News SciTech TEDx It was about TIME. To TEDxNicosiaWomen μας ενέπνευσε ξανά

It was about TIME. To TEDxNicosiaWomen μας ενέπνευσε ξανά

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε πως τη ζωή μας τη διαμορφώνουν ο χρόνος και τα πράγματα που έχουν πραγματική ουσία.

Το φετινό TEDWomen, με θέμα "It’s about time", παρουσιάστηκε στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών και μεταδόθηκε ζωντανά στη Λευκωσία, μέσω του TEDxNicosiaWomen 2016. Με  πέντε τοπικούς ομιλητές και με ζωντανή μετάδοση του TEDWomen, η εκδήλωση έγινε πραγματικότητα με την υποστήριξη του στρατηγικού μας συνεργάτη, Cytamobile-Vodafone,  στις 27 Οκτωβρίου, στο Αμφιθέατρο των Κεντρικών Γραφείων Cyta.

Μέσα στο πνεύμα ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, η εκδήλωση υπογράμμισε τη δύναμη με την οποία γυναίκες και κορίτσια μπορούν να δημιουργήσουν και να φέρουν την αλλαγή εστιάζοντας στην ουσία του χρόνου. Πώς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο, πώς επιλέγουμε να τον αξιοποιήσουμε και, γενικά, τι θα θέλαμε και τι θα έπρεπε να κάνουμε με τον  χρόνο μας.

Οι ιδέες οι οποίες προκύπτουν από αυτή τη θεματική ενότητα είναι απεριόριστες και σε αυτό συνέτειναν οι ομιλητές του TEDxNicosiaWomen, τους οποίες παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ιστορία της Άντρεας Σολομωνίδη αφορούσε ένα άτομο που κάποτε αντιμετώπιζε το χρόνο με θρησκευτική ευλάβεια, έτσι ώστε η ζωή της να εξελίσσεται γύρω από τον κτύπο του ρολογιού, ώσπου, μετά από μια σημαντική απώλεια, αντιλήφθηκε την πραγματική αξία του χρόνου. "Είναι καιρός να δώσουμε ξανά αξία στον χρόνο", μας είπε.

Η  κρυστάλλινη και καθαρή φωνή της Μαρίνας Κατσαρή γέμισε την αίθουσα με τις λέξεις των πανέμορφων παραμυθιών της. Μια παραμυθού, που μας μίλησε για βασιλιάδες, κενταύρους   και σουλτάνους. Ήταν η δική της ιστορία, η οποία την ώθησε να καλέσει όλους να μοιραστούν τις δικές τους ιστορίες, όπως αρέσει στον καθένα.  Η Μαρίνα αποκωδικοποιεί τον κόσμο γύρω της, μέσα από τα παραμύθια της και μοιράζεται αυτή την αίσθηση μυστηρίου σε σχολεία, μουσεία και φεστιβάλ. Με τη δική της μαγεία, μας είπε πως δεν είναι σίγουρη αν όντως έτσι έγιναν τα πράγματα, ή αν απλώς έτσι τα θυμάται.

Ο Δρ. Αντρέας Σταυρούλης, γυναικολόγος, μίλησε για τη σημασία του χρόνου στις γυναίκες. Όμως το τι έκανε την ομιλία του ιδιαίτερη, ήταν η επισήμανση ότι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες τις επιλογές τους, ασχέτως του χρόνου. "Είναι καιρός, οι γυναίκες να γνωρίσουν όλες τους τις επιλογές", μας είπε, όσον αφορά γυναικολογικά θέματα, γονιμότητας ή μητρότητας.

Η ομιλίας της Λουίζας Σοφοκλέους ξεκίνησε με την εικόνα μιας γαρίδας. Μας ξενάγησε στην επιστημονική πλευρά της ύπαρξης της γαρίδας και στη συνέχεια μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πως η μανία μας να απαθανατίζουμε εικόνες, σταματώντας με αυτό τον τρόπο τον χρόνο, παρεμποδίζει την ανάγκη μας να δούμε την επιστήμη, που κρύβεται πίσω από καθετί που φωτογραφίζουμε, κάθε μέρα. "Είναι καιρός να κάνουμε ένα facetime με την επιστήμη", ήταν το δυναμικό της μήνυμα. Λαμβάνουμε τα σήματα, όμως δεν κάνουμε κάτι για να τα αποκωδικοποιήσουμε.

