News SciTech Science Πτήση στον Αρη σε συνεργασία με τη Ρωσία φιλοδοξεί η ESA

Πτήση στον Αρη σε συνεργασία με τη Ρωσία φιλοδοξεί η ESA

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) φιλοδοξεί να προσεδαφίσει στον πλανήτη Αρη δύο διαστημικά οχήματα στο πλαίσιο του προγράμματος ExoMars σε συνεργασία με τη Ρωσία.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της ESA και πρώην αστροναύτης Τόμας Ράιτερ η αποστολή θα πραγματοποιηθεί από κοινού με τη ρωσική υπηρεσία Roscosmos το 2016.

Η αποστολή έθεσε ως στόχο της να εξακριβώσει κατά πόσον υπήρξε ποτέ ζωή στον Αρη. Πιο συγκεκριμένα, θα αναζητήσει οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι υπήρξε ή ότι υπάρχει σήμερα ζωή στον κόκκινο πλανήτη, θα διερευνήσει το νερό και το γεωχημικό περιβάλλον και τα ατμοσφαιρικά αέρια και τις πηγές τους.

Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της ESA για το 2015, ο κ. Ράιτερ είπε ότι θα αποσταλούν στον κόκκινο πλανήτη δύο διαστημικές συσκευές, μια δοκιμαστικής προσεδάφισης και μια δορυφορική. «Δύο χρόνια αργότερα θα ακολουθήσει η συσκευή προσεδάφισης με δυνατότητα γεώτρησης σε βάθος 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη», ανακοίνωσε.

Τον Φεβρουάριο, είπε, θα δημοσιευτεί η στρατηγική της ESA για την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία περιλαμβάνει νέες προοπτικές για στρατηγικές συνεργασίες.  Ο κ. Ράιτερ τάχθηκε ωστόσο εναντίον της ιδέας αποστολών στον Αρη χωρίς επιστροφή, όπως η ολλανδική "Mars One", η οποία στοχεύει στην δημιουργία μιας μόνιμης αποικίας στον Αρη μέχρι το 2025.

“Ολα τα δικά μας σχέδια περιλαμβάνουν και εισιτήριο επιστροφής”, είπε ο διευθυντής της ESA.

Ροζέτα

Ο διευθυντής της ESA αναφέρθηκε και στην ιστορική προσεδάφιση για πρώτη φορά σκάφους ανθρώπινης κατασκευής στην επιφάνεια ενός κομήτη, τον Νοέμβρη του 2014 στο πλαίσιο της αποστολής Ροζέτα.

“Το σκάφος “Φιλαί” αποκολλήθηκε από το μητρικό διαστημικό του σκάφος Ροζέτα και προσεδαφίστηκε τον Νοέμβριο στον κομήτη 67P/Churyumov–Gerasimenko, ο οποίος απείχε μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από την Γη. "Οι εικόνες που μας έστειλε η αποστολή αυτή είναι εικόνες που δεν έχει δει ποτέ ξανά άνθρωπος. Με λίγη τύχη, η αποστολή θα συνεχιστεί μέχρι το  2016” είπε.

Το σκάφος θα παραμείνει στην επιφάνεια του κομήτη και θα τον μελετά κατά την κοντινή παρέλευση αυτού προς τον Ήλιο, όπου και ο κομήτης θα «ζωντανέψει» με δημιουργία αερίων και ουράς.

Σελήνη και Κοπέρνικος

Επιπρόσθετα, η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και η ESA θα αποστείλουν εντός του 2015 το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Orion για έρευνες στην πίσω πλευρά του φεγγαριού.

Παράλληλα στο διεθνή διαστημικό σταθμό ISS η ESA διαθέτει πλήθος δορυφόρων σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη γη. Μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα Copernicus, στο οποίο ανήκει ο δορυφόρος Sentinel-1A που εδώ και ένα χρόνο πραγματοποιεί μετρήσεις στην επιφάνεια της γης. Εντός του 2015 θα ακολουθήσουν οι δορυφόροι Sentinel-2A και Sentinel-3A. Ο πρώτος είναι εξοπλισμένος με φωτογραφικές συσκευές και ο δεύτερος με όργανα καταγραφής των θερμοκρασιών στην επιφάνεια της Γης.

Το πρόγραμμα Κοπέρνικος αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και θα έχει στη διάθεσή του 8 δορυφόρους, οι οποίοι σε συνδυασμό με μετεωρολογικούς και άλλους επίγειους σταθμούς μετρήσεων, θα δίνουν στο πλατύ κοινό πληροφορίες για τον πλανήτη Γη.

Πρόγραμμα Γαλιλαίος

Στόχος της ESA για το 2015 είναι να προχωρήσει σημαντικά στο θέμα της λειτουργίας του ευρωπαϊκού συστήματος πλοήγησης αντίστοιχου του αμερικανικού GPS με την αποστολή επιπρόσθετων δορυφόρων στο πλαίσιο του προγράμματος Γαλιλαίος.

Οι δορυφόροι του προγράμματος Galileo θα χρησιμοποιηθούν για να γνωρίζουμε ακριβώς πού βρίσκεται ένα άτομο ή ένα αντικείμενο πάνω στη γη. Το πρόγραμμα αυτό θα επιβεβαιώσει ότι η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στον τομέα των τεχνολογιών σχετικών με το διάστημα. Θα σημαίνει επίσης ότι τα δορυφορικά σήματα πλοήγησης θα είναι διαθέσιμα ανεξάρτητα από τι θα συμβεί στο άλλο σύστημα όπως το αμερικανικό σύστημα GPS.

Σύμφωνα με την ΕΕ, το να γνωρίζει κανείς την ακριβή θέση κάποιου προσώπου ή ενός αντικειμένου όπως ένα τρένο ή ένα σκάφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλά πράγματα συμπεριλαμβανομένης της καθοδήγησης των πιλότων των αεροπλάνων και πλοίων έτσι ώστε να μην φτάνουν πάρα πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, της προσφοράς βοήθειας σε ανθρώπους που θέλουν να φτάσουν οδηγώντας σε ένα νέο προορισμό, της αποστολής πληροφοριών στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έτσι ώστε να λειτουργούν σωστά, της επιβεβαίωσης για την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, της παροχής βοήθειας σε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα για να εντοπίζουν τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά τους, κ.λπ.

Top