News Kypriako Συμβ.Αρχηγών: Απέρριψαν με κοινό ανακοινωθέν την πρόταση Ακιντζί

Συμβ.Αρχηγών: Απέρριψαν με κοινό ανακοινωθέν την πρόταση Ακιντζί

Απορρίφθηκε ομόφωνα, από το Συμβούλιο Αρχηγών, μέσω κοινού ανακοινωθέντος, η πρόταση του Μουσταφά Ακιντζί για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα (16/7) συνεδρίας του Συμβουλίου Αρχηγών, στο κτήριο της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού.

Μετά τη συνεδρία, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας ανέγνωσε το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών ως ακολούθως:
 
«Η πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μουσταφά Ακκιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αποπροσανατολίζει από την ουσία του προβλήματος του Κυπριακού και την ανάγκη άμεσης επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο, αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση από όλους τους εμπλεκομένους, την επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Επιπλέον, η πρόταση του κ. Ακκιντζί περιέχει πρόνοιες που δεν εξυπηρετούν το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
 
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο Αρχηγών εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαντήσει τεκμηριωμένα για τα αρνητικά που εμπεριέχονται στην πρόταση του κ. Ακκιντζί, τόσο στον ίδιο όσο και στον ΓΓ των ΗΕ, από τους υπόλοιπους αποδέκτες της επιστολής του».
 
Στη συνέχεια ο κ. Πάλμας είπε ότι «αυτό το ανακοινωθέν είναι ομόφωνο», προσθέτοντας ότι για τα επιμέρους ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, το κάθε κόμμα θα εκφράσει τις απόψεις και τις θέσεις του.
 
Πρόσθεσε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία «έγινε μια πολύ εποικοδομητική και πολύ ουσιαστική συζήτηση. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις σε επιμέρους θέματα, αυτό έγινε και σήμερα. Το σημαντικό και ουσιαστικό από αυτή τη συνεδρία είναι η ομόφωνη προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πρόταση του κ. Ακκιντζί».
 
Ερωτηθείς πότε θα σταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Πάλμας είπε ότι «άμεσα θα ετοιμαστεί μια επιστολή περιεκτική, θα απαντά σημείο προς σημείο σε όλα τα οποία προκύπτουν μέσα από την επιστολή του κ. Ακκιντζί και θα σταλεί στον ΓΓ των ΗΕ και στον κ. Ακκιντζί».
 
Κληθείς να πει τι θα αναφέρεται στην επιστολή, ο κ. Πάλμας είπε ότι «θα επαναλάβουμε τον κύριο στόχο μας που είναι η συνολική λύση του Κυπριακού και βεβαίως η δημιουργία καλών προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών που είναι ο κύριος στόχος. Αυτή η πρόταση του κ. Ακκιντζί δημιουργεί ένα αποπροσανατολισμό από την ουσία του κυρίως προβλήματος που είναι η επίλυση του Κυπριακού».
 
Τέλος ερωτηθείς πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Πάλμας είπε «στις 29 Ιουλίου».

Αβέρωφ Νεοφύτου: Η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για το Κοινό Ανακοινωθέν. Παράλληλα, τόνισε ότι θέλουμε συνολική λύση του Κυπριακού και ότι η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον Εθνικό στόχο. Θέλουμε επανέναρξή των συνομιλιών, πρόσθεσε, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά, στη βάση της ΔΔΟ και στο πλαίσιο Γκουτέρες. Εθνικός μας στόχος, τόνισε, είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Άντρος Κυπριανού: Ένα απλό όχι δεν είναι αρκετό

Ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ωστόσο ένα απλό «όχι» από την δική μας πλευράς δεν μπορεί να είναι αρκετό.  Ο ίδιος, τόνισε πως το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι πρέπει η δική μας πλευρά να ξεκαθαρίσει τις προτεραιότητες της οι οποίες θα πρέπει να είναι 1) H επίλυση του Κυπριακού 2) Να αναλύσουμε πώς τοποθετείται η Διεθνής Κοινότητα ανεξάρτητα από τις απόψεις μας στην Κύπρο καθώς στο Διεθνή παράγοντα υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για τη στάση και την ετοιμότητα μας και 3) Να δούμε ποιες είναι οι εξελίξεις στην Τ/κ κοινότητα αφού οι δυνάμεις που θέλουν λύση αποδυναμώνονται και ενδυναμώνονται δυνάμεις που θέλουν λύση δυο κρατών. Ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι η πρόταση  Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καθώς υπάρχουν πρόνοιες που υποσκάπτουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίλυση του Κυπριακού. Η δική μας πλευρά τόνισε, πρέπει να απαντήσει με ετοιμότητα για άμεση επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που μείναμε στο Κραν Μοντανά και με στόχο να καταλήξουμε σε λύση. Το δεύτερο, σημείωσε είναι ότι πρέπει να απαντήσουμε σε κάποιες κατανοητές ανησυχίες των Τ/κ για το Φυσικό Αέριο καθώς πρέπει να τους εξηγήσουμε γιατί δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την σχετική πρόταση. Τέλος, σημείωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί επιστολή από το ΑΚΕΛ προς τον Πρόεδρο με τις εισηγήσεις του κόμματος επί του ζητήματος.

