Lifestyle Health Αυτή είναι η πρόταση της ΕΝΙΚ για το ΓεΣΥ-Σοβαρές καταγγελίες

Αυτή είναι η πρόταση της ΕΝΙΚ για το ΓεΣΥ-Σοβαρές καταγγελίες

Η πρόταση της Ένωσης Ιδιωτών Ιατρών Κύπρου, παρουσιάστηκε σήμερα σε διάσκεψη και αποτελείται από τέσσερα σημεία. 
 
Σύμφωνα με την ΕΝΙΚ, τα τέσσερα αυτά σημεία θα βελτιώσουν το Γενικό Σύστημα Υγείας και θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες συμμετοχής  των ιδιωτών ιατρών στο σύστημα.
 
Αναλυτικά η πρόταση
 
1.  Ο ασθενής να έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερη  χρήση /μεταφορά του δικαιώματος που του αναλογεί  από το σύστημα για οποιαδήποτε ιατρική πράξη , στον γιατρό  της επιλογής του .Το ύψος της αποζημίωσης που προσφέρει το ΓΕΣΥ (πχ αμοιβή χειρουργού του ΓΕΣΥ για συγκεκριμένη πράξη για συγκεκριμένη περίοδο ) να μπορεί να ακολουθεί τον ασθενή, ο οποίος  να συμπληρώνει το ποσό που του προσφέρει ο ΟΑΥ για την συγκεκριμένη υπηρεσία (είτε καταβάλλοντας  ο ίδιος ή ασφάλεια /ταμείο αν για παράδειγμα το σύστημα προσφέρει 1500 ευρώ και το κόστος είναι 2000 ευρώ θα συμπληρώνει τα 500 ευρώ ο δικαιούχος). Είναι δικαίωμα χρήσης και δεν είναι υποχρεωτικό. θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την συμπληρωμή που αφορά  ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού με σκοπό να διαφυλάξουμε το δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης.
2. Κατάργηση της λίστας στην πρωτοβάθμια και αμοιβή ανά υπηρεσία/επίσκεψη. Ο ασθενής να έχει πρόσβαση στον οποιοδήποτε  γιατρό της επιλογής του. Αυτό θα εξυπηρετήσει πρωτίστως τους ασθενείς εξαφανίζοντας τις λίστες αναμονής γιατί ο ασθενής θα μπορεί να επισκέπτεται τον γιατρό της επιλογής του δίνοντας του πολλές επιλογές και στους γιατρούς κίνητρα να εξυπηρετήσουν άμεσα και ποιοτικά σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού.
3. Σταθερή αμοιβή :Οι αμοιβές για όλες τις ιατρικές πράξεις (ενδονοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά ) να είναι σταθερές με βάση τις επικαιροποιημένες τιμές , να υπάρχει διαχωρισμός αμοιβής ιατρού και νοσηλευτηρίου στα σημερινά πρότυπα και να παρέχεται το δικαίωμα συνταγογράφησης εκτέλεσης παραπεμπτικών για εξετάσεις σύμφωνα με τις διαδικασίες του συστήματος
4. Η σύμβαση συνεργασίας που θα υπογραφεί  από τα συμβαλλόμενα μέρη, θα προκύψει μετά από διαπραγμάτευση των μερών. Το υφιστάμενο συμβόλαιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Οι προτάσεις μας αποτελούν τον καλύτερο κίνητρο για να δημιουργηθούν  προϋποθέσεις συμμετοχής των γιατρών  .Ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας  μπορεί να αναλύσει την πρόταση μας και να την κρίνει  . Εμείς θα είμαστε εδώ έτοιμοι  να ανταποκριθούμε στο οποιοδήποτε κάλεσμα για συζήτηση των προτάσεων μας. Αναμένουμε  ανταπόκριση στην πρόταση μας και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία. Είμαστε υπέρ ενός ποιοτικού ΓΕΣΥ ,έτοιμοι να συμμετέχουμε με δεδομένα που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και ειδικά των ασθενών. Το ζητούμενο είναι το  ΓΕΣΥ  να έχει διάρκεια .
 
Όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Ένωσης, Χάρης Αρμεύτης, ο τρόπος που εφαρμόζεται ο θεσμός του προσωπικού ιατρού  δεν εξυπηρετεί ουσιαστικά τους ασθενείς και  υπάρχει υποβάθμιση  υπηρεσιών .
 
«Το να αμείβεται κάποιος με βάση τον αριθμό των πολιτών που έχει καταχωρημένους σε λίστα  θεωρούμε ότι είναι ένας  μη αντιπροσωπευτικός  τρόπος αμοιβής. Το ζητούμενο θα έπρεπε να ήταν αμοιβή ανάλογα των επισκέψεων  και όχι του αριθμού. 2500 δικαιούχοι σε λίστα  γιατρού μεταφράζονται σε απολαβές 250.000 ευρώ τον χρόνο είτε τον επισκεφτούν είτε όχι», είπε. 
 
