Lifestyle Health Απολογισμός Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ ενώπιον της Βουλής

Απολογισμός Υπ. Υγείας για ΓεΣΥ ενώπιον της Βουλής

Θετικό πρόσημο προσέδωσε στην μέχρι τώρα πορεία του ΓεΣΥ, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, στην οποία κλήθηκε για να ενημερώσει σχετικά με τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του Συστήματος. 
 
Σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται είναι πολύ λιγότερα από αυτά που αναμένονταν και για τα οποία είχε προετοιμαστεί κατάλληλα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. 
 
Όπως ανέφερε, ο αριθμός των Προσωπικών Ιατρών οι οποίοι ενεγράφησαν στο ΓεΣΥ είναι υπέρ του δέοντος ικανοποιητικός (360), ενώ ο αριθμός των παιδιάτρων άγγιξε τους 114. 
 
Πρόβλημα αντιμετωπίζεται, όπως είναι αναμενόμενο, ανέφερε ο Υπουργός, με τους Ειδικούς ιατρούς οι οποίοι δεν είχαν κίνητρο μέχρι πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ για να εγγραφούν. 
 
Συνολικά ωστόσο υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους θα αγγίξει τους 500, με το Υπουργείο Υγείας να αναμένει ότι θα υπάρξει αυξημένη ροή όταν τον Ιούλιο. 
 
Προσπάθεια για άλλα 180 φάρμακα
 
Όσον αφορά τα φαρμακεία και τα φαρμακεία που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, ο Υπουργός σημείωσε πως τα πλείστα προβλήματα εντοπίστηκαν στην εξοικείωση των φαρμακοποιών με το λογισμικό. 
 
Βρίσκονται, είπε, πάνω από 1000 φάρμακα στον κατάλογο, ενώ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια για να ενταχθούν ακόμη 180 σκευάσματα. 
 
Παρατηρήθηκαν ελλείψεις και παρατηρήθηκε το φαινόμενο της υπερσυνταγογράφησης, καθώς πολλοί δικαιούχοι έσπευσαν να πάρουν τα φάρμακά τους, ωστόσο το γεγονός ήταν αναμενόμενο. 
 
Σχετικά με τα φαρμακεία του Δημόσιου Τομέα που αναμένεται να κλείσουν, σημείωσε πως αποφασίστηκε να λειτουργούν μέχρι και τον Αύγουστο, στα πλαίσια της εξοικείωσης των δικαιούχων. 
 
Απαρίθμησε τα προβλήματα 
 
Μέρος των προβλημάτων, ανέφερε ο Υπουργός, σχετίζονται με τον βαθμό εξοικείωσης με το Σύστημα, ωστόσο συνεχίζονται είπε τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, πιστώνοντας τον Οργανισμό Ασφάλειας για τα γρήγορα αντανακλαστικά. 
 
Ξεκαθάρισε δε, ότι η εξοικείωση είναι ζήτημα που θα πάρει χρόνο. 
 
Όσον αφορά το λογισμικό, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως ήδη θα γίνει η πρώτη αναβάθμιση την Παρασκευή 14/06, ενώ η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες. 
 
Στόχος, τόνισε, είναι η συνεχής βελτίωση. 
 
Η «φυγή» από τα Δημόσια και η αυτονόμηση 
 
Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο κ. Ιωάννου τη φυγή ιατρών από τα Δημόσια Νοσηλευτήρια. 
 
Ο Υπουργός, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετοί ιατροί επέλεξαν να ιδιωτεύσουν δίνοντας την παραίτησή τους, ανέφερε πως αυτό δεν είναι κακό και πως προκηρύσσονται άμεσα θέσης για αναπλήρωση του κενού που δημιουργείται. 
 
Τόνισε ωστόσο ότι ενδεχομένως να υπάρχει κενό μέχρι να πραγματοποιηθεί μια νέα πρόσληψη, καθώς υπάρχουν διαδικασίες, ωστόσο καθησύχασε ότι αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στην Υπηρεσία.
 
Καταγγελίες για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός σημείωσε ότι λήφθηκαν καταγγελίες, οι οποίες και προωθήθηκαν στον ΟΑΥ, για αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από γιατρούς. 
 
Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι δεν εξυπηρετούν τους δικαιούχους σωστά, ενώ άλλοι βάζουν περιορισμούς στο ωράριο που δέχονται ασθενείς. 
 
Όλα αυτά θα διαφανούν, είπε, τους επόμενους δύο μήνες. 
 
Στη συνεδρία της Επιτροπής παρευρέθηκαν επίσης, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και οι εκτελεστικοί διευθυντές όλων των κρατικών νοσηλευτηρίων.
 
Σε ένα γενικότερο πνεύμα, ανέφεραν ότι αντιμετωπίζονται προβλήματα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, ωστόσο εξέφρασαν όλοι την πεποίθηση ότι αυτά σε βάθος χρόνου θα ξεπεραστούν, τονίζοντας ότι κύριο μέλημα τους είναι η εξυπηρέτηση των ασθενών, οι οποίοι τόνισαν πως εξυπηρετούνται είτε είναι δικαιούχοι είτε όχι. 
 
 
 
 
 
 
 
Top