News International Sl Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις εναντίον Ισραήλ

Συνεχίζονται στα κατεχόμενα οι αντιδράσεις εναντίον Ισραήλ

Η γενοκτονία που γίνεται εναντίον του Παλαιστινιακού λαού δεικνύει πόσο πολύ ανάγκη υπάρχει για τις «ενεργές και έμπρακτες εγγυήσεις της Τουρκίας» στην Κύπρο, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο «αναπληρωτής πρόεδρος της βουλής», Ζορλού Τορέ.

 

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Τορέ στη δήλωσή του χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ, αλλά και τις μεγάλες χώρες μέλη της ΕΕ, υποστηρικτές και υποκινητές αυτής της γενοκτονίας – όπως γράφει – προσθέτοντας ότι «σίγουρα πρέπει να δημιουργηθεί απέναντι στην Αμερική μια νέα διεθνή τάξη που θα της πει σταμάτα». Η έκφραση του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν «ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5 (Μόνιμα Μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ)» είναι μια πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Τορέ.

Η μεγαλύτερη ασφάλεια για τους Τ/κ είναι η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός και οι Τ/κ δεν πρόκειται να αποδεχθούν ένα νέο σύστημα ασφαλείας που θα άρει το μονομερές παρεμβατικό δικαίωμα, υποστήριξε ο Ζορλού Τορέ που προέρχεται από το ΚΕΕ, λέγοντας για ακόμη μια φορά ότι η πρόταση Ακιντζί για το πλαίσιο Γκουτέρες «είναι σε λάθος δρόμο».

Σημειώνεται ότι η επίθεση των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας καταδικάστηκε χθες και από τα έξι «κοινοβουλευτικά» κόμματα με δήλωση του «προέδρου της βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι στην ολομέλεια.

Την επίθεση των Ισραηλινών καταδίκασαν με ανακοινώσεις του το κόμμα Ενωμένη Κύπρο, η αριστερή κίνηση, το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, η ένωση ξένων δημοσιογράφων και οι δύο συντεχνίες των τ/κ εκπαιδευτικών, δασκάλων και καθηγητών. Η KTOEÖS, συντεχνία των καθηγητών, με δήλωση της προέδρου, Σελμά Εϊλέμ σήμερα, καταδικάζει την δολοφονία και την καταδυνάστευση των Παλαιστινίων κάνοντας αναφορά στον φυσικό πλούτο της περιοχής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων κατά τρόπο ισότιμο και δίκαιο.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημειωνει ότι η Μεσόγειος έγινε «λίμνη αίματος», από τη μια με τους πρόσφυγες που πνίγονται στη θάλασσα και από την άλλη η θάλασσα αίματος στη Μέση Ανατολή. Μιλά για «θηριώδες Ισραήλ και επιτιθέμενες και υποκινητές ΗΠΑ. «Θα έρθει η μέρα που η ανθρωπότητα θα ζητήσει το λογαριασμό από αυτά τα τρομοκρατικά κράτη και όσους τρέφονται από την τρομοκρατία. Και από όσους έχουν προκαλέσει πόνο στον δικό τους λαό και σε άλλους», συμπλήρωσε ο Ταλάτ.

Να θυμίσουμε ότι λόγω διαφωνιών, χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο, για ακόμα μια φορά, εμφανίστηκε διχασμένο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει σήμερα σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων και αύριο σε επίπεδο ΥΠΕΞ, κατόπιν αιτήματος της Σαουδικής Αραβίας, για να συζητήσει σχετικά με την ισραηλινοπαλαιστινιακή κρίση.

Επίσης, το τουρκικό Υπουργείο των Εξωτερικών είπε στον Γενικό Πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να επιστρέψει στο Ισραήλ “για κάποιο χρόνο”.

Την ίδια ώρα το διεθνές δίκαιο επικαλούνται τόσο ο Πρέσβης του Ισραήλ όσο και ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Κύπρο, σε δηλώσεις τους, υπεραμυνόμενος ο καθένας των θέσεων και των ενεργειών της πλευράς του σε ό,τι αφορά τα τελευταία τραγικά γεγονότα στη Γάζα, αλλά και γενικότερα την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη. 

Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων με όλες τις δυνάμεις του και δεν επιτρέψει στο Ισραήλ να τους "κλέψει" την Ιερουσαλήμ.

 

Top