News Kypriako Τι είπε το κάθε κόμμα για την επίθεση κατά του τζαμιού στην Λεμεσό

Τι είπε το κάθε κόμμα για την επίθεση κατά του τζαμιού στην Λεμεσό

Ολοκληρωτική υπήρξε η καταδίκη της επίθεσης κατά του τουρκοκυπριακού τζαμιού στη Λεμεσό από τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου. 
 
 
Η συνολική καταδίκη, τόσο από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δημάρχου Λεμεσού, όσο και από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα του πολιτικού φάσματος, υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός το οποίο Τουρκία και αποσχιστικό καθεστώς έσπευσαν αμέσως να πολιτικοποιήσουν χαρακτηρίζοντας το ως «ύπουλο»
 
Την ίδια ώρα, τουρκοκυπριακές εφημερίδες κατηγορούν τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς για υποκρισία, καθώς εδώ και χρόνια συντελείται μια πολιτισμική γενοκτονία κατά της ελληνικής, αρμενικής και χριστιανικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα. 
 
Η Αστυνομία Κύπρου συνεχίζει με κάθε σοβαρότητα και σχολαστικότητα τις έρευνες για το θέμα με την σύσταση ανακριτικής ομάδας του ΤΑΕ Λεμεσού. Ενδιαφέρον αποτελεί και το στοιχείο ότι από εξετάσεις των πυροτεχνουργών της Αστυνομίας διεφάνη ότι η επίθεση έγινε με δύο κροτίδες
 
Αυτή η σημαντική λεπτομέρεια ουσιαστικά αντικρούει τις πληροφορίες που διακινούν  τουρκικά και τουρκοκυπριακά μέσα και πολιτικοί, διογκώνοντας ουσιαστικά το περιστατικό με αναφορές σε «αντιμουσουλμανική επίθεση» και «ισλαμοφοβία».  Το τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε αναφορά «σε επίθεση με βόμβες μολότοφ», η «Hürriyet» ότι «ρίχθηκαν τρεις βόμβες μολότοφ κατά του τζαμιού» και ο Ερσίν Τατάρ μίλησε για «τουλάχιστον τρεις βόμβες πετρελαίου». 
 
 
 
 
Ακολουθούν οι ανακοινώσεις των κομμάτων:
 
ΔΗΣΥ
 
Οι βανδαλισμοί στο Τέμενος Köprülü, στην Λεμεσό, αποτελούν πράξη αποτρόπαια την οποία ως Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζουμε με τον πλέον έντονο τρόπο.
 
Ο σεβασμός απέναντι σε χώρους λατρείας, ανεξαρτήτως θρησκείας, είναι δεδομένος και αποδεικνύει το επίπεδο του πολιτισμού κάθε χώρας.
 
Η διερεύνηση της υπόθεσης θα πρέπει να οδηγήσει και στην παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Καμία απόπειρα διάδοσης μισαλλοδοξίας και ρατσισμού δεν έχει περιθώριο ανάπτυξης σε μια ευνομούμενη πολιτεία κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους με τον πιο εμφατικό τρόπο.
 
ΑΚΕΛ
 
Η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την ψεσινή επίθεση στο Μουσουλμανικό Τέμενος Τζαμί Τζεντίτ. 
 
Οι νυκτοβάτες, κάτω από την κάλυψη του σκοταδιού, για ακόμη μια φορά σπέρνουν το μίσος και την διχόνοια. Η ενέργειά τους, η οποία ενισχύει τους οπαδούς της διαίρεσης και του διαχωρισμού, αποτελεί ακόμη μία βάναυση πρόκληση ενώ δημιουργεί ακόμη ένα ρήγμα στην ενότητα του λαού μας.
 
Ο πολιτισμός όλων των κοινοτήτων της Κύπρου πρέπει να τυγχάνει πλήρους σεβασμού και ανάδειξης γιατί αποτελεί πολιτισμό ολόκληρης της Κύπρου. 
 
Το ΑΚΕΛ θα επαγρυπνεί ώστε τέτοια περιστατικά ρατσισμού, βίας και υποκίνησης μίσους να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Καλούμε την κυβέρνηση και την αστυνομία να εξιχνιάσει άμεσα την υπόθεση και να τιμωρήσει παραδειγματικά τους δράστες.
 
