News Greece SL «Αλ Αχράμ»: Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για μείωση των εντάσεων

«Αλ Αχράμ»: Συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν για μείωση των εντάσεων

Με τίτλο «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Τουρκία για συνομιλίες για τη μείωση των εντάσεων», η μεγάλης κυκλοφορίας αιγυπτιακή εφημερίδα «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, επισκέφθηκε την Τουρκία, την Τρίτη, για να συναντήσει τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για συνομιλίες, για να μετριάσει τις εντάσεις για τις διμερείς διαμάχες και για το μακροχρόνιο πρόβλημα της Κύπρου».

 

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Τουρκία, ως Έλληνας πρωθυπουργός, μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ φιλοξενείται δήλωση του εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, Δημήτρη Τζανακόπουλου, σύμφωνα με τον οποίο, «η επίσκεψη αυτή μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων».

«Τον Δεκέμβριο του 2017, ο Ερντογάν έγινε ο πρώτος Τούρκος Πρόεδρος που επισκέφθηκε την Ελλάδα σε 65 χρόνια. Ωστόσο, εξέπληξε τους οικοδεσπότες του όταν ζήτησε την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 που ορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» τονίζει η εφημερίδα.

Ακόμη, η «Αλ Αχράμ» αναφέρεται στους ισχυρισμούς του Τούρκου Προέδρου, ο οποίος μιλάει για «διακρίσεις», που υποστηρίζει ότι υφίσταται η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η επίσκεψη του κ. Τσίπρα έρχεται λίγες ημέρες μετά την 23η επέτειο από το επεισόδιο σε μία βραχονησίδα, που ονομάζεται Καρδάκ από την Άγκυρα και Ίμια από την Αθήνα. Επίσης, το ταξίδι έρχεται 20 χρόνια μετά την έναρξη της προσέγγισης των δεσμών το 1999, όταν η Ελλάδα έσπευσε σε τουρκική βοήθεια μετά από έναν καταστροφικό σεισμό».

Επιπλέον, στο ρεπορτάζ φιλοξενείται δήλωση του διευθυντή του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has στην Κωνσταντινούπολη, Δημήτρη Τριανταφύλλου, σύμφωνα με τον οποίο, «παρόλο που οι συνομιλίες αυτές μάλλον δεν πρόκειται να καταλήξουν κάπου, το ουσιαστικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει πρόθεση για διάλογο και αυτό είναι το σημαντικό».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι μία από τις κύριες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο χώρες είναι το ζήτημα της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κύπρου, για την οποία, η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι «η εξερεύνηση αυτή στερεί τους Τουρκοκύπριους από τους υπεράκτιους πόρους του νησιού και ζητά την αναστολή της μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα». «Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Κάλιν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μία "τετελεσμένη πράξη" στην ανατολική Μεσόγειο και θα υπερασπιστεί την "ίση και δίκαιη" κατανομή των πόρων» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά στις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, που έχουν ενταθεί από το 2017, το 2018, οπότε οι μετανάστες αυξήθηκαν από από 5.400 σε 14.000 άτομα.

Παράλληλα, σε ξεχωριστό δεύτερο ρεπορτάζ της, η «Αλ Αχράμ» υπογραμμίζει στον τίτλο της πως «ο Ερντογάν λέει ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιστρέψει οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που συνδέονται με το πραξικόπημα».

«Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε την Τρίτη ότι αναμένει μεγαλύτερη συνεργασία από την Ελλάδα στον επαναπατρισμό οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά από μία απόπειρα πραξικοπήματος το 2016» σημειώνει.

«Νωρίτερα την Τρίτη, η Τουρκία επικαιροποίησε έναν κατάλογο πρώην στρατιωτικών αξιωματικών που καταζητούνται για τον ρόλο τους σε μία προσπάθεια πραξικοπήματος το 2016, σε μία προσπάθεια να συμπεριλάβει τους οκτώ αξιωματικούς που τους έχει χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, με έπαθλο 4 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (770.446 δολάρια) για τον καθένα» προσθέτει η εφημερίδα και καταλήγει: «Ο Ερντογάν έκανε τις παρατηρήσεις σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα».

Αντίστοιχο ρεπορτάζ για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών φιλοξενεί και η εφημερίδα «Egypt Today».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Top