News Politics Ένταση και εχθρικό κλίμα στην Επιτροπή Εργασίας για Παιδεία

Ένταση και εχθρικό κλίμα στην Επιτροπή Εργασίας για Παιδεία

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση της Επιτροπής Εργασίας, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως με αντικείμενο την κρίση στην Παιδεία και η οποία θα συνεχιστεί αύριο (29/8) σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Εργασίας και Παιδείας.

Ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Χαμπιαούρης δήλωσε ότι η κυβέρνηση στο παρόν στάδιο δεν αποσύρει τις αποφάσεις της και ακολούθως αναφέρθηκε στα όσα διημείφθησαν σε Προεδρικό και Υπουργείο τους τελευταίους δύο μήνες.

Τον λόγο, ακολούθως, έλαβε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους. Εξάλλου, όλα τα κόμμα πλην του ΔΗΣΥ ζήτησαν την αναστολή των μέτρων από την κυβέρνηση και να προχωρήσει σε διάλογο.

Παράλληλα, ο κ. Χαμπιαούρης, ανέφερε ότι αποσπάσεις για 320 άτομα κοστίζουν στα 9,5 εκ. ευρώ και αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του υπουργείο Παιδείας.

Η απάντηση, ωστόσο, από το Υπουργείο Παιδείας ήταν αρνητική. Ακολούθως, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού δήλωσε: «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και τώρα να δεχθούμε την πρόταση του ΔΗΚΟ και να αποδεχθούμε την παγοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης, γιατί κανείς μας δεν είναι ευχαριστημένος από την υφιστάμενη κατάσταση». Και πρόσθεσε: «Ο διάλογος δεν έγινε ποτέ μαζί μας».

Σε παρέμβαση του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, ανέφερε στην επιτροπή ότι όγκος εκπαιδευτικών που έπρεπε να βρίσκονται στην έδρα αποσπάστηκαν από διάφορες κυβερνήσεις στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σήμερα στο υπουργείο Παιδείας βρίσκονται πέραν των 80 εκπαιδευτικών με πέραν των πέντε χρόνων υπηρεσίας κάτι που ο νόμος απαγορεύει. Τα εν λόγω στοιχεία σημείωσε κατατέθηκαν επίσημα στην επιτροπή οικονομικών πριν έξι μήνες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, είπε ότι το θέμα της Παιδείας είναι το πιο σημαντικό μετά το Κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ ο πρόεδρος της επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι τέθηκε εισήγηση για συνέχιση της συζήτησης με Κοινή συνεδρία Επιτροπής Παιδείας και Εργασίας παρουσία Χαμπιαούρη τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα ο κ. Φακοντής δήλωσε: "Με αγωνία και ανησυχία παρακολουθούμε την κρίση στο χώρο της Εκπαίδευσης. Αποφασίσαμε την σύγκληση της έκτακτης συνεδρίας της Κ.Ε. Εργασίας για να εξετάσουμε τη κρίση στη Δημόσια Εκπαίδευση, τα εργασιακά προβλήματα και την ανάγκη τήρησης των θεσμοθετημένων διαδικασιών. Στη συνεδρία ακούστηκαν οι θέσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Δυστυχώς, εξακολουθεί να υπάρχει διάσταση απόψεων. Η πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην του ΔΗΣΥ, απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές για παγοποίηση των όποιων μέτρων και αποφάσεων, ώστε να δοθεί χρόνος για δομημένο διάλογο από τα θεσμοθετημένα όργανα, με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα, εισηγούμαστε όπως τα εργασιακά ζητήματα παραπεμφθούν και συζητηθούν στην ΜΕΠΕΥ, ενώ τα εκπαιδευτικά ζητήματα να παραπεμφθούν για συζήτηση στο Συμβούλιο Παιδείας. Με την εισήγηση αυτή συμφώνησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ενώ ο Υπουργός Παιδείας την απέρριψε. Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί σε κοινή συνεδρία των Κ.Ε. Εργασίας και Παιδείας αύριο (29/8) Τετάρτη στις 1:00 το μεσημέρι".

Υπενθυμίζεται ότι από την έκτακτη συνεδρία, που ήταν προγραμματισμένη στις 9:00, αποχώρησαν για μερικά λεπτά οι δημοσιογράφοι μετά από παράκληση του προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ Άννα Μαρία Ευτύχιου, η οποία βρίσκεται στη Βουλή, μόλις άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρός της Ανδρέας Φακοντής, προβαίνοντας σε μια εισαγωγική ομιλία.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ο οποίος ζήτησε όπως στη συνεδρία παρευρεθεί ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν, γιατί τόσο καιρό δεν συζητήθηκαν στη Βουλή τα θέματα που αφορούν την Παιδεία.

Σε εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, με παρέμβασή του, ζήτησε όπως αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα, για να συζητηθούν τα θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα.

Η συνεδρίαση της επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για τις 9:00 το πρωί, επανήρχισε λίγο πριν τις 10:00.

Top