Απόψεις Χρύσω Αντωνιάδου Όταν τους πήρατε τα πάντα, τους χάσατε

Όταν τους πήρατε τα πάντα, τους χάσατε

Δημοσιογράφος - Οικονομικός ΑναλυτήςΗ Βουλή, συναισθανόμενη τις επιπτώσεις από τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις, σε νέα συνεδρία της χθες, αποφάσισε να δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του κεφαλαίου ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, επιτρέποντας στο κράτος να εξασφαλίσει την επόμενη δόση από την Τρόικα. Μια υπεύθυνη και συνετή στάση, τουλάχιστον από την πλειοψηφία των κομμάτων.

Από εδώ και μπρος αρχίζουν τα δύσκολα. Το εγχείρημα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, την κυβέρνηση, τους εργαζόμενους και τη Βουλή που θα έχει τον τελικό λόγο.

Είναι η ώρα των μεγάλων και ψύχραιμων αποφάσεων, των συλλογικών προσπαθειών, μακριά από προκλητικές δηλώσεις και σπασμωδικές κινήσεις. Επιβάλλεται όπως η Κυβέρνηση και οι συντεχνίες λειτουργήσουν με πνεύμα συνεργασίας, ώστε πρώτα να γίνει η αναδιάρθρωση των οργανισμών και μετά η αποκρατικοποίησή τους, στη βάση μιας δίκαιης αξίας.

Η ιδιωτικοποίηση πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή  των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο των οργανισμών – και προς αυτήν την κατεύθυνση τον λόγο έχουν τα  ταμεία συντάξεως - και με κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων όσων θα υποχρεωθούν σε  Εθελούσια Έξοδο, ακόμη και εκείνων που θα παραμείνουν πιθανότατα στη νέα cyta.

Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε πολλές και διάφορες  εκρηκτικές δηλώσεις. Σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε δηλώσεις του στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιοκτήτες των ημικρατικών οργανισμών. Είναι εργαζόμενοι και όχι ιδιοκτήτες. Ιδιοκτήτες είναι οι κύπριοι πολίτες στο σύνολο τους και αυτοί φέρουν μέσω της εκλεγμένης κυβέρνησης και βουλής, την ευθύνη και το δικαίωμα των τελικών αποφάσεων».

O Υπουργός μπορεί να έχει δίκαιο αλλά τέτοιες δηλώσεις τη συγκεκριμένη στιγμή πυροδοτούν ένταση, επιζήμια αντιπαράθεση σε  περίοδο όπου εγκαινιάζεται διάλογος. Όσον αφορά τον τελικό λόγο της Βουλής και την ευθύνη των τελικών αποφάσεων ζήσαμε και βιώσαμε τις επιπόλαιες προσεγγίσεις ομάδας βουλευτών με την καταψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου. Και να μην ξεχνούμε ότι οι παρεμβάσεις των κομμάτων οδήγησαν τους οργανισμούς στη σημερινή κατάσταση. Αντιλαμβανόμαστε ότι η κάθε πλευρά επιδιώκει να κερδίσει πόντους αλλά πάνω απ’ όλα επιβάλλεται το συμφέρον του τόπου. Επιτέλους ας  σταματήσουν οι λαϊκισμοί και οι ατάκες από την κυβέρνηση και τα κόμματα και οι ακραίες αποφάσεις από τα συνδικάτα.

Όλοι οι εργαζόμενοι πληρώνουν βαρύ το τίμημα των ατασθαλιών και των κακών αποφάσεων των διοικήσεων των οργανισμών.

Η ανάπτυξη, η ευμάρεια και οι θετικοί δείκτες της οικονομίας … κοίμισαν τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τους κρατικούς φορείς που όφειλαν να προστατεύουν την κρατική περιουσία.

Σε στιγμές, όπως τις σημερινές, όπου η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς και τα κόμματα καθώς και τους οικονομικούς παράγοντες κλονίζεται, επιβάλλεται να δημιουργηθεί ένα κλίμα που θα υποβοηθήσει τη συνεργασία και θα στηρίξει τις αποφάσεις.

Διαφορετικά, όπως είπε ο Νομπελίστας Ρώσος συγγραφέας Αλεξάντρ Σολζενίτσιν:«Έχετε εξουσία πάνω στους ανθρώπους μέχρι που τους πήρατε τα πάντα. Όμως, από τη στιγμή που τους αφήσατε χωρίς τίποτα, τότε τους χάσατε».

 


Top