News Energia ΥΠΕΞ: Στήριξη ΕΕ, αδειοδότηση Λιβάνου – Απάντηση σε αθηναϊκό Τύπο

ΥΠΕΞ: Στήριξη ΕΕ, αδειοδότηση Λιβάνου – Απάντηση σε αθηναϊκό Τύπο

Αναφερόμενος στην χθεσινή καταδίκη της Τουρκίας για τη συμφωνία με τη Λιβύη, ο κ. Χριστοδουλίδης μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο (2:22)  ανέφερε πως Κύπρος και Ελλάδα βρήκαν στήριξη αφού υπήρξαν σοβαρές αντιδράσεις «από Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία και αριθμό άλλων κρατών». Ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία προκαλεί η στήριξη από τη Γερμανία. Ο ΥΠΕΞ, μεταφέροντας πληροφορία από τη Σύνοδο πως υπάρχει μια «σαλαμοποιημένη προσέγγιση» προς την Τουρκία, η οποία συνδέεται το μεταναστευτικό μαζί με άλλα θέματα, υπενθύμισε πως ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει πάνω στο μεταναστευτικό.

 

 

Ο ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα σε όσους θεωρούν πως αποφάσεις όπως αυτές της ΕΕ είναι κενές περιεχομένου, πως οι αντιδράσεις της Τουρκίας σε δημόσιο επίπεδο αποδεικνύουν πως η Τουρκία έχει ενοχληθεί. «Είναι μια απάντηση στο ερώτημα ότι η Τουρκία δεν ενοχλείται με όλα αυτά. Από τις αντιδράσεις, νομίζω, που βλέπουμε, σε δημόσιο επίπεδο μάλιστα, είναι ξεκάθαρο ότι ενοχλείται.»

Το ίδιο φάνηκε και με την αντίδραση στην πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο. Αν και δεν έχουν καταφέρει την Τουρκία να τερματίσει τις πρακτικές της, εντούτοις στέλνουν πολύ δυνατά μηνύματα.

Επιπλέον, για το θέμα της Λιβύης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπάρχουν και άλλες προεκτάσεις που απασχολούν την ΕΕ, για όσους νομίζουν πως το θέμα το ανακινούν μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος που το βλέπουν από τη δική τους οπτική γωνία. Η Γερμανία, για παράδειγμα, θέλει να φέρει τα δύο αντιμαχόμενα μέρη σε ειρηνευτική διάσκεψη στο Βερολίνο. Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη δυσχεραίνει αυτήν την προοπτική. Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε το αίτημα της Τρίπολης για σύναψη αμυντικής συμμαχίας και, για να γίνει αυτό, έθεσε ως προϋπόθεση τη συμφωνία για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αξιοποιώντας στο έπακρο την αδυναμία της λιβυκής κυβέρνησης προς εξυπηρέτηση των τουρκικών στόχων.

Πέραν την Γερμανίας, ο κ. Υπουργός είπε πως και η Γαλλία και η Ιταλία έχουν εμπλοκή στο θέμα, αφού επηρεάζονται και τα δικά τους συμφέροντα, όπως και πολλών άλλων κρατών.

Με αφορμή τη δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, που μετέφερε τη νομική διαφωνία των ΗΠΑ με το «μνημόνιο» Τουρκίας–Λιβύης και τη στήριξη της θέσης πως τα νησιά δικαιούνται ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ούτε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία αμφισβητεί τις θέσεις Κύπρου και Ελλάδας στο θέμα.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως το κυπριακό κράτος «είναι το μοναδικό στην Ανατολική Μεσόγειο που έχει τρεις συμφωνίες καθορισμού θαλάσσιων συνόρων». Στην παρατήρηση ότι ο Λίβανος, όμως, δεν έχει επικυρώσει ακόμη τη συμφωνία, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η χώρα προχώρησε πρόσφατα σε γύρο αδειοδότησης, ο οποίος σέβεται απόλυτα αυτήν τη συμφωνημένη γραμμή: «Πολύ σωστά εκκρεμεί, αλλά υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό δεδομένο: Ότι ο Λίβανος πρόσφατα προχώρησε σε έναν διεθνή γύρο αδειοδότησης τεμαχίων. Και για τα δύο τεμάχια, τα οποία εφάπτονται στη γραμμή αυτή που έχουμε συμφωνήσει, σέβεται απόλυτα αυτήν τη γραμμή. Δηλαδή τα οικόπεδα που έχει προς αδειοδότηση είναι στη βάση της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Κυπριακή Δημοκρατία». Η Τουρκία, είπε, αν και ισχυρίζεται πως έχει ισχυρές νομικές απόψεις για το θέμα των θαλάσσιων συνόρων, εντούτοις ποτέ δεν ανταποκρίνεται στα καλέσματα της Κύπρου.

