News Environment Οι «εξολοθρευτές» των τοξικών ψαριών στις θάλασσες της Κύπρου (vids+pics)

Οι «εξολοθρευτές» των τοξικών ψαριών στις θάλασσες της Κύπρου (vids+pics)

Οι θάλασσες της Μεσογείου και κατά συνέπεια της Κύπρου πλέον «φιλοξενούν» περισσότερα από 1.000 θαλάσσια ξενικά είδη. Μέσα σε αυτά τα είδη φιγουράρουν γνωστά ονόματα, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, για τα οποία μίλησε στο Sigmalive ο θαλάσσιος επιστήμονας της Κυπριακής εταιρείας Marine and Environmental Research - MER Lab και του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ (Ηνωμένο Βασίλειο), Περικλής Κλείτου.

Συγκεκριμένα, ο ειδικός έκανε λόγο για τις προσπάθειες του Ευρωπαϊκoύ προγράμματος RELIONMED να εντοπίσει μέτρα μετριασμού και αντιμετώπισης του δηλητηριώδες λεοντόψαρου, το οποίο κουβαλάει μαζί του αρνητικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα και τη λειτουργία των ιθαγενών βιοκοινοτήτων. Συγκεκριμένα, επειδή τα λεοντόψαρα είναι εξαιρετικοί λαίμαργοι θηρευτές, οι οποίοι αναπαράγονται ραγδαία, έχουν την ικανότητα να μειώσουν την αφθονία των τοπικών ειδών, κυρίως νεαρών ψαριών, και να αυξήσουν τον ανταγωνισμό με κορυφαίους ιθαγενείς θηρευτές, όπως οι ροφοί. Στις τροπικές περιοχές όπου εισέβαλε, έχει επίσης οδηγήσει στην αύξηση της ανάπτυξης των φυκών, καθώς μειώνει τον πληθυσμό των φυτοφάγων ψαριών.

Σύμφωνα με τον κ. Περικλή Κλείτου οι προσπάθειές για μείωση του πληθυσμού των λεοντόψαρων βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο και γίνονται κυρίως για αξιολόγηση των κινδύνων και μέτρων μετριασμού απέναντι στο λεοντόψαρο. Μας ανέφερε μάλιστα το παράδειγμα του «καθαρισμού» της περιοχής του ναυαγίου Ζηνοβία, όπου εθελοντές δύτες προχώρησαν σε αφαιρέσεις του πληθυσμού και τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα. Εντούτοις, παραδέχεται ότι με τις συγκεκριμένες δράσεις είναι αδύνατο να μειωθούν οι πληθυσμοί του τοξικού ψαριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο θάλασσα, αλλά ο στόχος είναι να δουν κατά πόσο λειτουργεί το μέτρο σε στοχευμένες μικρές περιοχές, οι οποίες χρίζουν ιδιαίτερης οικολογικής ή κοινωνικής σημασίας.

Ο θαλάσσιος επιστήμονας συμπλήρωσε ότι γύρω στο 10% των ξενικών ειδών που δημιουργεί προβλήματα, με τις ζημιές κυρίως να εντοπίζονται στην αλιεία και στις αλληλεπιδράσεις με τον κόσμο.

Πρόσθεσε ότι στη Μεσόγειο συναντούμε και άλλα δηλητηριώδη είδη όπως η δράκαινα, ο σκορπιός και η άσπρη και μαύρη κουρκούνα. Οι πιο πρόσφατες εισβολές δηλητηριώδη ψαριών στις θάλασσες της Μεσογείου έγιναν από το λεοντόψαρο, το plotosus, και το stonefish τα οποία θεωρούνται τα πλέον επικίνδυνα και ήρθαν πρόσφατα. Ο Περικλής Κλείτου αναφέρθηκε επίσης στη Rhopilema nomadica, η οποία είναι η μέδουσα που εμφανίστηκε πέρσι καλοκαίρι στην Κύπρο (περιοχή Πρωταρά-Κάβο Γκρέκο) και ταλαιπωρεί συχνά πυκνά γειτονικές χώρες όπως Τουρκία και Ισραήλ.

Ωστόσο ο ειδικός πρόσθεσε ότι το λεοντόψαρο είναι πολύ εύκολο να καθαριστεί, απόλυτα βρώσιμο και νόστιμο ψάρι, και απεύθυνε έκκληση προς τον κόσμο και τους ερασιτέχνες ψαράδες να μετακινηθούν προς αυτά τα ξενικά είδη, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους και παράλληλα η πίεση προς τα τοπικά είδη.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα RELIONMED διοργανώνει τον 3ο Αγώνα Αφαίρεσης Λεοντόψαρων την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου. Ο αγώνας θα γίνει στον κόλπο του Κόννου στο Κάβο Γκρέκο. Τα όρια της έδρας του αγώνα είναι από το ακρωτήριο που βρίσκεται το εκκλησάκι Αγίων Αναργύρων μέχρι την καταδυτική περιοχή ‘’Καλύβα’’.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

•             9:00 – 10:00 – Εγγραφή αθλητών, παρουσίαση κανονισμών του αγώνα, παραχώρηση εξοπλισμού Removal Tool Kit (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο).

•             10:00 – 13:00 – Διάρκεια αγωνιστικού μέρους.

•             13:00 – 14:00 – Προσέλευση στο χώρο απονομής (εκδρομικός χώρος Κάβο Γκρέκο) και άνοιγμα κουτιών, ζύγισμα, απονομές, φαγητό και μπύρες.

Για δήλωση συμμετοχής συμπληρώστε τη διαδικτυακή φόρμα: https://forms.gle/ui5BJba33pypC7sy5

Για  περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση info@merresearch.com ή μέσω τηλεφώνου στο +357 99527679

Εταίροι του προγράμματος:

University of Cyprus

Department of Fisheries and Marine Research, Cyprus

University of Plymouth, United Kingdom

Enalia Physis Environmental Research Centre, Cyprus

Marine & Environmental Research (MER) Lab Ltd, Cyprus

 

Top