News Kypriako ΚΕ: Ποιο λόγο έχει το ΑΚΕΛ να κάνει ότι δεν ακούει;

ΚΕ: Ποιο λόγο έχει το ΑΚΕΛ να κάνει ότι δεν ακούει;

«Για μια ακόμα φορά, μιλώντας για το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ επιλέγει συνειδητά ως στόχο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε γραπτή του ανακοίνωση, απαντώντας στο ΑΚΕΛ. 
 
«Κάνει όμως λάθος στον στόχο, διότι ξεχνά ότι ο Πρόεδρος από την επαύριο του ναυαγίου που προκάλεσε η Τουρκία στο Κραν Μοντανά, ζητά με συνέπεια επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί όπου είχαν φτάσει. Και αυτό βεβαίως σημαίνει με δεδομένη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ. Αν κάποιος όλο αυτό το διάστημα, σε κάθε ευκαιρία, διαμηνύει ότι πρέπει να βρεθεί «άλλο μοντέλο» είναι η τουρκική ηγεσία, Πρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά και σημαντική μερίδα των Τουρκοκυπρίων πολιτικών. Ποιο λόγο έχει το ΑΚΕΛ να κάνει ότι δεν ακούει;», είπε. 
 
Και συνέχισε, «παρομοίως το ΑΚΕΛ με ένα περίεργο τρόπο αντιστρατεύεται συνεχώς την προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης για να ξεκινήσουν ξανά  οι διαπραγματεύσεις στην βάση των έξι παραμέτρων που πρότεινε ο Γενικός Γραμματέας».
 
Γιατί επικαλείται σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ ημερομηνίες; Μήπως αμφισβητεί ότι στις 30 Ιουνίου 2017 ο κ. Γκουτέρες πρότεινε και την εγκατάλειψη του παλαιού και αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού και την ρητή αναφορά στην Μόρφου και τη συζήτηση για το πού, πότε και πώς θα μπορούσε να υπάρχουν ειδικές διευθετήσεις για την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων κ.ά.; διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. 
 
«Οι μόνοι που το αρνούνται και παίζουν με ημερομηνίες του Πλαισίου, θέλοντας να αποφύγουν συζήτηση για εγγυήσεις και κατοχικό στρατό είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Η ουσία όμως είναι απλή και σαφέστατη: διεκδικούμε όλοι το Πλαίσιο Γκουτέρες με την κατάργηση εγγυήσεων-επεμβάσεων, αποχώρηση τουρκικού στρατού, ρητή αναφορά στην Μόρφου κ.ο.κ, ή μήπως συμβιβαζόμαστε με την τουρκική μεθόδευση που θέλει να εξουδετερώσει όσα προέβαλε ο ίδιος ο Γ.Γ. των Η.Ε.;», κατέληξε η ανακοίνωση. 
 
Αυτούσια η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είτε δεν αντιλήφθηκε τα βασικά μηνύματα που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στέλνει προς τις δύο πλευρές στην τελευταία Έκθεσή του είτε σκόπιμα τα προσπερνά. Δεν εξηγείται αλλιώς, ακόμα και μετά την Έκθεση του κ. Γκουτιέρες, ο Πρόεδρος να δηλώνει ότι δεν μένει αγκυλωμένος «σε απόψεις που εκφράστηκαν πριν από 45 χρόνια».
 
Κύριε Πρόεδρε, αυτό που εκφράστηκε πριν από 45 χρόνια είναι η συμφωνία των δύο πλευρών για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Γενικός Γραμματέας στην Έκθεσή του σάς υπενθυμίζει ότι το «Συμβούλιο Ασφαλείας όλες αυτές τις δεκαετίες υποστηρίζει μια λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας, η οποία να αντανακλά την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο».
 
Επανέρχεστε, κύριε πρόεδρε, στο θέμα των νέων ιδεών για να διευκολύνετε την διαδικασία, όπως ισχυρίζεστε. Και σ’ αυτό ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι σαφής κύριε Πρόεδρε. Σας λέει: «Για να βοηθήσω τις δύο πλευρές… στις 30 Ιουνίου 2017 (σημ. και όχι 4 Ιουλίου κύριε Πρόεδρε) κατέθεσα ένα πλαίσιο από έξι σημεία με στόχο τη διευκρίνιση των διαφορών που υπήρχαν σε θέματα – κλειδιά. Καλώ τις δύο πλευρές να εξετάσουν αυτά τα θέματα με εποικοδομητικό τρόπο».
 
Όλες οι λεγόμενες νέες ιδέες που καταθέσατε, κύριε Πρόεδρε, ακυρώνουν το Πλαίσιο του ΓΓ. Ακυρώνουν και συγκλίσεις, τις οποίες ο κ. Γκουτιέρες καλεί τις δύο πλευρές να διαφυλάξουν. Αυτή σας η τακτική, κύριε Πρόεδρε, διευκολύνει την Τουρκία να ακολουθεί παρελκυστική πολιτική.
 
Με την πολιτική που ακολουθεί ο κ. Αναστασιάδης, τελικά όχι μόνο δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν και στη βάση του Πλαισίου Γκουτιέρες, αλλά θα αποδοθούν ευθύνες και στην ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ η Τουρκία θα υλοποιεί το στόχο της για διχοτόμηση.
 
Top