Νικόλας Παπαδόπουλος: Εφαρμογή Νέας Στρατηγικής 

Την ανάγκη εφαρμογής της νέας στρατηγικής επί του Κυπριακού η οποία θα προκαλέσει κόστος στην Τουρκίας, τόνισε, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, ξεκαθάρισε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν καλύπτει και το κόμμα του. Εξάλλου, σημείωσε η πρόταση Ακιντζί δεν είναι τίποτα το καινούργιο αλλά είναι η πρόταση του κ. Έρογλου η οποία κατατέθηκε στο παρελθόν όμως τώρα είναι σε χειρότερη μορφή. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με τις τουρκικές μεθοδεύσεις κι ότι χρειαζόμαστε μεθοδική διπλωματία και εξωτερική πολιτική για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις.  Με την συμπεριφορά της Τουρκίας και με την κλιμάκωση της έντασης δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε. Κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα της Ε.Ε κατά της Τουρκίας ανέφερε ότι αυτά είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Παρά ταύτα τα πρέπει να επιμένουμε σε στοχευμένα μέτρα έναντι εταιρειών και προσώπων καθώς αυτά τα μέτρα και οι κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικά. Ο κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι και η Τουρκία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι λόγω των κυρώσεων από Ε.Ε και ΗΠΑ σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο για την ίδια. 

Σιζόπουλος: Ο Πρόεδρος πρέπει να είναι προσεκτικός

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι το Κοινό Ανακοινωθέν καλύπτει το κίνημα δήλωσε ότι αυτό που μετέφερε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη είναι όπως χειριστεί με πολύ μεγάλη προσοχή το ζήτημα για να μην εγκλωβιστούμε τις τακτικές κινήσεις της Άγκυρας.

Λιλλήκας: Η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης

Ικανοποίηση από την ομόφωνη απόρριψη της πρότασης Ακιντζί που στόχο έχει την ακύρωση του ενεργειακού μας προγράμματος και του αποπροσανατολισμού από την επίλυση του Κυπριακού. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτηση τόνισε.  Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι ενδεχομένως να μην είναι άσχετες οι διαρροές για τον εντοπισμό κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ από τις παράνομες γεωτρήσεις των Τούρκων με την πρόταση Ακιντζί.

Παλλήκαρος: Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας  

Ο  Αναπληρωτής Πρόεδρος Κινήματος Αλληλεγγύη, Πόλυς Παλλήκαρος, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση της Τουρκίας όπως είπε η οποία κατατέθηκε από τον Ακιντζί και απορρίπτεται από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο Πρόεδρος θα απαντήσει σημείο προς σημείο, πρόσθεσε. Επί του θέματος, υπενθύμισε ο κ. Παλλήκαρος, υπήρξε συμφωνία από την εποχή Δ. Χριστόφια την οποία επαναβεβαίωσε ο κ. Αναστασιάδης. Και ακριβώς λόγω αυτών των συγκλίσεων η Βουλή ψήφισε και σχετικό νόμο.  Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για να μην πέσουμε στην παγίδα της Τουρκίας και αντί να συζητάμε την ουσία του Κυπριακού να συζητάμε παραμέτρους διαχείρισης του Φυσικού Αερίου.

Γιώργος Περίδκης: Στόχος Ακιντζί ήταν η αποτροπή των μέτρων

Η πρόταση Ακιντζι είχε στόχο να αποτρέψει την απόφαση από την Ε.Ε για τα μέτρα κατά της Τουρκίας, τόνισε ο πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. Ο ίδιος τόνισε, ότι πρέπει να προσέξουμε από τις επικοινωνιακές παγίδες της Τουρκίας. Σε ότι αφορά την αποστολή της κυρίας Λουτ στην Κύπρο επιβεβαίωσε ότι αυτή δυσχεραίνεται από τη στάση Ακιντζί ο οποίος δήλωσε ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε, δήλωσε ο κ. Περδίκης ότι επιζητεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την κάθοδο της κυρίας Λουτ στο νησί.

Γ. Γεάδης: Το φυσικό αέριο δεν μπορεί να διαμοιραστεί με ψευδοκράτη

Την κάθετη και ξεκάθαρη απόρριψη της πρότασης Μουσταφά Ακιντζί, διατύπωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ ο οποίος αντικαθιστούσε στο Συμβούλιο Αρχηγών τον Χρίστο Χρίστου. Ο κ. Γεάδη ανέφερε ότι δεν μπορεί το φυσικό αέριο να διαμοιραστεί σε κοινότητες, γειτονιές, χωριά και ψευδοκράτη, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ο ίδιος, πρόσθεσε, ότι οι πολιτικές της ηττοπάθειας στο πλαίσιο της ΔΔΟ που ακολουθήθηκαν αυτά τα χρόνια με διαμοιρασμό της εξουσίας, οδήγησαν ως φυσικό επακόλουθο σήμερα να συζητούμε και τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου.

Μάριος Καρογιάν: Επιμονή σε αρχές και αξιοποίηση πλεονεκτημάτων

Πρέπει να επιμείνουμε σε αρχές μας, να δώσουμε μια σαφέστατη απάντηση και το στίγμα για ανάγκη λύσης του Κυπριακού, αλλά και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά πλεονεκτήματα μας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, μετά το πέρας του Συμβουλίου Αρχηγών, στη Λεμεσό. Σε δηλώσεις του, κατά την πρώτη παρουσία της παράταξης στο Συμβούλιο Αρχηγών, ο κ.Καρογιάν είπε πως η Δημοκρατική Παράταξη είχε την ευκαιρία να καταθέσει τις απόψεις, την ανάλυση και τις σκέψεις της "σε ό,τι αφορά το έγγραφο του κ.Ακιντζί, αλλά την ίδια ώρα να επιμείνει ότι πρώτιστος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η συνέχιση των διαπραγματεύσεων, έτσι που να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων των Η.Ε., στη βάση των αρχών και των αξιών της ΕΕ και αναμφίβολα, που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επέλθει η ευρύτερη σταθερότητα στην περιοχή".

Top