News Kypriako Τ/κ αρθρογράφοι: Για το θεαθήναι η «ΤΔΒΚ» - Ας το δουν Ε/κ, ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ

Τ/κ αρθρογράφοι: Για το θεαθήναι η «ΤΔΒΚ» - Ας το δουν Ε/κ, ΕΕ, ΟΗΕ και ΗΠΑ

Η Kıbrıs (29.05.20) γράφει ότι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Φικρί Ατάογλου δήλωσε ότι η «συμφωνία» με την Τουρκία υπογράφηκε «άρον άρον» και με τρόπο που πόρρω απέχει από την σοβαρότητα ενός «κράτους». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες, ο Ατάογλου υποστήριξε ότι ακόμα και «υπουργοί» μέλη του «υπουργικού συμβουλίου» του αποσχιστικού καθεστώτος δεν γνώριζαν ότι θα υπογραφόταν το «πρωτόκολλο». 

 

Ο Ατάογλου διερωτήθηκε κατά πόσο δεν ήταν ενήμερη γι’ αυτό το «πρωτόκολλο» η «κυβέρνηση», η οποία μόλις πριν μερικές μέρες ενέκρινε στο «υπουργικό συμβούλιο» εσωτερικό δανεισμό της τάξης των 400 εκατομμυρίων ΤΛ για εξεύρεση πόρων. «Ή μήπως δεν ήταν βέβαιοι αν θα έρχονταν στην χώρα οι πιστώσεις και οι δωρεές που αναφέρονται με στο πρωτόκολλο», πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι λέγεται πως ακόμα και ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ έμαθε «τα τελευταία λεπτά» για την υπογραφή του «πρωτοκόλλου».

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, ο αρθρογράφος Ουνάλ Φιντίκ στην Yeni Düzen (29.05.20) αναφέρεται στο «πρωτόκολλο» οικονομικής συνεργασίας που υπογράφηκε αυτή την βδομάδα με την Τουρκία και γράφει ότι τόσο ο «πρωθυπουργός» που θα υπέγραφε το «πρωτόκολλο» όσο και οι «υπουργοί» έμαθαν για την τελετή υπογραφής του από την είδηση του πρακτορείου Ανατολή.

Διαβάστε επίσης: Τ/κ εργαζόμενοι στις ελεύθερες περιοχές: «Θα έρθουμε να σας βρούμε από κοντά»

«Οι ειδήσεις προς αυτή την κατεύθυνση που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και δεν διαψεύστηκαν μέχρι αυτή την στιγμή από τους διοικούντες την "ΤΔΒΚ" δείχνουν τι είδους κράτος είναι η "ΤΔΒΚ" ή ότι δεν είναι κράτος», σημειώνει ο αρθρογράφος επισημαίνοντας ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το περιεχόμενο του «πρωτοκόλλου» και ότι ελέχθη ότι τα χρήματα που προνοούνται σε αυτό θα έρθουν στα κατεχόμενα υπό όρους.

«Αυτοί οι όροι λαμβάνουν χώρα στα παραρτήματα του δισέλιδου πρωτοκόλλου που ακόμα δεν ανακοινώθηκαν και δεν γνωρίζω πόσες σελίδες είναι», γράφει ο αρθρογράφος ο οποίος αναφερόμενος στην πρόνοια περί διορισμού λεγόμενης «επιτροπής παρακολούθησης και εφαρμογής σχεδίων» αποτελούμενης από τουλάχιστον τρία άτομα σε όλα τα «υπουργεία» σημειώνει ότι πρόκειται για διορισμό ενός είδους «επιτρόπου». 

Διαβάστε επίσης: Τατάρ: €87 εκατομμύρια από Τουρκία για «σκοπούς άμυνας» του ψευδοκράτους

«Και πράγματι, η ΤΔΒΚ, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα διοικείται από γραφειοκράτες στο πίσω πλάνο που παλιά ονομάζονταν ‘Αντιπροσωπεία Βοήθειας Τουρκίας’ και τώρα ‘Γραφείο Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας’, θα διοικείται πλέον απευθείας από τους επιτρόπους που θα βρίσκονται σε αυτή την ομάδα», σημειώνει ο Φιντίκ και προσθέτει:

«[…] Τι δουλειά θα κάνει σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ και η βουλή της ΤΔΒΚ; Κατά την γνώμη μου, ας τερματίσουμε αυτή την δομή που είναι για το θεαθήναι. Να δώσουμε την ΤΔΒΚ απευθείας στους επιτρόπους και να διοικείται από αυτούς για ένα διάστημα. Άλλωστε στο πίσω πλάνο εκείνοι διοικούν, ανοίγουν σε όσους τους αρέσουν την κάνουλα των χρημάτων που έκλεισαν για κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Όποτε θέλουν συστήνουν μια κυβέρνηση που τους αρέσει ανατρέποντας την κυβέρνηση που δεν τους αρέσει. Και μετά από λίγο χρονικό διάστημα μπουχτίζουν και από αυτήν και συστήνουν νέα. Άμα δεν γίνεται επιβάλλουν πρόωρες εκλογές. ‘Έτσι οι κυβερνήσεις της ΤΔΒΚ γίνονται ολοένα και πιο βραχύβιες. Σχεδόν κάθε χρόνο σχηματίζεται νέα κυβέρνηση.

