News International Sl Ψηφοφορία για την εκλογή της Ούρσουλα στην Κομισιόν (LIVE)

Ψηφοφορία για την εκλογή της Ούρσουλα στην Κομισιόν (LIVE)

Διεξάγεται αυτή την ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή της Ursula von der Leyen στη θέση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
Η μυστική ψηφοφορία με κάλπη άρχισε στις 18.00 ώρα Στρασβούργου (19.00 ώρα Κύπρου).
 
Δείτε ζωντανά τη διαδικασία:
 
 
Τι προηγήθηκε
 
Στη συζήτηση στο ΕΚ, η Ursula von der Leyen περιέγραψε το πρόγραμμά της ως υποψήφια Πρόεδρος της Επιτροπής.
 
Η Ursula von der Leyen σκιαγράφησε τις πολιτικές προτεραιότητές της, σε περίπτωση που εκλεγεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σύνοδο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο σήμερα το πρωί. Παρακάτω παρουσιάζονται επιλεκτικά μερικά από τα θέματα για τα οποία μίλησε.
 
Σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», η κα. von der Leyen πρότεινε τολμηρότερής στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας.
 
 
Η κα. von der Leyen υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.
 
Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή της για ένα Σώμα Επιτρόπων στο οποίο θα υπάρχει αριθμητική ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα κατά τη διάρκεια της θητείας της, τόνισε ακόμη ότι η βία εναντίον των γυναικών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σθεναρά. Για αυτό το λόγο θα επιδιώξει τον προσδιορισμό της βίας εναντίον των γυναικών ως έγκλημα στις συνθήκες της ΕΕ, ταυτόχρονα με την επικύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ.
 
Η κα von der Leyen διακήρυξε την αφοσίωσή της στο κράτος δικαίου ως ευρωπαϊκή αξία, ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό επιτήρησης ο οποίος θα λειτουργεί παράλληλα με τα υφιστάμενα συστήματα. Τόνισε ότι αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες περιλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα και θα πρέπει να σημάνουν πιο ανθρώπινες πολιτικές φύλαξης συνόρων. Δήλωσε δε ότι θα στηρίξει μια «νέα συμφωνία για τη μετανάστευση και το άσυλο» και την αναθεώρηση της Οδηγίας του Δουβλίνου, προσθέτοντας ότι το επιχειρησιακό προσωπικό της Frontex θα πρέπει να φτάσει τα 10.000 άτομα όχι μέχρι το 2027, αλλά μέχρι το 2024, και ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος που τους αναλογεί βάσει της αρχής της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
 
Όσον αφορά τη δημοκρατία στην Ευρώπη, η κα von der Leyen ανακοίνωσε τη σύσταση μια διετούς Συνόδου για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από το 2020, στην οποία οι πολίτες θα έχουν προεξάρχοντα ρόλο. Ανέφερε ακόμη την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων και ότι το ζήτημα των υπερεθνικών ψηφοδελτίων θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου για μελλοντικές ευρωπαϊκές εκλογές. Διακήρυξε επίσης την αμέριστη στήριξή της για το δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμευόμενη να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις ανταποκρινόμενη σε κάθε ψήφισμα το οποία θα ψηφίζεται από την πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου.
 
 
Οι αντιδράσεις των πολιτικών ομάδων
 
Ο Manfred Weber (ΕΛΚ, Γερμανία) επιβεβαίωσε τη στήριξη της ομάδας του προς την κα. von der Leyen. «Στηρίζουμε μια Ευρώπη δίκαιη, σύγχρονη και καινοτόμα, ασφαλή, ανοιχτόμυαλη και οικολογική. Μαζί της, θα κάνουμε πραγματικότητα αυτές τις υποσχέσεις». Χαιρέτισε τις προτάσεις της σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΕΚ και για τη βελτίωση της διαδικασίας των κορυφαίων υποψηφίων, δηλώνοντας ότι «οι συμφωνίες κεκλεισμένων των θυρών ανήκουν στο παρελθόν».
 
Η Iratxe García (Σοσιαλιστές, Ισπανία) εξέφρασε το παράπονο ότι «η ευρωπαϊκή δημοκρατία προοδεύει υπερβολικά αργά» και τόνισε ότι η κα. von der Leyen πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, πριν η ομάδα των Σοσιαλιστών αποφασίσει αν θα τη ψηφίσει ή όχι. Απαιτούνται επίσης περισσότερη στήριξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ισχυρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και μια δεσμευτική στρατηγική για την ισότητα των φύλων, προσέθεσε η κα. García.
 
