News Kypriako Ανάλυση: Τα δεδομένα που ξεκαθάρισε η Λουτ στη συνάντηση με ΠτΔ

Ανάλυση: Τα δεδομένα που ξεκαθάρισε η Λουτ στη συνάντηση με ΠτΔ

Η κυρία Λουτ επανήλθε στο νησί πολύ πιο συγκρατημένη από ότι τον Οκτώβριο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, αυτό ήταν εξαιρετικά σαφές μέσα από τα όσα ρωτούσε κυρίως στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, γεγονός που αποδίδεται στο ότι πριν έλθει στην Κύπρο, πήγε Τουρκία.

Παρά του ότι δεν αποκάλυψε τι άκουσε, εντούτοις η ίδια άφησε να εννοηθεί ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για συνομολόγηση όρων αναφοράς μέχρι το τέλος του χρόνου, θεωρείται ξεπερασμένο.

Είπε μάλιστα ότι δεν νιώθει εγκλωβισμένη σε χρονικά διαστήματα, γεγονός που όπως μας ελέχθη αυξάνει κατά πολύ το σενάριο η κυρία Λουτ να ακούσει όσα θα ακούσει μέσα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις, να πάει να τα μεταφέρει στον Γ.Γ και να επανέλθει προφανώς τον Ιανουάριο.

Το ενδεχόμενο κατάθεσης περιγράμματος όρων αναφοράς ήταν ένα από τα πρώτα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η απάντηση της δεν επιδεχόταν πολλών αναγνώσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, φέρεται να είπε πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο, ότι η δουλειά της είναι πολύ συγκεκριμένη και εξαντλείται, είπε, στο να υποβοηθήσει τα μέρη να συμφωνήσουν.

Ένιωσε μάλιστα την ανάγκη να πει ότι λογοδοτεί απευθείας στο Γενικό Γραμματέα και παρά του ότι λαμβάνει υπόψη τα όσα ακούει στη διεθνή κοινότητα, αυτό δεν την αποπροσανατολίζει από το στόχο της.

  Έδειξε πάντως να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα που διέπει τους όρους αναφοράς, κάνοντας λόγο για στέρεα βάση επανέναρξης των συνομιλιών και ότι όταν μιλάμε για επανέναρξη θα πρέπει να το εννοούν όλα τα μέρη.

Αναφορά που προφανώς παρέπεμπε στην ανετοιμότητα Τ/κ και Τουρκικής πλευράς.

Το μόνο ξεκάθαρο για το τι περιλαμβάνει το πλαίσιο αναφοράς είναι ότι και η κυρία Λουτ θεωρεί πως δεν μπορεί να αρχίσει μια διαπραγμάτευση εξ υπαρχής και άρα αυτό στην ουσία κλειδώνει ότι μιλάμε για όρους αναφοράς που κυρίως θα παραπέμπουν στο πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα.

Το ζητούμενο βεβαίως οι πλευρές ερμηνεύουν το πλαίσιο και κάθε παράμετρο του.

Από εκεί και πέρα το μόνο που με ασφάλεια εξάγεται είναι πως η Αμερικανίδα θεωρεί ως κομβικό παράγοντα των όποιων διαπραγματεύσεων θα ακολουθήσουν την Ε.Ε.

Μάλιστα επί τούτου ρωτήθηκε πολύ συγκεκριμένα και υπήρξε υποστηρικτή ως προς την προστιθέμενη αξία εμπλοκής των Βρυξελλών στα θέματα ασφάλειας και λειτουργικότητας.

Καμία αναφορά ή νύξη δεν έγινε για την ενέργεια , όπως διαβεβαιώνει το Προεδρικό.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν θα το θέσει αύριο ο κύριος Ακιντζί.

Και αυτά υπό το βάρος συνεχών αντιδράσεων της Τουρκίας και των Τ/κ επί του θέματος, με τελευταίο επεισόδιο τις νέες δηλώσεις Οζερσάι.

Ο οποίος σχολιάζοντας την αναφορά Αναστασιάδη στο Euronews για διαμοιρασμό με βάση τη συμφωνημένη πληθυσμιακή αναλογία, είπε ότι ο κύριος  Αναστασιάδης συμπεριφέρεται σαν να του ανήκει ο φυσικός πλούτος.

Βεβαίως στις αντιδράσεις απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Top