ΔΗΚΟ
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει ως απαράδεκτες τις όποιες βανδαλιστικές ενέργειες εναντίον χώρων θρησκευτικής λατρείας, απ’ όπου και εάν αυτές προέρχονται ή / και υποκινούνται.
 
Είναι σημαντικό όπως το περιστατικό στο τζαμί Τζεντίτ στον Άγιο Αντώνιο στη Λεμεσό διερευνηθεί άμεσα ώστε να διαλευκανθεί ποιοι είναι οι δράστες.
 
Υπενθυμίζεται ότι στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν δεκάδες διατηρητέα τζαμιά που συντηρούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία σέβεται τις θρησκευτικές ελευθερίες.
 
Αντίθετα, πεντακόσιες και πλέον εκκλησίες και χριστιανικά μνημεία στα κατεχόμενα εδάφη μας, έχουν λεηλατηθεί, καταστραφεί ή μετατραπεί σε τζαμιά από το κατοχικό καθεστώς.
 
ΕΔΕΚ
 
Με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ καταδικάζει κάθε μορφής βία και τονίζει τον σεβασμό απέναντι στην διαφορετικότητα.
 
Την ίδια στιγμή οφείλουμε να επαναλάβουμε πως το θέμα του μεταναστευτικού πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από την Κυπριακή Δημοκρατία, στην βάση δύο πυλώνων: από την μια δεν πρέπει να παραγκωνίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, δηλαδή των ατόμων που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, και από την άλλη είναι αδιανόητο να επιτρέπεται στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τις παράνομες μεταναστευτικές ροές ως μορφή υβριδικού πολέμου κατά της ΕΕ και ειδικότερα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Κίνημα Αλληλεγγύη
 
Καταδικάζουμε απερίφραστα οιονδήποτε βανδαλισμό εναντίον χώρου λατρείας οιασδήποτε θρησκείας και δόγματος. Δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας και με το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας που είναι βασικό «πιστεύω» των καλών Χριστιανών.
 
Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση και διερεύνηση από πλευράς Αστυνομίας για τα χθεσινοβραδινά γεγονότα στο τζαμί Τζεντίτ στη Λεμεσό, σε μια βραδιά όπου αλλοδαποί διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων αλληλοσυγκρούστηκαν λίγο πριν επίσης στην ίδια περιοχή.
 
Υπενθυμίζουμε όμως στον ψευδοπρωθυπουργό Τατάρ -ο οποίος έσπευσε να καταδικάσει την «διοίκηση του Νότου»- ότι οι βανδαλισμοί στους οποίους έχουν προβεί οι ίδιοι στις κατεχόμενες εκκλησίες μας είναι άνευ προηγουμένου στην παγκόσμια Ιστορία.
 
Υπενθυμίζουμε επίσης προς όλους ότι οι Τούρκοι είναι επιρρεπείς στις προβοκάτσιες αυτού του τύπου όταν πρόκειται να προετοιμάσουν μια κακόβουλη ενέργεια σε βάρος του Ελληνισμού.
 
Τα ίδια έπραξαν στον δήθεν πυρπολισμό της οικείας του Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη στις 5 Σεπτεμβρίου 1955 που ακολουθήθηκε από τα Σεπτεμβριανά της Κωνσταντινούπολης. Τα ίδια έπραξαν και στην υπόθεση της βόμβας που τοποθέτησε η ΤΜΤ στο τέμενος Μπαϊρακτάρη στη Λευκωσία στις 24 Μαρτίου 1962, όταν κατηγόρησαν ψευδώς ως υπεύθυνη την ΕΟΚΑ και συνέχισαν με την τουρκανταρσία το 1963.
 
ΕΛΑΜ
 
Αναφορικά με την επίθεση με βόμβες μολότοφ σε τζαμί στη Λεμεσό, το ΕΛΑΜ καταδικάζει τις πράξεις βίας και δεν θεωρεί πως μπορούν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του τόπου μας.
 
Είναι ξεκάθαρο, όμως, πως πρόκειται για μία μεμονωμένη ενέργεια και όχι οργανωμένη πράξη όπως η καταστροφή των Ορθόδοξων εκκλησιών, η κλοπή εικόνων και άλλων ιερών αντικειμένων, η καταστροφή των κοιμητηρίων και η μετατροπή των εκκλησιών σε στάβλους.
 
Αυτά έπραξε το κατοχικό καθεστώς και τα οποία δεν καταδίκασε ποτέ. Τα πιο πάνω αποτελούν απάντηση και στο κόμμα του Ερντογάν, το ΑΚΡ που αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» και ρίχνει νερό στο μύλο της διχοτόμησης.
 
