News SciTech Οι Κύπριοι που θα "πάνε" στον Άρη μέσω της NASA!

Οι Κύπριοι που θα "πάνε" στον Άρη μέσω της NASA!

Καθ' οδόν προς τον Άρη, εντός ενός μικροτσίπ, βρίσκονται εκατομμύρια ονόματα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ονόματα Κυπρίων.

 

Έχοντας εκτοξευθεί τον Μάη, η διαστημοσυσκευή της ΝΑΣΑ με το όνομα InSight βρίσκεται σε πορεία προσέγγισης στον πλανήτη Άρη. Εντός της διαστημοσυσκευής η ΝΑΣΑ στέλνει και δύο μικροτσίπ, στα οποία περιλαμβάνονται 2.4 εκατομμύρια ονόματα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που εξήγγειλε η ΝΑΣΑ και δηλώθηκαν στον κατάλογο.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το ΚΥΠΕ, στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται και ονόματα αρκετών Κυπρίων. Η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα, καθώς αποτελούν προσωπικά δεδομένα.

Ήδη, το 2015 η ΝΑΣΑ είχε εξαγγείλει αυτή της την πρόθεση και 827,000 άνθρωποι δήλωσαν τα ονόματά τους. Μετά την επιτυχία αυτή, η ΝΑΣΑ αποφάσισε να στείλει και ένα δεύτερο μικροτσίπ, δίδοντας στο κοινό ακόμη μια ευκαιρία να στείλουν το όνομά τους στον Άρη. Το δεύτερο μικροτσίπ περιλαμβάνει 1.6 εκατ. ονόματα. Και τα δύο μικροτσίπ έχουν επιτυχώς τοποθετηθεί στη διαστημοσυσκευή και σύνολο 2.4 εκατ. ονομάτων, μεταξύ των οποίων και ονόματα από Κύπριους πολίτες, ταξιδεύουν αυτή την ώρα προς τον πλανήτη Άρη.

Η συμπερίληψη του ονόματος στην αποστολή της ΝΑΣΑ θα περιλαμβάνει και επιβράβευση για μελλοντικές πτήσεις, κάτι σαν `κάρτα μιλίων`.

Tο Insight έχει ήδη διανύσει τα μισά της διαδρομής του σε 109 μέρες. Το ταξίδι  θα διαρκέσει έξι μήνες, δηλαδή η άφιξη αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου.

Τι θα μελετήσει η αποστολή InSight

Η αποστολή του είναι να μελετήσει το εσωτερικό αλλά και το υπέδαφος του Άρη, προκειμένου να γίνει περισσότερο κατανοητή η ιστορία τόσο του Άρη αλλά και ολόκληρου του ηλιακού μας συστήματος.  Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής είναι η κατανόηση της δημιουργίας και εξέλιξης του πλανήτη, καθώς και η τεκτονική δραστηριότητα στον πλανήτη, δηλαδή ο προσδιορισμός του σημερινού επιπέδου της τεκτονικής δραστηριότητας και το ποσοστό της σύγκρουσης μετεωριτών στον Άρη.

Ο Διευθυντής της ΝΑΣΑ Jim Bridenstine έκανε λόγο για σημαντική αποστολή, λέγοντας ότι θα συμβάλει στον στόχο της επιστροφής στη Σελήνη και της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. 

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να δείχνουν τον δρόμο και να ηγούνται σε θέματα πλανήτη Άρη μέσω αυτής της συναρπαστικής αποστολής, κατά την οποία θα μελετηθούν οι γεωλογικές διεργασίες του Κόκκινου Πλανήτη", είπε.

Αφού συνεχάρη όλους τους συντελεστές, είπε:

«Ενόσω συνεχίζουμε να κερδίζουμε δυναμική στην προσπάθειά μας να στείλουμε αστροναύτες πίσω στη Σελήνη και πάνω στον Άρη, αποστολές όπως το InSight θα αποδειχθούν ανεκτίμητες».

Προηγούμενες αποστολές στον Άρη εξέτασαν την ιστορία της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, όπως στα φαράγγια, τα ηφαίστεια, τα πετρώματα και το έδαφος, αλλά καμία αποστολή δεν έχει μέχρι στιγμής διερευνήσει την πρώιμη εξέλιξη του πλανήτη, η οποία μπορεί να μελετηθεί μόνο κοιτάζοντας πολύ κάτω από την επιφάνεια, είπε ο Διευθυντής του τμήματος JPL της ΝΑΣΑ Michael Watkins.

Πρόσθεσε ότι "το InSight θα μας βοηθήσει να ξεκλειδώσουμε τα μυστήρια του Άρη με έναν νέο τρόπο, όχι μόνο μελετώντας την επιφάνεια του πλανήτη, αλλά κοιτάζοντας βαθιά μέσα στο έδαφος, προκειμένου να μάθουμε για τα πρώτα δομικά στοιχεία του πλανήτη που επικρατούσαν παλαιότερα".

Στην αποστολή συμβάλλουν και οι Ευρωπαίοι, όπως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί, οι οποίοι κατασκεύασαν απαραίτητα εργαλεία για τις μελέτες που θα διεξάγει το InSight.

Γιατί στον Άρη;

Ο Άρης θεωρείται ως ο καταλληλότερος πλανήτης για εποικισμό.

Τόσο εθνικές υπηρεσίες διαστήματος όσο και ιδιωτικές εταιρείες εισήλθαν σε μια διαστημική κούρσα για να στείλουν τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη αυτό, εξαπλώνοντας το ανθρώπινο είδος πέραν της Γης, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί η συνέχεια του ανθρώπου, καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανόν να κτυπηθεί ο πλανήτης ξανά από έναν μεγάλο αστεροειδή, ο οποίος θα φέρει μεγάλες καταστροφές.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε και ο γνωστός φυσικός Μιτσίο Κάκου, η ανθρωπότητα χρειάζεται ένα σχέδιο β’. Ο κ. Κάκου είπε χαρακτηριστικά ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, οι δεινόσαυροι, οι οποίοι ήταν οι μόνιμοι κάτοικοι της Γης, αφανίστηκαν λόγω της πτώσης ενός αστεροειδούς, μη έχοντας σχέδιο β’.

Η ανθρωπότητα όμως χρειάζεται ένα σχέδιο β’ επιβίωσης και αυτό θεωρείται πως είναι ο Άρης.

Top