Σημείωσε επιπλέον ότι ένα σημαντικό πρόβλημα «είναι η ανομοιογένεια στους γιατρούς που εκτελούν χρέη προσωπικού ιατρού .Υπάρχουν ως προσωπικοί γιατροί Γενικοί γιατροί με ειδικότητα , γενικοί γιατροί χωρίς ειδικότητα , ειδικοί  παθολόγοι  , ανειδίκευτοι ταχύρρυθμων μαθημάτων  ,γενικοί χειρουργοί , συνταξιούχοι ιδιώτες  ,συνταξιούχοι του δημοσίου ,ηλικιωμένοι ιατροί που ήταν για χρόνια ανενεργοί και επανήλθαν στα καθήκοντα τους ένεκα ΓΕΣΥ και πάει λέγοντας…. Το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν τα απαραίτητα προσόντα και εκπαίδευση για να είναι κάποιος προσωπικός ιατρός. Δεν σημαίνει  για παράδειγμα ένας άριστος χειρουργός ότι είναι και ικανός για  προσωπικός ιατρός καθώς δεν έχει εκπαιδευτεί για να ασκεί γενική ιατρική .Από την άλλη είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρχει κύμα φυγής ικανών ιατρών από το δημόσιο προς τον ιδιωτικό τομέα για να γίνουν προσωπικοί ιατροί  μια και  έχουν την μοναδική  ευκαιρία να πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τις αμοιβές τους για την ίδια εργασία που κάνουν σήμερα. Απορούμε πως δεν υπολογίστηκε στον  σχεδιασμό των 15 χρόνων  αυτή η εξέλιξη εκτός και αν υπολογίστηκε και εξυπηρετεί άλλους σκοπούς». 
 
Μάλιστα, έκανε λόγο για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. 
 
«Ο κίνδυνος είναι όταν θα στερέψει το ταμείο… πόσοι θα μείνουν  εκεί για να  υπηρετούν το σύστημα. Μας ρωτάνε γιατί δεν μπαίνουμε τώρα που έχει πολλά λεφτά διαθέσιμα .Η απάντηση είναι ότι δεν μετριούνται και δεν υπολογίζονται όλα με τα χρήματα στην ιατρική και είναι και μια απόδειξη για το πόσο άδικοι ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι τα πάντα έγιναν γιατί θέλαμε περισσότερα», τόνισε.
 
Ανέφερε ότι καθημερινά, «γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου γίνεται άσκηση  ιδιωτικής ιατρικής εντός ΓΕΣΥ. Αυτό αποτελεί παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας  και ταυτόχρονα είναι η  χειρότερη μορφή αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι όσων επέλεξαν να μην ενταχθούν στο ΓΕΣΥ». 
 
Πρόσθεσε ότι, «δυστυχώς υπάρχουν  αρκετές προφορικές μαρτυρίες συναδέλφων ιατρών που έχουν ενταχθεί στο ΓΕΣΥ  που αναφέρουν ότι ο ΟΑΥ τους δίνει το δικαίωμα να μην εγγράψουν παιδιά στους καταλόγους τους και να τα  χρεώνουν ιδιωτικά ειδικά αν έχουν ιδιωτική ασφάλεια . Από την επίσημη γραμμή επικοινωνίας του ΟΑΥ το 17000 σε ερώτηση συναδέλφων ανάφεραν κατ ‘επανάληψη ότι <<ο οποιοσδήποτε  γιατρός του ΓΕΣΥ μπορεί να μην εγγράψει τον δικαιούχο  και να χρεώνει την ιδιωτική του ασφάλεια..>>. Αυτό βάση της νομοθεσίας είναι ποινικό αδίκημα   και θα θέλαμε ο επίσημος ΟΑΥ να ξεκαθαρίσει το συντομότερο την θέση του εκτός αν τελικά: έχουμε μονοασφαλιστικό σύστημα σε ότι αφορά τις εισφορές των πολιτών και σε ότι αφορά τις πληρωμές του ΟΑΥ το μετατρέπει σε πολυασφαλιστικό για να κάνει οικονομία από την μια   και αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους γιατρούς που δεν συμμετέχουν από την άλλη. Θα μας ενδιέφερε και η επίσημη άποψη των ασφαλιστικών εταιριών  όπως και της επιτροπής προστασίας του  ανταγωνισμού». 
 
Επιπλέον σημειώνει πως με βάση πληροφορίες, έχει επιτραπεί  σε γιατρούς του Μακάριου νοσοκομείου  να ασκούν και ιδιωτική ιατρική. 
 
 
 
 
 
Top