Ο χτύπος μιας καρδιάς ακούστηκε σε όλη την αίθουσα. Η Αλεξία  Πισσαρίδη δεν  μίλησε μόνο για το χρόνο, αλλά και τον χόρεψε. Άνοιξε τα μάτια του κοινού και τα έκανε να δουν μέσα από τον φακό του χορευτή. Με τον παλμό και την κίνηση, καταλάβαμε την ανάγκη που έχουμε να προκαλούμε τον εαυτό μας να κάνει περισσότερα, γιατί υπάρχει μια ζωτικότητα, μια δύναμη ζωής, μια ενέργεια και μια επιτάχυνση, η οποία μετατρέπεται μέσα από εμάς, σε δράση.

Στις 27 Οκτωβρίου στη Λευκωσία, παρουσιάστηκαν διαφορετικές ιδέες, όλες τους ξεχωριστές και με έντονα χρώματα, δίνοντάς μας κίνητρο για περισσότερη σκέψη και εμπνέοντας μας με αυτά τα λόγια: "Είναι καιρός για τον  δικό μας χρόνο".

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες εκδηλώσεις του TEDxNicosia, με ιδέες που αξίζει να μοιραστούμε, ιδέες που μπορούν να εμπλουτίσουν την κοινωνία μας, να θρέψουν το μυαλό μας και να ερεθίσουν το πνεύμα μας, πάντα με Στρατηγικό Συνεργάτη τη Cytamobile-Vodafone.

Περισσότερα για το TEDx, x = ανεξάρτητη διοργάνωση εκδήλωσης

Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζουν να ακουστούν, το TEDx είναι ένα πρόγραμμα με τοπικές και ανεξάρτητες εκδηλώσεις, που φέρνει τους ανθρώπους μαζί για να μοιραστούν μία εμπειρία συναφή με το πνεύμα του TED . Σε μία εκδήλωση TEDx, τόσο βιντεοσκοπημένες Ομιλίες TED όσο και ζωντανές παρουσιάσεις ομιλητών, δίνουν έναυσμα για εκ βάθους συζητήσεις και διασυνδέσεις μεταξύ των ατόμων μιας μικρής ομάδας. Αυτές οι τοπικές, ανεξάρτητες εκδηλώσεις φέρουν την επωνυμία TEDx, όπου x = ανεξάρτητη διοργάνωση εκδήλωσης TED. Το Συνέδριο TED παρέχει γενική καθοδήγηση για τα προγράμματα TEDx, παρόλα αυτά όμως η κάθε εκδήλωση διοργανώνεται ανεξάρτητα. (Με βάση κάποιους συγκεκριμένους όρους και κανονισμούς).

Περισσότερα για το ΤED

Το TED είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφοσιωμένος σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, κι οι οποίες δίδονται συνήθως από σύγχρονους πρωτεργάτες σε σκέψη και δράση, υπό τη μορφή σύντομων και δυναμικών ομιλιών (διάρκειας 18 λεπτών ή λιγότερο). Πολλές από αυτές τις ομιλίες διεξάγονται κατά τη διάρκεια του επίσημου συνεδρίου ΤΕD στο Βανκούβερ της British Columbia, και διατίθενται, δωρεάν, στο TED.com.
Στους ομιλητές ΤED περιλαμβάνονται   οι Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan και Daniel Kahneman.

Οι ανοικτές και δωρεάν πρωτοβουλίες TED για διάδοση ιδεών περιλαμβάνουν το TED.com, όπου νέες βιντεοσκοπημένες Ομιλίες ΤED αναρτώνται καθημερινά˙ το Open Translation Project (Έργο Ανοικτής Μετάφρασης), που παρέχει υποτίτλους, διαδραστικές γραπτές ομιλίες καθώς και μεταφράσεις από χιλιάδες εθελοντές διεθνώς την εκπαιδευτική πρωτοβουλία TED-Ed˙ το ετήσιο TED Prize (Βραβείο TED) αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, που  επιχορηγεί διακεκριμένα άτομα με «επιθυμία» ή ιδέα, να δημιουργήσουν αλλαγή στον κόσμο˙ το TEDx, που παρέχει άδειες σε χιλιάδες άτομα και ομάδες παγκοσμίως για να στήσουν τοπικές, ανεξάρτητα διοργανωμένες εκδηλώσεις σε μορφή TED˙ και το πρόγραμμα TED Fellows, που επιλέγει καινοτόμα άτομα από όλο τον κόσμο για να ενισχύσει την επίδραση των εντυπωσιακών έργων και δράσεων τους.

Ακολουθήστε το TED στο Twitter, στο Facebook ή στο Instagram

Top