News Kypriako Αύριο η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη -τ/κ ηγέτη

Αύριο η συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη -τ/κ ηγέτη

Αύριο, στις 11.30 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς  Έρογλου, γεγονός, που αναμένεται να σημάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος έγινε αποδεκτό και από τις δύο πλευρές και η συμφωνία έκλεισε.

Η συνάντηση αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και σύντομη.

Από αυτή θα απουσιάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τη θέση του οποίου αναμένεται ν’ αναλάβει η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ φέρεται να τερματίζει την αποστολή του και η Λίζα Μπάτενχαϊμ είναι αυτή που προκρίνεται να τον αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο είναι οριστική η αποχώρηση του κ. Ντάουνερ, ο οποίος πάει στο Λονδίνο. Το Μάρτιο θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα και προηγουμένως θα έρθει στη Κύπρο για τους αποχαιρετισμούς.

Εντός της βδομάδας, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα απευθυνθεί στον λαό για να εξηγήσει την κοινή διακήρυξη και να απαντήσει στις ανησυχίες των κομμάτων.

Σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να επαναρχίσουν μια βδομάδα μετά το αυριανό ραντεβού.

Στο μεταξύ, ο Κουντρέτ Οζερσάι διαδέχεται τον Οσμάν Ερτούγ ως διαπραγματευτής των Τ/κ.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υπήρξε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ακολούθως σύμβουλος του Ντερβίς Έρογλου στις διαπραγματεύσεις με τον Δημήτρη Χριστόφια.

Μετά την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη - Έρογλου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι, προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων.

Ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι πριν δύο χρόνια είχε παραιτηθεί, επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαιναν πουθενά.

Τώρα, είπε, αρχίζει μία σοβαρή διαδικασία διαπραγματεύσεων και όλοι οι διεθνείς παράγοντες είναι σε κινητοποίηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα λύσουν το κυπριακό οι ξένοι. Η αβεβαιότητα και η μη λύση, τόνισε, δεν συμφέρει σε καμία από τις δύο κοινότητες.

Σύμφωνα με τον τ/κ τύπο οι συναντήσεις των δύο ηγετών δεν θα είναι συναντήσεις ρουτίνας, θα συναντώνται όταν υπάρχει ανάγκη, όσο συχνά χρειάζεται.

Η έναρξη του νέου γύρου διαπραγματεύσεων χαρακτηρίζεται από έντονη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα, που αναλαμβάνει, μάλιστα, πρωτοβουλία ν’ ανοίξει εκ νέου συζήτηση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Αναμένεται και ενισχυμένη ευρωπαϊκή εμπλοκή.

Ο τ/κ τύπος αναφέρει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο και επίκειται επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και του Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε για να ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές για τη λύση.

Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ αναφέρεται σε δύο σενάρια για λύση του κυπριακού. Το ένα προνοεί ότι θα λυθεί μέχρι το Μάιο, που θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και το άλλο ότι η λύση θα αφεθεί για μετά τον Αύγουστο, που θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β και την Ιερά Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Μακαριότατος αναμένεται να τοποθετηθεί επί του κοινού ανακοινωθέντος μετά την ενημέρωση, που θα έχει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και αφού, πρώτα, μελετήσει ενδελεχώς το κείμενο της κοινής διακήρυξης.

Μομέντουμ για λύση του Κυπριακού βλέπει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για δύο ιδρυτικά κράτη.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε τουρκικό κανάλι, χαρακτήρισε το έγγραφο του κοινού ανακοινωθέντος ως το καλύτερο, στο οποίο θα μπορούσαν να καταλήξουν οι δύο πλευρές και επισήμανε το έντονο ενδιαφέρον, που επιδεικνύεται από τον διεθνή παράγοντα.

Ο κ. Νταβούτογλου υποστήριξε ότι το κυπριακό μπορεί να λυθεί σύντομα, εάν υπάρξει πολιτική βούληση, απέφυγε, όμως, να δώσει χρονοδιάγραμμα.

Δήλωσε ότι είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, και ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους ομολόγούς του σε Λονδίνο και Αθήνα.
 

Top