News Energia Με ευλογίες ΗΠΑ η τριμερής στο Ισραήλ -Τι αναμένεται να συζητηθεί

Με ευλογίες ΗΠΑ η τριμερής στο Ισραήλ -Τι αναμένεται να συζητηθεί

Την πέμπτη συνάντηση κορυφής θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου Ισραήλ Κύπρος και Ελλάδα στην Εθνική Διεύθυνση Κυβερνητικών Σπουδών στο Be'er Sheva παρουσία και Αμερικανού αξιωματούχου. Η τριμερής συνάντηση  θα στην οποία θα παραστεί ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ πραγματοποιείται μετά την έναρξη του 1ου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουάσιγκτον .

Ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο ήταν η δήλωση του ο βοηθού Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» που τόνισε πως η Ουάσιγκτον  θεωρεί την Κύπρο ως ένα δυτικό κράτος που πρέπει να προστατευθεί από τις δυτικές δυνάμεις, προκειμένου να μην πέσει στην επιρροή άλλων, δήλωσε. Τόνισε επίσης ότι η άποψη των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί «μειοψηφία του ενός», καθώς το διεθνές δίκαιο ορίζει ότι η Λευκωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί τους πόρους της, με τρόπο δίκαιο.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του twitter η Πρωθυπουργία του Ισραήλ αυτή η  τριμερής συνάντηση δεν θα είναι η τελευταία αυτού του είδους και υπογραφτούν συμφωνίες μεταξύ άλλων για τον αγωγό East Med .  «Θα υπογράψουμε συμφωνίες για την τεχνολογία στον κυβερνοχώρο και την τεχνολογία και θα προωθήσουμε το σχέδιο για τη δημιουργία αγωγού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.», αναφέρετε.  Πάντως η Διακυβερνητική Συμφωνία (IGA) Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med δεν πρόκειται να υπογραφεί στην Μπερ Σεβά, αλλά κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2019.

 

Άσκηση Γεδεών-Ονήσιλος τουρκικές προκλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες στη στρατιωτική άσκηση Ονήσιλος - Γεδεών, που αρχίζει σήμερα, το Ισραήλ προτίθεται να χρησιμοποιήσει τα υπερσύγχρονα μαχητικά F-35. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη συμμετοχή περί των 50 μαχητικών τύπου F-15 και F-16, καθώς και αναγνωριστικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα πετάξουν τα F-35 στην περιοχή μας.  Η άσκηση διεξάγεται εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας 

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε τα περί «γαλάζιας πατρίδας» για την Ανατολική Μεσόγειο  με την Άγκυρα να αναγγέλλει αιφνιδιαστικά ασκήσεις πολύ κοντά στην περιοχή που πραγματοποιεί την γεώτρηση του το γεωτρύπανο της Exxon Mobil., ενώ η μια τουρκική NAVTEX δεσμεύει όλη την θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2019.

Εντομεταξύ, την περασμένη Παρασκευή υπογράφτηκε στο Τελ Αβίβ το Πρόγραμμα Άμυνας 2018 μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Οι κυριότερες ενέργειες της συμφωνίας αφορούν την κοινή εκπαίδευση για τη λειτουργία αεροσκαφών και ελικοπτέρων, καθώς και την κοινή εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων. Παράλληλα την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον Υποδιοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) και τον Διοικητή Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (SOCEUR).

Διαβάστε επίσης: Πρώτη τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Παλαιστίνης στην Άθηνα

Top