Αυτό που πρέπει να πράξει η Κυβέρνηση, όμως, σήμερα είναι να λάβει άμεσα μέτρα για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και της εγκληματικής δράσης των αλλοδαπών. Έχουν μετατρέψει τις γειτονιές μας σε πεδία μάχης και αυτός είναι ο υπαρκτός κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Κύπριοι πολίτες.
 
Οικολόγοι
 
Το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών καταδικάζει την ρατσιστική επίθεση κατά του τεμένους Köprülü, στην Λεμεσό. 
 
Οι κακόβουλες ενέργειες στο προαύλιο του τεμένους όπως και τα συνθήματα στους τοίχους ενάντια στους μετανάστες και του Ισλάμ είναι καταδικαστέα. 
 
Ως Κίνημα Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών κάνουμε έκκληση προς τους αρμόδιους να εξετάσουν άμεσα το ζήτημα ούτως ώστε να βρεθούν το συντομότερο οι δράστες για να τιμωρηθούν. 
 
Παράλληλα, καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις να συνασπιστούν γύρω από μια κοινή απόφαση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η ξενοφοβία πριν να είναι αργά. 
 
Πρέπει όλοι μαζί, αλλά και ο καθένας ξεχωριστά, να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση του νοσηρού και επικίνδυνου αυτού φαινομένου που φαίνεται να προωθείται στα πλαίσια ενός μοχθηρού πολιτικού λαϊκισμού. 
 
Δυστυχώς, κάποιες δηλώσεις ή και πράξεις αρμόδιων της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστούν απόπειρα πολιτικής νομιμοποίησης τέτοιων ακραίων αντιλήψεων και πράξεων. 
 
Για να έχουμε το ηθικό υπόβαθρο να καταγγέλλουμε τους Τούρκικους βανδαλισμούς σε χώρους θρησκευτικής λατρείας στις κατεχόμενες περιοχές, για να μπορούμε να συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε την καταστροφή των θρησκευτικών μνημείων στην τουρκοκατεχόμενη Κύπρο και να βάζουμε στο εδώλιο τις κατοχικές αρχές και την Τουρκία, πρέπει να παταχθούν, εν τη γενέσει τους, τέτοιες συμπεριφορές. Στην ελεύθερη Κύπρο, πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξιθρησκεία και η θρησκευτική ελευθερία.
 
Συμμαχία Πολιτών
 
Το χάσμα ιδεών ανάμεσα στους πολίτες σ’ ότι αφορά στο προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. Η κοινωνία φαίνεται να έχει χωριστεί σε δύο πλευρές, εκτοξεύοντας αλληλοκατηγορίες, ενώ δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις η κατάσταση ξεφεύγει από τα όρια της νομιμότητας. Το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με την μέρα λόγω της απουσίας πλήρους και ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής.
 
Η Συμμαχία Πολιτών δηλώνει απερίφραστα τον απόλυτο σεβασμό της σε κάθε είδους διαφορετικότητα. Την ίδια ώρα όμως, υποδεικνύουμε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε σχεδιασμό και υλοποίηση πλήρους μεταναστευτικής πολιτικής.
 
Η απουσία ουσιαστικής μεταναστευτικής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης διογκώνει το φλέγον αυτό ζήτημα. Η Κυβέρνηση δείχνει μέχρι στιγμής απρόθυμη να αντιμετωπίσει την αποδεδειγμένα- πλέον - σκόπιμη διοχέτευση προσφύγων από την Τουρκία στο έδαφος της ΚΔ μέσω των κατεχομένων, καθώς και τις ροές προσφύγων που αυξάνονται καθημερινά, ως αποτέλεσμα πολεμικών συγκρούσεων.
 
Η Κύπρος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καταντήσει ξέφραγο αμπέλι. Με κάθε σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και στο προσφυγικό πρόβλημα, η ΚΔ πρέπει να θέσει τα δικά της όρια. Την ίδια ώρα καλούμε την κοινωνία να παραμείνει ψύχραιμη, μακριά από ρατσιστικές ενέργειες και προσεγγίσεις, οι οποίες προσβάλλουν τον ίδιο τον λαό μας αλλά και το κράτος μας.  
 
Διαβάστε επίσης: 
 
 
 
 
 
 
Top