News Energia Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ

Ερντογάν: Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τ/κ

Σκληρή προειδοποίηση κατά της Κύπρου με αφορμή τις έρευνες για φυσικό αέριο στην ανατ. Μεσόγειο απηύθυνε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον λεγόμενο ‘πρωθυπουργό’ του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, που επισκέφτηκε σήμερα επισήμως την Άγκυρα.

 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτριά του ΣΙΓΜΑ στην Κων/πόλη, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως, «κανένα σχέδιο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή την ΤΔΒΚ δεν μπορεί να υλοποιηθεί στην ανατ. Μεσόγειο», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «όσοι θέλησαν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της χώρας μας σε αυτό το θέμα, θα πρέπει να έχουν πάρει μέχρι ήδη το μάθημά τους. Αλλά αν υπάρχουν ακόμη κάποιοι που εξακολουθούν να μην παίρνουν το μάθημά τους, θα ήθελα να τους πω ότι δεν θα διστάσουμε να τους δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά του για συνέχιση των γεωτρήσεων στην ανατ. Μεσόγειο.

«Τις γεωτρήσεις για υδρογονάνθρακες στην ανατ. Μεσόγειο τις συνεχίζουμε και θα τις συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα», προσθέτοντας ότι «όπως υπερασπιζόμαστε τα δικά μας δικαιώματα, με την ίδια αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα συμφέροντα των Τ/Κ στο νησί και την περιοχή».

Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία διαθέτει δύο πλωτά γεωτρύπανα γύρω από την Κύπρο που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες υπό την προστασία του πολεμικού ναυτικού, τόνισε ότι «στην ανατ. Μεσόγειο δεν θα επιτρέψει ποτέ άδικες και άνομες ενέργειες».

Για ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, υπεύθυνοι είναι οι Ε/Κ

Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία για το αδιέξοδο στο θέμα του Κυπριακού καταδεικνύοντάς την ως ‘απόλυτα υπεύθυνη’ για ό,τι συμβαίνει μέχρι σήμερα στο νησί.

«Η εμφάνιση του Κυπριακού και για το πώς έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται εξ ολοκλήρου στην αδιάλλακτη στάση των Ε/Κ. Εκείνοι που προσπάθησαν χθες να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το νησί χύνοντας το αίμα των Τουρκοκυπρίων, επιδιώκουν το ίδιο και σήμερα με πολιτικές και οικονομικές επιθέσεις».

Η Ε.Ε. ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία για μη λύση

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Ε.Ε. για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία, ενώ υποστήριξε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε εξαιτίας της ανατ. Μεσογείου στην Άγκυρα δεν πρόκειται να βλάψουν την Τουρκία, αλλά την ίδια την Ευρώπη. Σημείωσε επίσης ότι η Ε.Ε. ενθαρρύνει με τη συμπεριφορά της τη μη λύση στο Κυπριακό όλα αυτά τα χρόνια.

«Τα παιχνίδια της ε/κ πλευράς και όσων βρίσκονται από πίσω της είναι γνωστά. Είμαι σίγουρος ότι κανένας αξιωματούχος της τ/κ διοίκησης, όπως και κανένας απολύτως Τ/Κ δεν θα μπει σε αυτό το παιχνίδι».

Μέχρι να επέλθει λύση στο νησί, η Τουρκία θα ενεργεί από μόνη της

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι μόνο αν η ε/κ πλευρά δεχθεί να συμβιβαστεί, θα επέλθει λύση στην Κύπρο, αλλά μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει τα βήματα που θεωρεί εκείνη κατάλληλα, ενώ δήλωσε τη στήριξή του ακόμη και στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τ/κ διοίκηση.

«Μόνο εάν ο ε/κ τομέας στηρίξει έναν ειλικρινή και ρεαλιστικό συμβιβασμό, θα επέλθει η λύση στο νησί, που όλοι αναμένουν. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η ημέρα, η Τουρκία, μαζί με την ΤΔΒΚ θα συνεχίσουμε να προβαίνουμε στα κατάλληλα και απαραίτητα βήματα».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση για την Τουρκία.

«Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις εξελίξεις και στηρίζουμε το άνοιγμα εκ νέου των Βαρωσίων», ανέφερε.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε ακόμη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τη μη υποστήριξή του στο θέμα της ανατ. Μεσογείου, χαρακτηρίζοντάς τον ‘τυφλό’ όταν λέει ότι δεν βλέπει την Τουρκία να έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Το άτομο που ηγείται του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει ότι δεν είμαστε παρόντες εκεί. Σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει καν την τουρκική σημαία. Αλλά θα σε κάνουμε να την αναγνωρίσεις θες δεν θες. Έχει μάτια αλλά δεν βλέπει», είπε χαρακτηριστικά για τον ηγέτη του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι αναμενόταν να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν την περαιτέρω ανάπτυξη της στενής συνεργασίας Τουρκίας και ψευδοκράτους, οι δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τον Ερσίν Τατάρ συνεδεύουν ο "υπέξ" Κουντρέτ Οζερσάι και ο "υπουργός οικονομικών" Ολγκού Αμτσάογλου.

Top