News Europ Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
 
Μετά από πρωτοβουλία και αίτημα της Κύπρου, στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου συμπεριλήφθηκε συζήτηση για την Ιορδανία, κατά την οποία οι ‘28’ εξέτασαν τρόπους στήριξης της χώρας.  Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι, υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων και γενικότερα των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ιορδανία εξαιτίας των συνεπακόλουθων της προσφυγικής κρίσης και της κατάστασης στη Συρία, η πρωτοβουλία της Κύπρου για συζήτηση για την Ιορδανία ήταν απαραίτητη και χρονικά επιβεβλημένη.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την πρόσφατη επίσκεψη της Ύπατης Εκπροσώπου κας Federica Mogherini στη χώρα, σημειώνοντας ότι η ΕΕ οφείλει να επικεντρώσει την προσοχή της στην Ιορδανία, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην περιοχή έχουν άμεσες επιπτώσεις για την ίδια την Ένωση και τα κράτη μέλη της.  Ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, παράλληλα, ότι η Ένωση πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ιορδανία, η οποία αποτελεί στενό και αξιόπιστο εταίρο στην περιοχή, αλλά και αναντικατάστατο πυλώνα για την ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.  Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που η ΕΕ πρέπει να παρέχει στοχευμένη στήριξη προς την Ιορδανία, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα και επιδεικνύοντας τον μέγιστο βαθμό ευελιξίας, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Την πρωτοβουλία της Κύπρου χαιρέτισαν η Ύπατη Εκπρόσωπος κα Mogherini καθώς και, με παρεμβάσεις τους, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Πορτογαλίας, της Σλοβακίας και της Ελλάδας, οι οποίοι εξέφρασαν την κοινή διαπίστωση ότι μέσα από τη σημερινή συζήτηση, η ΕΕ στέλνει ισχυρό μήνυμα στήριξης προς την Ιορδανία. 
 
Άλλα θέματα που απασχόλησαν τους Υπουργούς Εξωτερικών ήταν οι εξελίξεις στο Κέρας της Αφρικής, στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και στο Μάλι.  Επίσης, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών προέβησαν σε ανασκόπηση της κατάστασης στην Υεμένη, στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΟΗΕ για την Υεμένη κ. Martin Griffiths. 
 
Το πρωί, είχε προηγηθεί κοινή Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία PESCO, η Στρατιωτική Κινητικότητα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη, η αντιμετώπιση υβριδικών απειλών και η εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ.   Οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας είχαν, επίσης, την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, κ. Jens Stoltenberg, για τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ.
 
Μιλώντας κατά τις εργασίες της κοινής Συνόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης καλωσόρισε την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε τομείς που ενισχύουν τις δυνατότητες και την αυτονομία της ΕΕ σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς και σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ.  Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Κύπρου προς την PESCO, υπογραμμίζοντας ότι συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη του μακροπρόθεσμου στόχου της ΕΕ για αυτονομία σε θέματα Άμυνας και Ασφάλειας.  Αυτός ο ευρωπαϊκός πυλώνας συνεργασίας, α νέφερε, είναι ύψιστης ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, η οποία δεν διατηρεί το όποιο θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ.  Αναφορικά με τη συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού τόνισε ότι η Κύπρος σημειώνει τη σημασία που αποδίδεται από την πλειοψηφία των κρατών μελών στην ανάγκη για στενή συνεργασία και συντονισμό των δύο οργανισμών, επεσήμανε ότι η συνεργασία αυτή πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που να σέβεται την αυτονομία λήψης αποφάσεων του κάθε οργανισμού, να διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή των κρατών μελών στις ό ποιες κοινές δράσεις και να σέβεται την αρχή της αμοιβαιότητας. 
 
Πριν την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε σε άτυπο πρόγευμα εργασίας των κρατών μελών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, κ. Ditmir Bushati, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά.  Σε παρέμβασή του, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε στήριξη προς την Αλβανία, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει προβεί η χώρα αλλά και o νέος προσανατολισμός της εξωτερικής της πολιτικής αποτελούν επιτυχίες για την ίδια την Αλβανία αλλά και για την Ε Ε.   Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων τον περασμένο Μάιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εκφράσει την ξεκάθαρη δέσμευσή τους προς την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα αυτή.  Τώρα είναι η στιγμή, η ΕΕ να επιβεβαιώσει αυτή τη δέσμευση, κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.
 
Top