News Energia Κλείδωσε η τετραμερής Κύπρου με ΗΠΑ στο Ισραήλ

Κλείδωσε η τετραμερής Κύπρου με ΗΠΑ στο Ισραήλ

Παρουσία Μάικ Πομπέο θα γίνει η επόμενη τριμερής συνάντηση ανάμεσα σε Κύπρο – Ελλάδα και Ισραήλ.

Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών με τη συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στις 20 Μαρτίου στο Ισραήλ.

Η σχετική εξέλιξη συνδέεται άμεσα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της γεώτρησης της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εντός της άνοιξης αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι επόμενες δύο τριμερείς Σύνοδοι Κορυφής, Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ και Κύπρου -  Ελλάδας – Ιορδανίας, με την Λευκωσία να βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εταίρους της για τον καθορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών.
 
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ οι προσπάθειες που καταβάλλονται αναφορικά με την 6η τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στοχεύουν στην πραγματοποίηση της εντός Μαρτίου, ενδεχομένως στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην τριμερή θα εκπροσωπηθεί και πάλι η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, αυτή τη φορά σε ανώτερο επίπεδο, ενώ ήδη έχει γίνει δημόσια αναφορά στον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.
 
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη τριμερή, τον Δεκέμβριο του 2018, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας και Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν με τη διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed ενώ την στήριξή τους στο έργο είχαν εκφράσει και οι ΗΠΑ μέσω του Πρέσβη τους στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν.
 
Εντός της άνοιξης και επόμενη τριμερής με την Ιορδανία
 
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι συνεννοήσεις και για την πραγματοποίηση της 2ης τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου - Ελλάδας – Ιορδανίας, η οποία τοποθετείται εντός της άνοιξης, στην Ιορδανία.
 
Η 1η τριμερής σε επίπεδο αρχηγών κρατών είχε γίνει στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018 και είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση Κοινής Διακήρυξης στο πλαίσιο της οποίας ο Προέδρος Αναστασιάδης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ είχαν εκφράσει την ετοιμότητά τους να θέσουν τις βάσεις για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
 
Είχαν υπογράψει επίσης τρεις συμφωνίες για συνεργασία στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για αναγνώριση της εκπαίδευσης και των πιστοποιητικών των ναυτικών της Ιορδανίας για υπηρεσία σε πλοία υπό κυπριακή και ελληνική σημαία.
 
Τον περασμένο Δεκέμβριο σε τριμερή συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, η οποία επίσης έλαβε χώρα στη Λευκωσία, είχε εκφραστεί η δέσμευση των τριών χωρών για εντατικοποίηση της συνεργασίας σε τομείς όπου αυτή ήδη υφίσταται, καθώς και η διερεύνηση των ευκαιριών για συνεργασία και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. 
 
Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στην τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακοίνωσε ο Πάιατ 
 
Εξάλλου την πιθανή συμμετοχή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην επόμενη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Πάιατ επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται συζήτηση, προκειμένου να συμμετάσχει ο κ. Πομπέο στη Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, προσθέτοντας ότι ο τόπος και o χρόνος της πραγματοποίησής της εναπόκειται στη ρύθμιση πρακτικών ζητημάτων.
 
Ως προς τον τομέα των ενεργειακών, ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτήρισε τον αγωγό Eastmed ως ένα σημαντικό έργο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η αγορά θα αποφασίσει κατά πόσο θα δημιουργηθεί αυτός ο αγωγός. «Προφανώς οι ανακοινώσεις της Exxon Mobil χθες θα επηρεάσουν θετικά την αγορά», πρόσθεσε ο κ. Πάιατ.
 
O Αμερικανός Πρέσβης αναφέρθηκε, επίσης, και στην πιθανή διεξαγωγή ερευνών υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης από την Exxon Mobil, σε συνεργασία με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), αναφέροντας ότι «ελπίζουμε ο Υπουργός κ. Σταθάκης να ολοκληρώσει και τα τελευταία γραφειοκρατικά θέματα και να τον ρωτήσετε για αυτό».
 
Πρόσθεσε, ακόμα, ότι τη φετινή χρονιά ολοκληρώνεται το τελευταίο μέρος του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑP), συγχαίροντας τις ελληνικές κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ που συνέβαλαν, η καθεμία κατά τη θητεία της, στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.
 
Τέλος, ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε στην ανάκαμψη της Ελλάδας ως σημαντικού δρώντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, υποδεικνύοντας ως πιο προφανή έκφραση αυτού του γεγονότος τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 
ΚΥΠΕ
Top