News Energia Αποκαλυπτικό: Οι «πονοκέφαλοι» Ακιντζί και η νεοφανής πρόταση για Φ.Α

Αποκαλυπτικό: Οι «πονοκέφαλοι» Ακιντζί και η νεοφανής πρόταση για Φ.Α

Στον αστερισμό του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος φέρεται όχι μόνο να αναμένει τουρκική εξουσιοδότηση, αλλά και να ψάχνει προεκλογικά δεκανίκια, κινείται η διαδικασία συνομολόγησης όρων αναφοράς.
 
Την ίδια ώρα, υπάρχουν βάσιμες υποψίες για «παρεμβάσεις» της Άγκυρας.
 
Όπως πληροφορείται το Σίγμα, ο κατοχικός ηγέτης ζητεί όπως η όποια νέα διάσκεψη ορισθεί μετά το Μάρτιο του 2020 ή το ενωρίτερο το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους.
 
Θέλει δηλαδή μια συμφωνημένη αλλά εκκρεμούσα διαδικασία, με στόχο να κερδίσει τις εκλογές.
 
Ενώ δύο χρόνια τώρα απαιτούσε κλειστού τύπου διαπραγματεύσεις, σήμερα τα αλλάζει.
 
Πάντως, όπως πληροφορείται το ΣΙΓΜΑ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. 
 
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι κατά πόσο ΗΕ και Ε/κ πλευρά θα παρέμβουν στην προεκλογική εκστρατεία του καθεστώτος και τι θα γίνει όλο αυτό το διάστημα με τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις. 
 
Όπως αποκαλύπτει το Σίγμα, παρά το συμφωνημένο των επικεφαλίδων για τους όρους αναφοράς, από την συνάντηση της 9ης Αυγούστου, το περιβόητο πλαίσιο Γκουτέρες ήταν και πάλι το εμπόδιο που φλέρταρε με την εμπλοκή.
 
Συγκεκριμένα,  όπως αποκαλύπτει το ΣΙΓΜΑ, η Ε/κ πλευρά εισηγήθηκε λεκτική αποτύπωση στους όρους που παρέπεμπε πλαγίως στις διευκρινήσεις Γκουτέρες επί του πλαισίου του, της 4ης Ιουλίου.
 
Ο κ. Ακιντζί, ωστόσο, πήγε να παίξει το τουρκικό παιχνίδι εισηγούμενος διατύπωση που παρέπεμπε στο διαστρεβλωμένο κείμενο Έιντε.
 
Κάπου εκεί το πράγμα πήγε να τιναχθεί στον αέρα. Αποτέλεσμα; Η γνωστή εποικοδομητική ασάφεια.
 
Περιορισμός δηλαδή στην φράση «το πλαίσιο που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας την 30η Ιουνίου». Εξού και οι αναφορές στην έκθεση του Γ.Γ του Σεπτεμβρίου 2017, που είναι το μόνο γραπτό που υπάρχει και που περιγράφει τις έξι παραμέτρους. 
 
Με αυτό τον τρόπο, οι σοβαρότατες και ουσιώδεις διαφωνίες παραπέμπονται στην διαπραγμάτευση.
 
Και άρα, μας υπέδειξαν πολιτικοί παρατηρητές, το κεκτημένο του Κραν Μοντανά τίθεται σε αμφιβολία.
 
Αυτό που μαθαίνει το ΣΙΓΜΑ είναι πως υπάρχει μια ανησυχία στην Ε/κ πλευρά γιατί φαίνεται ότι ο κατοχικός ηγέτης δεν έχει εξουσιοδότηση συμφωνίας.
Και ως εκ τούτου φέρεται να επικαλείται χρόνο μελέτης των όρων αναφοράς, που όμως είναι στην ουσία τρεις πολύ μικρές προτάσεις που σε καμία περίπτωση χρήζουν νομικής ή άλλης ανάλυσης.
 
Και αυτό είναι που προκαλεί πονοκέφαλο και δημιουργεί την υποψία ότι ο κατοχικός ηγέτης αναμένει τουρκική εξουσιοδότηση. Διόλου άλλωστε τυχαία και η άμεση αντίδραση Οζερσάι με ανάρτηση σε ΜΚΔ.
    
Σήμερα, επιβεβαιώθηκε μια πληροφορία που του ΣΙΓΜΑ είχε εδώ και μέρες.
 
Ότι, δηλαδή, στην συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ο Νίκος Αναστασιάδης πρότεινε στον κατοχικό ηγέτη, χωρίς αυτό να γνωστοποιηθεί στο εθνικό συμβούλιο, την δημιουργία ξεχωριστού λογαριασμού για τα έσοδα που θα ανήκουν στην Τ/κ κοινότητα μετά την λύση του Κυπριακού.
 
Πρόσθετα, μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να είπε στο συνομιλητή του ότι αν η Τουρκία αποδεχθεί τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία για το σύνολο του νησιού στην βάση του διεθνούς δικαίου και συνθηκών τότε είναι έτοιμος να αποδεχθεί δικαίωμα ανάληψης χρημάτων από τους Τ/κ ακόμη και πριν από την λύση του Κυπριακού.
 
Η πρόταση απορρίφθηκε από τον κατοχικό ηγέτη, αλλά προκάλεσε δυσφορία σε μέλη του εθνικού συμβουλίου.
 

Top