Ο Dacian Cioloș (Renew Europe, Ρουμανία) είπε: «Δε μπορούμε να συνεχίσουμε να απογοητεύουμε τα εκατομμύρια Ευρωπαίων που λένε ‘ΝΑΙ’ στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί περιμένουν από την ΕΕ να υπερασπιστεί το κράτος δικαίου χωρίς δισταγμό». Η ομάδα του είναι έτοιμη να τη στηρίξει, με ένα συγκεκριμένο στόχο: την ανανέωση στην Ευρώπη. «Αλλά, πάνω από όλα, περιμένουμε να αποδειχθείτε πραγματική ευρωπαϊστής ηγέτης. Η Ευρώπη δεν είναι δημόσια υπηρεσία, αλλά πολιτική φιλοδοξία», δήλωσε.
 
Ο Philippe Lamberts (Πράσινοι, Βέλγιο) είπε ότι η ομάδα του δεν είναι έτοιμη να παραδώσει τα ηνία της Ευρώπης στην Ursula von der Leyen σε μια περίοδο που «το κοινό μας σπίτι φλέγεται, το περιβάλλον καταρρέει, οι ανισότητες αυξάνονται και το κράτος δικαίου και οι θεμελιώδεις ελευθερίες υφίστανται επίθεση». Ωστόσο, εάν εκλεγεί, η ομάδα του είναι προετοιμασμένη να παρέχει τη στήριξή της «όσες φορές οι σχετικές προτάσεις ανταποκρίνονται στις υπαρξιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».
 
Ο Jörg Meuthen (ID, Γερμανία) ανακοίνωσε ότι η ομάδα του θα την καταψηφίσει, δηλώνοντας ότι είναι ακατάλληλη για το αξίωμα και ότι απέτυχε να παρουσιάσει ένα πειστικό όρμα για την Ευρώπη. Κατέκρινε επίσης τις υπερβολικές και αντικρουόμενες υποσχέσεις της προς τις πολιτικές ομάδες, οι οποίες αποσκοπούν μόνο στο να κερδίσουν τη στήριξή τους, π.χ. όσον αφορά το κράτος δικαίου και τη μετανάστευση.
 
Ο Raffaele Fitto (Συντηρητικοί, Ιταλία) ζήτησε από την Ursula von der Leyen να ξεκαθαρίσει τη θέση της για «το μηχανισμό επιτήρησης του κράτους δικαίου, θέμα για έχουμε διαφωνήσει με τις πολιτικές που έχει υιοθετήσει η Επιτροπή μέχρι στιγμής». Όσον αφορά τον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, είπε πως «καλωσορίζουμε προτάσεις όπως το ταμείο μετάβασης και η τράπεζα βιώσιμων επενδύσεων, ωστόσο συζητάμε όλο και πιο φιλόδοξους στόχους, χωρίς να λέμε πώς θα τους πετύχουμε».
 
Ο Martin Schirdewan (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γερμανία) δήλωσε ότι η ομάδα του δε θα ψηφίσει την κα. von der Leyen. Οι ψηφοφόροι περίμεναν ότι θα δουν κάποιον κορυφαίο υποψήφιο στη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε, όχι μια Υπουργό Άμυνας, το οποίο σηματοδοτεί «τη συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση και απομόνωση της ΕΕ». Απηύθυνε κάλεσμα για τον τερματισμό των πολιτικών λιτότητας και για επενδύσεις στους τομείς της κοινωνικής ασφάλειας, της παιδείας, της υγείας και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
 
Οι φιλελεύθεροι θα στηρίξουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν
   
Η πολιτική ομάδα των φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της.
 
"Η ομάδα μου θα στηρίξει σήμερα την κυρία φον ντερ Λάιεν. Ανυπομονούμε να εργαστούμε εντατικά μαζί της για να οδηγήσουμε την Ευρώπη προς τα εμπρός. Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά μας. Ας ανανεώσουμε μαζί την Ευρώπη", είπε ο Ντάτσιαν Τσιόλος, ο επικεφαλής του Renew Europe, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μακρονικοί ευρωβουλευτές.
 
Με τη στήριξη των φιλελευθέρων η Γερμανίδα πολιτικός πλησιάζει στον στόχο της: να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Επιτροπής τον προσεχή Νοέμβριο.
 
Η ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών θα στηρίξει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν
 
Η ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε μέσω του Twitter ότι θα στηρίξει την Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη σημερινή ψηφοφορία.
 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η πολιτική ομάδα σημειώνεται ότι μετά την "έντονη" συνεδρίαση των μελών της, η πλειοψηφία συμφώνησε ότι οι γραπτές δεσμεύσεις που ανέλαβε η φον ντερ Λάιεν όσον αφορά την προώθηση των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που ζήτησαν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, καθώς και οι "περαιτέρω διευκρινίσεις" που έδωσε στη συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα το πρωί, σημαίνουν ότι θα την στηρίξουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει αυτές τις δεσμεύσεις της.
 
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται 374 ψήφους για να εκλεγεί. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τη στήριξη όχι μόνο των 182 ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αλλά και τις ψήφους των 153 μελών της S&D και των 108 της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.
 
Top