News Kypriako Ο άνθρωπος "κλειδί" πίσω από το γλωσσάρι

Ο άνθρωπος "κλειδί" πίσω από το γλωσσάρι

Το  περιβόητο γλωσσάριο  που παρουσίασε χθες ο ΟΑΣΕ και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους δημοσιογράφους αλλά και την κοινωνία των πολιτών έχει χρηματοδοτηθεί από  τη Γερμανία την Ολλανδία  και το συνέγραψαν ο διορθωτής Χρίστος Χριστοφίδης, η τουρκολόγος Μαρία Σιακαλλή, η τ/κ δημοσιογράφος Εσρά Αϊγκίν και ο καθηγητής του παράνομου πανεπιστήμιου στα κατεχόμενα Μπεκίρ Αζγκίν. Χαιρετισμό στο κείμενο απευθύνει  ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Χαρλέμ Ντεσίρ ενώ η εισαγωγή είναι από τον βρετανό  Aidan White ο οποίος φαίνεται να είναι ο άνθρωπος κλειδί πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Όπως αναφέρει ο ίδιος στην εισαγωγή του, η ιδέα του γλωσσαρίου ανήκει στο Γραφείο  του Εκπροσώπου  του ΟΑΣΕ  για την Ελευθερία των  Μέσων Ενημέρωσης, την Ένωση Συντακτών  Ε/κ και Τ/κ δημοσιογράφων  και το Δίκτυο  Ηθικής Δημοσιογραφίας, το οποίο ο ίδιος  είναι Πρόεδρος και Ιδρυτής.

«Το γλωσσάριο δεν αποτελεί  την τελευταία λέξη. Είναι μέρος μια  εξελικτικής διαβούλευσης και συζήτησης  για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί  η δημοσιογραφία. Πρόκειται να αναθεωρηθεί και ν ’αλλάξει, καθώς νέες ιδέες και σκέψεις για το έργο των δημοσιογράφων  θα αναδύονται συνεχώς», αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά. 

Ποιος είναι όμως ο κ. Aidan White;

Σύμφωνα με το βιογραφικό του ο Aidan White είναι δημοσιογράφος και Πρόεδρος του  Δικτύου  Ηθικής Δημοσιογραφίας (Ethical Journalism Network) που διενεργεί μια παγκόσμια εκστρατεία για προώθηση μιας «δεοντολογικής συμπεριφοράς» στα ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και το International Press Institute, με το οποίο συνεργάζεται,   εξέδωσε  και ένα γλωσσάρι για την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη.

 Ο White είναι πρώην πρόεδρος του  Appointments Panel του έργου IMPRESS, ενός ανεξάρτητου ρυθμιστικού φορέα του Ηνωμένου Βασιλείου. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων από το 1987 μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Εργάστηκε στο παρελθόν για πολλές εφημερίδες στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ των οποίων και ο  Guardian. Εργάστηκε και στους Financial Time και την  Birmingham Evening Mail. Για πολλά χρόνια υπήρξε  ακτιβιστής της Εθνικής Ένωσης Δημοσιογράφων στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία.

Στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται «η Δημοσιογραφία, οι Πολιτικές Ελευθερίες και ο Πόλεμος της Τρομοκρατίας» (2006), «Κάνοντας έναν κόσμο διαφοράς: Η ιστορία των παγκόσμιων συνδικάτων» (2006) και «Για να σας πως την ΑΛΗΘΕΙΑ:  Πρωτοβουλία Ηθικής Δημοσιογραφίας» (2008).

Το 1999, ο White άσκησε διεθνή κριτική στα ΜΜΕ για το βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ στην Ραδιοτηλεόρασης της Σερβίας (RTS), όπου 16 άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε στη στόχευση των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε άλλες συγκρούσεις. Το Δίκτυό του  εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη φυλάκιση ενός σέρβου κυβερνητικού αξιωματούχου που αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του  στο κτήριο του  RTS παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενη στρατιωτική επίθεση. «Οι προειδοποιήσεις δόθηκαν και αγνοούνταν απερίσκεπτα», δήλωσε ο τότε White. η συγκεκριμένη υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια. 

Στα τέλη Αυγούστου 2009 ο White επέκρινε το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρόσληψη της Ομάδας Rendon για να προωθήσει τους δημοσιογράφους που έγραψαν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Top