεφάλαια.

Σκάνδαλα τραπεζιτών που δεν τιμωρήθηκαν ακόμη, επιχειρηματιών - μελών  Διοικητικών Συμβουλίων Τραπεζών που «έτρωγαν» με δυο μασέλες και πολιτικών που έκαμναν τα … στραβά μάτια γιατί συμμετείχαν στο «παιγνίδι». Πολλά και διάφορα που καταγράφηκαν σε τόμους πορισμάτων και βρίσκονται καταχωνιασμένοι σε κάποια κυβερνητικά γραφεία, στη Γενική Εισαγγελία ή στη Βουλή. Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ξηλώθηκαν, πουλήθηκαν μέσα σε μια νύκτα χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις, με μια συμφωνία που φυλάγεται σαν επτασφράγιστο μυστικό. Τα ερωτήματα παραμένουν πολλά και αναπάντητα, οι υποθέσεις δεν οδηγήθηκαν ακόμη στη Δικαιοσύνη. Η λέξη αξιοπιστία είναι η πιο δυνατή λέξη που αναζητείται  για το κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα και για την οικονομία. Επιβάλλεται ο νέος Διοικητής να είναι το άτομο που να συγκεντρώνει, αν όχι όλα, τα περισσότερα από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

·         Να είναι έντιμος και αδέκαστος, όχι στα λόγια αλλά στις πράξεις.

·         Να μην είναι αναμεμειγμένος σε διαπλοκές ούτε να  υπάρχει έστω η παραμικρή σκιά εναντίον του ότι συγκαλύπτει ατασθαλίες, είτε την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης ή την εποχή του Χρηματιστηρίου.

·         Να μην έχει οποιεσδήποτε διασυνδέσεις με κόμματα και πολιτικούς, οποιουδήποτε χώρου.

·         Να έχει άριστη γνώση του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά ταυτόχρονα και καμιά έμμεση ή άμεση εμπλοκή σε αυτό.

·         Να είναι άτομο ευρείας αποδοχής, εγνωσμένου κύρους, που να χαρακτηρίζεται από ανεξαρτησία, κύρος και εντιμότητα.

·         Να μην λειτουργεί σε «ξύλινα πόδια» και να στηρίζεται στις πλάτες των «νονών» του.

·         Να μην διακατέχεται από το πάθος της εξουσίας και της φιλοδοξίας, να εργάζεται για την προσωπική του προβολή και να … αρέσκεται στις κάμερες αλλά να παθιάζεται για  έναν έντιμο βίο.

Όπως είπε και ο Ιούλιος Καίσαρ «η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνον να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται τίμια». Πραγματικά δεν ξέρω ποιο άτομο στην Κύπρο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τα περισσότερα χαρακτηριστικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η καρέκλα του Διοικητή είναι καυτή και απαγορεύεται αυστηρά να καταληφθεί από άτομο που έχει φθαρεί, στιγματιστεί, ανακυκλωθεί ή ο βίος και η πολιτεία του είναι γνωστή στο κύκλωμα.


Top