News Kypriako ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα πρέπει να ανοίξουν και άλλα Οδοφράγματα

ΓΓ ΑΚΕΛ: Θα πρέπει να ανοίξουν και άλλα Οδοφράγματα

Εκκληση προς τους δύο ηγέτες να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, να συνεργαστούν μεταξύ τους ως Κύπριοι για να καταλήξουν σε συμφωνία στο Κυπριακό, που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, απηύθυνε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
 

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Οδόφραγμα της Δερύνειας, συνοδευόμενος από υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ,  ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψη στοχεύει στο να πληροφορηθούμε για τη λειτουργία του Οδοφράγματος μετά από το άνοιγμά του. Μέχρι στιγμής έχουμε ενημερωθεί ότι η πιο καλή μέρα έχει οδηγήσει σε 3,200 προσπελάσεις εκατέρωθεν και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι αυξημένη».

Εμείς, συνέχισε, «θεωρούμε ότι το κάθε οδόφραγμα που ανοίγει συνιστά ρωγμή στο τείχος της διαίρεσης και το αντιμετωπίζουμε θετικά. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ανοίξουν και άλλα Οδοφράγματα για τα οποία υπάρχουν σχετικά αιτήματα από διάφορες Κοινότητες», είπε και σημείωσε πως «έχει τεράστια σημασία αυτή η κατάσταση να μην μετατραπεί σε μόνιμη, διότι θέλουμε μεν να προκαλέσουμε αυτές τις ρωγμές στο τείχος της διχοτόμησης, αλλά με στόχο να καταλήξουμε σε λύση που θα επανενώνει την κοινή μας πατρίδα. Είναι κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η Κύπρος και εκεί θα πρέπει να είναι ο τελικός μας στόχος».

Αφού ανέφερε ότι «δεν μας εγκαρδιώνουν τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται», είπε πως «οι δηλώσεις και από τους δύο ηγέτες ότι φαίνεται πως είναι δύσκολο να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς μάς ανησυχούν πάρα πολύ. Εμείς δυστυχώς είχαμε προβλέψει από την αρχή ότι θα ήταν πιο δύσκολο να καταλήξουμε σε όρους αναφοράς, παρά να προχωρήσουμε με τη διαδικασία όπως την είχε διαγράψει τότε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και βέβαια η μεγαλύτερή μας ανησυχία πηγάζει από το παρατεταμένο αδιέξοδο».

Όσο το αδιέξοδο παρατείνεται, συνέχισε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τίθεται επί τάπητος η σκέψη για τις οποιεσδήποτε άλλες επιλογές και εάν τίθεται ένα τέτοιο ζήτημα, εμείς οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι εκείνο που θα τεθεί κάτω είναι η λύση των δύο κρατών, που θα είναι καταστροφική για την Κύπρο. Εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ κάτι τέτοιο, θα το αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και η έκκλησή μας προς τους δύο ηγέτες είναι να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους, να συνεργαστούν μεταξύ τους ως Κύπριοι και να δούμε πώς καταφέρνουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία που θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Ο Άντρος Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών αλλά και καταγγελίες του ΑΚΕΛ για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης σε σχέση με δημοσιοποιήσεις ονομάτων τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τον Συνεργατισμό.

Αφού είπε πως «η κυβέρνηση γενικότερα,  αλλά ιδιαίτερα ο κ. Γεωργιάδης, εξελίσσονται σε κοινούς συκοφάντες και λυπούμαι γιατί συμβαίνει αυτό το πράγμα από ανθρώπους οι οποίοι παρέδιδαν μαθήματα σε άλλους όταν τους βόλευαν τα ζητήματα. Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό είναι ξεκάθαρο και λέει ότι υπάρχουν ευθύνες από το 1960 και μετά, αλλά όλα τα προβλήματα που υπήρχαν μέχρι το 2013 δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε κατάρρευση του».