Ο Μάριος Πούλλαδος, παρατήρησε πως στο Ισραήλ ενοχλήθηκαν για την προοπτική ακύρωσης του EastMed, αναφέροντας μάλιστα πως παρόμοιες απόψεις μεταφέρει και η εφημερίδα «Αλήθεια», η οποία σε σημερινό παραπολιτικό της σχόλιο υπό τον τίτλο «EastMed πάππαλα» ανέφερε πως παγώνει η χρηματοδότησή του, αλλά και κυπριακά κόμματα, όπως το ΑΚΕΛ, που δεν πιστεύουν σε αυτό τον σχεδιασμό.

Απαντώντας, ο ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Τουρκία επιχειρεί να στείλει το μήνυμα πως δεν μπορεί να γίνει τίποτα στην περιοχή χωρίς τη δική της συγκατάθεση. Όλα αυτά, είπε, εντάσσονται στη μακροπρόθεσμη στρατηγική της Τουρκίας στην περιοχή, που κινείται σε δύο άξονες, την γενικότερη πολιτική του Ερντογάν για στήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για τη διοίκηση των ισλαμικών χωρών, και τη μόνιμη παρουσία και τον έλεγχο της Λιβύης, λόγω των συνόρων με την Αίγυπτο.

Με βάση το πιο πάνω, είπε πως όλα τα κράτη της περιοχής, δηλαδή και το Ισραήλ και η Αίγυπτος και ο Λίβανος, αλλά όχι μόνο μόνο, διαφωνούν με την γενικότερη προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξουν τα δεδομένα στην περιοχή.

Τέλος, ο Λάζαρος Μαύρος ρώτησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη για το θέμα που προέκυψε με δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα που κάκιζε την Αθήνα πως δήθεν παρασύρεται από τη Λευκωσία στις διάφορες τριμερείς και στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, εμπλέκοντας και το όνομα του ιδίου. Ο Κύπριος Υπουργός ήταν δηκτικός στην απάντησή του, λέγοντας: «Όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να βρουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφορετικές γραμμές ανάμεσα στη Λευκωσία και την Αθήνα θα απογοητευτούν. Και να σας πω και κάτι; Αυτοί όλοι που προωθούν αυτή τη θέση, είναι όλοι αυτοί που σε πολλές των περιπτώσεων είχαν αρθρογραφία που υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα και θα πρέπει μόνη της η Λευκωσία να αποφασίζει. Και σας παραπέμπω σε πρόσφατη αρθρογραφία όταν, μετά το Μοντ Πελεράν ή μετά το Κραν Μοντανά, κατηγορούσαν την Ελλάδα ότι εμπλέκεται στο Κυπριακό και στα της Κύπρου. Αυτοί οι ίδιοι έρχονται σήμερα (είναι ξεκάθαρο γιατί το κάνουν – γιατί θέλουν να κτυπήσουν πολύ συγκεκριμένα), να υποστηρίξουν ότι δήθεν δεν υπάρχει υποστήριξη και ότι παρασύρουμε». Κλείνοντας σε αυτό το θέμα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως τέτοια άρθρα αναπαράγονται σκοπίμως και δεν είναι σωστό. Και στο θέμα της Χάγης, υπάρχει πλήρης συνεννόηση με την Ελλάδα. Μάλιστα ανέφερε πως μετά την συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας, ο Ελλαδίτης Υπουργός επικοινώνησε μαζί του για τη σύναψη τριμερούς Ελλάδος-Κύπρου-Σερβίας σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. 

Υπενθύμισε πως τέτοια θέματα προέκυπταν συνεχώς επί Χούντας και είπε πως «κάποιοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».  

Top