Ας τους αφήσουμε πλέον να διοικούν οι επίτροποι, να έρθει σταθερότητα στην χώρα, να μην κάνουμε όνειρα ότι είμαστε ανεξάρτητο κράτος. Να διοικεί το μέρος αυτό όπως θέλει η Τουρκία, να δουν τι γίνεται και οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ και τα ΗΕ και οι ΗΠΑ και όλος ο κόσμος. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η δομή. Το λέμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά κανείς δεν ακούει. Η Τουρκία είναι ευχαριστημένη από αυτή την δομή. Η συνέχιση του στάτους κβο είναι εκ των ων ουκ άνευ για την Τουρκία. Και για να διασφαλίσει την συνέχιση του στάτους κβο, χωρίς να δίδει σημασία στα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στην ίδια την χώρα της, υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ΤΔΒΚ που περιέχει ένα μικρό για την ίδια οικονομικό κονδύλι, αλλά πολύ μεγάλο για τον προϋπολογισμό της ΤΔΒΚ. Ο ουσιαστικός στόχος του πρωτοκόλλου είναι η συνέχιση του στάτους κβο.

Ήθελα να πιστεύω ότι θα κάναμε βήματα που θα μετέτρεπαν σε ευκαιρία αυτή την περίοδο που ζούμε την κρίση του κορωνοϊού και θα άλλαζαν αυτό το οικοδόμημα που δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε. Τόσο τα τεκταινόμενα κατά τις ημέρες αυτής της κρίσης όσο και χάρις στο πρωτόκολλο που υπογράφηκε τις προάλλες και μεταβιβάζει την διοίκηση της ΤΔΒΚ σε επιτρόπους, εξαφανίστηκε αυτή μου η πεποίθηση. Κρίμα. Πάρτε 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ και χαρείτε. Χάνουμε την χώρα μας».

Διαβάστε επίσης: Κατεχόμενα: Μόνο για τη σιεφταλιά έχουν δύναμη οι Τ/κ να νουθετούν την Τουρκία

 

Θετική η υπογραφή του οικονομικού «πρωτοκόλλου» αλλά το μεγαλύτερο μέρος θα δοθεί στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού», λέει το «βιομηχανικό επιμελητήριο»

Η Kıbrıs (29.05.20) γράφει ότι θετικό γεγονός χαρακτήρισε το τουρκοκυπριακό «βιομηχανικό επιμελητήριο» την υπογραφή της λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτή την δύσκολη περίοδο. Σε γραπτή δήλωση, το «επιμελητήριο» υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τους Τουρκοκύπριους το γεγονός ότι σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο βρίσκεται δίπλα τους η Τουρκία τόσο στην οικονομία όσο και στην υγεία και επεσήμανε ότι είναι μεγάλο κονδύλι τα 2,3 δισεκατομμύρια ΤΛ.

Από την άλλη, προσθέτει η δήλωση, αυτό το κονδύλι δίδεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τον δημόσιο τομέα ως συμβολή στο έλλειμμα του «προϋπολογισμού». «Για να μπορέσει η χώρα μας να φτάσει σε ένα μοντέλο ανάπτυξης στηριζόμενο στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών (όπως ο τουρισμός, η εκπαίδευση, οι οικοδομές), πρέπει να προσεχθεί το να είναι τα πρωτόκολλα που συνάπτονται με την Τουρκία πιο πολύ επικεντρωμένα στον πραγματικό τομέα παρά στην περαιτέρω μεγέθυνση του δημόσιου τομέα», σημειώνει το «επιμελητήριο», υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι δεν θα μπορούν να σταθούν στα δικά τους πόδια οι Τουρκοκύπριοι και θα χρειάζονται βοήθεια για πολλά χρόνια ακόμα ενόσω συνεχίζονται «οικονομικά προγράμματα» που δεν έχουν στο επίκεντρό τους τον πραγματικό τομέα και στοχεύουν στην κάλυψη των δημοσίων τρεχόντων εξόδων και των εξόδων σε προσωπικό.

Το «επιμελητήριο» αναφέρει ακόμη ότι τα 116 εκατομμύρια ΤΛ που δίδονται στον πραγματικό τομέα και τα 273 εκατομμύρια ΤΛ που δίδονται στις υποδομές δεν είναι ικανοποιητικά για να μειωθούν οι συνέπειες τις κρίσης ή να υπάρξει έξοδος από αυτήν.

«Μήπως η Τουρκία ξέγραψε τον Όζερσαϊ;»

Κάτω από αυτό τον τίτλο, η Yeni Bakış (29.05.20) αναφέρεται στην τελετή υπογραφής της λεγόμενης συμφωνίας οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος και γράφει ότι ερωτηματικά προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες και οι δύο εταίροι της λεγόμενης κυβέρνησης, αφού αυτό πρέπει να γίνεται κατά την υπογραφή παρόμοιων συμφωνιών μεταξύ των «δύο κρατών».

Η εφημερίδα διερωτάται κατά πόσον ο ίδιος ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ επέλεξε να είναι μόνος κατά την υπογραφή της «συμφωνίας» και να μην παρευρίσκεται και ο εταίρος του, ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών», Κουτρέτ Όζερσαϊ ή αν αυτή ήταν επιθυμία της Τουρκίας.

«Αν η Τουρκία έχει ζητήσει να γίνει έτσι, μήπως μπορεί να έχει ξεγράψει τον Κουτρέτ Όζερσαϊ» διερωτάται η εφημερίδα σημειώνοντας ότι η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα διαφανεί από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν κατά τις προσεχείς ημέρες.

Διαβάστε επίσης: 

Ελτσίλ: Είμαστε αποσχιστές & εκτός Διεθνούς Δικαίου - Να επιστρέψουμε στην ΚΔ

 
 

 

Top