Πρόσθεσε ότι «στην κατάρρευση μάς οδήγησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού και οι άνθρωποι στους οποίους ανέθεσε να διοικήσουν τον Συνεργατισμό. Το πόρισμα λέει ότι είναι βαρύτατες οι ευθύνες τόσο του Υπουργού Οικονομικών όσο και γενικότερα της κυβέρνησης», είπε και σημείωσε πως το πόρισμα αναφέρει ακόμα ότι αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι ο Συνεργατισμός αντιμετώπιζε πάρα πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα πριν από τις Προεδρικές εκλογές του 2018.

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών και την "προσπάθεια αποπροσανατολισμού γενικότερα", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως η μια απαίτηση του κόμματος είναι «εάν ο ΥΠΟΙΚ έχει συγκεκριμένα στοιχεία για να τεκμηριώσει αυτά τα οποία υποστηρίζει, εμείς τον προκαλούμε να τα δώσει στη δημοσιότητα». Είναι προφανές, πρόσθεσε, ότι "ένας τηλεοπτικός σταθμός, σε συνεννόηση θεωρώ με την κυβέρνηση, προχωρά επιλεκτικά στη δημοσιοποίηση θεμάτων τα οποία προκαλούν την κοινή γνώμη, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό περιεχόμενο σ’ αυτά τα οποία αναφέρονται».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «η δική μας η απαίτηση είναι από τους συντεταγμένους αρμόδιους φορείς του Κράτους, που έχουν την ευθύνη να ελέγχουν αυτά τα ζητήματα, να δώσουν στη δημοσιότητα όλες τις περιπτώσεις τις οποίες επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα και σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν διάφορα δάνεια. Η δική μας η απαίτηση είναι να δοθούν όλα στη δημοσιότητα». Πρόσθεσε πως «δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε, δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε και καταγγέλλουμε ακριβώς ότι οι επιλεκτικές διαρροές γίνονται για να εξυπηρετήσουν τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, για να αποπροσανατολίσουν από το κύριο, που είναι οι βαρύτατες και ασήκωτες ευθύνες της για την κατάρρευση του Συνεργατισμού».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έχει στοιχεία για όσα λέει ή εκφράζει υπόνοιες, ο Άντρος Κυπριανού απάντησε πως «είναι υπόνοιες, είναι άποψη την οποία διαμορφώνουμε ως κόμμα, παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης». 

Κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «υπάρχει για μας σοβαρό θέμα πολιτικής τάξης. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι χρόνια, διορίζει τα Διοικητικά Συμβούλια του ΡΙΚ» και έπρεπε να θέσουν τα οποιαδήποτε προβλήματα τα οποία είχαν επισημάνει «σε ό,τι αφορά, είτε τον τρόπο μετάδοσης διαφόρων προγραμμάτων, είτε την αντικειμενικότητα με την οποία παρουσιάζουν διάφορες ειδήσεις τα προγράμματα που συμπεριλαμβάνονται στο γενικότερο πρόγραμμα της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, είτε αναφορικά με το προσωπικό - διότι ξαφνικά τους είδαμε, τον ΔΗΣΥ, να γίνονται εργατοπατέρες».

Ανέφερε, ακόμα, ότι «εάν είχαν υπόψη τους οποιαδήποτε από αυτά τα προβλήματα, θα έπρεπε εδώ και έξι χρόνια να τα θέσουν και να τα συζητήσουν με το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζουν. Αντί τούτου, αιφνιδίως προκάλεσαν αυτή τη μεγάλη κρίση, με σοβαρότατους κινδύνους για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Εμείς, κατέληξε ο κ. Κυπριανού, «θεωρούμε ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη, στοχεύει στο να εξυπηρετήσει σκοπιμότητες και καλούμε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να συνειδητοποιήσουν τις ευθύνες τους και να βρουν τρόπο να υπαναχωρήσουν για να επέλθει ηρεμία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Top