News Politics Αβέρωφ: Το Κράτος έτοιμο να δώσει εγγυήσεις - Ούτε σεντ σε τράπεζες (ΒΙΝΤΕΟ)

Αβέρωφ: Το Κράτος έτοιμο να δώσει εγγυήσεις - Ούτε σεντ σε τράπεζες (ΒΙΝΤΕΟ)

Την θέση πως όποια και να είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις περικοπές που έγιναν κατά την διάρκεια της κρίσης σε μισθούς, συντάξεις και ωφελήματα στον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας συνταγματικά αποδεκτός τρόπος για ρύθμιση του ζητήματος ώστε το κράτος να αντέξει το βάρος, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. 
 
Μιλώντας στις “Τομές στα γεγονότα” του ΣΙΓΜΑ ο κος Νεοφύτου ανέφερε ότι ναι μεν η απόφαση του Ανωτάτου “θα είναι σεβαστή”, αλλά το κράτος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλει αναδρομικά, ειδικά κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού. 
 
Κάλεσε δε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, αν χρειαστεί, να συμπράξουν ώστε να τροποποιηθεί ακόμα και το Σύνταγμα προς αυτή την κατεύθυνση. 
 
 
“Απόλυτος σεβασμός στην οποιαδήποτε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά στην περίπτωση που αποφασίσει ότι το κράτος πρέπει να πληρώσει και αναδρομικά και αποκατάσταση όσων περικοπών έχουν γίνει, είναι σαν να λέμε ξανά καλημέρα στην Τρόικα. Δεν υπάρχουν περιθώρια και πιστεύω πως το σύνολο των πολιτικών κομμάτων θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων εκεί που χρειάζεται, ακόμα και συνταγματικές τροποποιήσεις να κάνουμε για να θωρακίσουμε πρώτα τους μισθούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να μπορέσει το κράτος να δίνει τους σημερινούς μισθούς, τις συντάξεις, αλλά και την κοινωνική στήριξη. Για να μπορεί το κράτος με μηδενική στήριξη αυτό τον καιρό να συντηρεί και το σύνολο του ιδιωτικού τομέα. Πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα, με απόλυτο σεβασμό στην οποιαδήποτε απόφαση, αλλά υπάρχουν τα εργαλεία, όποια και να είναι η απόφαση να κρατήσουμε σε γερά θεμέλια την οικονομία για το καλό όλων μας”, είπε. 
 
Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ στις τράπεζες προκειμένου να στηρίξουν με την σειρά τους την πραγματική οικονομία, ο κος Νεοφύτου ανέφερε ότι το ζήτημα αφορά στην ρευστότητα σχεδόν 80.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και έστειλε το μήνυμα ότι το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία έχουν μάθει στα δύσκολα, με συνεννόηση και θυσίες, να βρίσκουν την κοινή συνισταμένη για να υπηρετούν αυτό που επιβάλλεται σε δύσκολους καιρούς. 
 
 
Όπως είπε, η αγορά “στέγνωσε” από ρευστότητα και ουσιαστικά παρέλυσε το σύνολο της κοινωνίας, πέρνα των δραστηριοτήτων στην αλυσίδα διατροφής και τον τομέα της Υγείας. 
 
“Ο πολίτης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μην έχουν έγνοιες για το τι πρέπει να κάνουμε για την οικονομία. Ας μείνουμε στοχοπροσηηλωμένοι, μένοντας σπίτι μας, να προστατεύσουμε την δημόσια Υγεία. Για τα άλλα δύσκολα είμαστε μαθημένοι να τα περνούμε και να βγαίνουμε πιο δυνατοί”. είπε. 
 
Πρόσθεσε δε ότι τα δημοσιονομικά όρια του κράτους εξαντλούνται και σωστά η Κυβέρνηση βγήκε στις αγορές για να μπορέσει να παρατείνει τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, ωστόσο το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον τραπεζίτη, μοιράζοντας χορηγίες και επιταγές στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
 
“Αυτό είναι δουλειά των τραπεζών, να πάρουν τα ρίσκα για την δανειοδότηση της ρευστότητας της οικονομίας. Το κράτος είναι έτοιμο να δώσει εγγυήσεις. Όχι στις τράπεζες. Ούτε σεντ δεν θα δώσει στις τράπεζες, ούτε σε χρήμα, ούτε σε εγγυήσεις. Το κράτος σαν πατέρας θα εγγυηθεί τα παιδιά του, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να πάρουν δανεισμό. Οι τράπεζες θα εξαναγκαστούν, σε περίπτωση που κάποιος δεν μπορέσει να εξοφλήσει αυτή την διευθέτηση, να επιφορτιστούν το 30% της ζημιάς, την ώρα που είναι υποχρεωμένες να δώσουν δάνεια στην αγορά με δάνεια μόλις 0,75% για ένα χρόνο κι αν είναι σε βάθος εξαετίας μπορεί να φτάσει το 1,55%”, είπε προσθέτοντας ότι κανονικά η χρέωση δανείων σήμερα ανέρχεται μέχρι και σε 4,5%. 
 

 

Top