Στην καλύτερη προστασία των πολιτών από τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος στοχεύει η πρόταση της Κομισιόν για επέκταση της απαγόρευσης καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους.
Βάσει της νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους προτείνεται να απαγορεύεται το κάπνισμα, είναι εστιατόρια, πισίνες, νοσοκομεία, γηροκομεία, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς, πανεπιστήμια, αεροδρόμια, λιμάνια, λούνα παρκ, παιδικές χαρές,.
Πολίτες μίλησαν στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ αναφέροντας ότι η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σε κλειστούς χώρους.
Διαβάστε ακόμη: Η ΕΕ θέλει να απαγορεύσει το κάπνισμα και το άτμισμα σε εξωτερικούς χώρους
Μια κυρία ανέφερε ότι «έχουμε και εμείς δικαιώματα. Αυτοί που δεν καπνίζουν να κάθονται έξω και εμείς που καπνίζουμε μέσα».
Άλλος κύριος ανέφερε ότι «είναι απαράδεκτο να μην επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους»
Στο ΣΙΓΜΑ μίλησε και ο Γενικός Γραμματέας Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, Φάνος Λεβέντης ο οποίος τόνισε ότι «πρόκειται περί ενός παραλογισμού, ο οποίος θα έλεγα έχει και φανατικά στοιχεία μέσα και μόνο σαν σκέψη. Ήδη τα κέντρα αναψυχής σε ολόκληρη την Ευρώπη περνούν παρά πολύ δύσκολα, αυτό θα είναι ένα χτύπημα σε περίπτωση που υιοθετηθεί από τα κράτη- μέλη και θα είναι καταστροφικό και θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μαζική αντίδραση σε αυτή την ανοησία αν μου επιτρέπεται που έχει μπει στα μυαλά κάποιων».
Φυσικά, υπάρχουν πολίτες που είναι υπέρ αυτή της εξέλιξης. Ένας κύριος ανέφερε στην κάμερα του ΣΙΓΜΑ ότι «συμφωνώ γιατί εγώ δεν είμαι καπνιστής».
Άλλος πολίτης σημείωσε ότι είναι κατά του καπνίσματος. «Θα πρέπει να υπάρχουν ειδικοί χώροι καπνίσματος».
Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι «οι επιβλαβείς επιπτώσεις του καπνίσματος είναι τέτοιες που με ωθούν να συμφωνήσω στο ζήτημα της απαγόρευσης. Το δύσκολο είναι η εφαρμογή».
Στο κάδρο της απαγόρευσης μπαίνουν επίσης τα θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Το 25% των Ευρωπαίων αυτή την στιγμή έιναι καπνιστές.
Στόχος της Κομισιόν είναι η δημιουργία μιας «γενιάς χωρίς καπνό», όπου λιγότερο από το 5% του πληθυσμού της ΕΕ θα καπνίζει έως το 2040, στο πλαίσιο του σχεδίου της για την καταπολέμηση του καρκίνου.