Lifestyle Health Χαμός με την «έφοδο» ΕΠΑ σε γραφεία ΠΙΣ-Κινείται νομικά ο Σύλλογος

Χαμός με την «έφοδο» ΕΠΑ σε γραφεία ΠΙΣ-Κινείται νομικά ο Σύλλογος

Αναστάτωση έχει προκληθεί μετά από την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) να διενεργήσει επί τόπου έρευνα στα γραφεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
 
Με βάση την ανακοίνωση της ΕΠΑ, η έρευνα διενεργήθηκε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας της Επιτροπής, «για διερεύνηση ενδεχομένου παράβασης του άρθρου 3 των περί της Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμων 2008 και 2014 και του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον ΠΙΣ και τα μέλη αυτού, συμπεριλαμβανομένων των Επιστημονικών Εταιρειών, καθώς και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, σε σχέση με τις αποφάσεις και ενέργειές τους που αφορούν τη συμμετοχή τους ή μη στο Γενικό Σύστημα Υγείας («ΓεΣΥ») και ειδικότερα τις αποφάσεις και/ή ενέργειές τους, με τις οποίες καλούν ή προτρέπουν ή συμβουλεύουν τα μέλη τους να μη συμμετέχουν στο ΓεΣΥ».
 
Όπως ξεκαθάρισε η ΕΠΑ, η διεξαγωγή της έρευνας δεν προδιαγράφει την ενοχή.
 
Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι», η Πρόεδρος της ΕΠΑ Λουκία Χριστοδούλου εξήγησε ότι η έρευνα προέκυψε με βάση στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον της Επιτροπής. 
 
Ανέφερε ότι οι Επιτροπές ανά το Παγκόσμιο αποφασίζουν αυτεπάγγελτα να διεξάγουν έρευνες όταν έχουν εναύσματα, όπως δημοσιεύματα ή δηλώσεις που γίνονται, και με αυτό τον τρόπο πορεύονται και έχουν επίσης εργαλεία που χρησιμοποιούν, ένα εκ των οποίων είναι και η επιτόπια έρευνα, συμπληρώνοντας πως σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η έρευνα στον ΠΙΣ. 
Τόνισε ότι είναι πολύ πρόωρο να αναφερθεί τι συλλέχθηκε και ξεκαθάρισε πως γίνεται λόγος για διερεύνηση ενδεχόμενης παράβασης, δεν προδιαγράφεται ενοχή, είπε. 
 
Αυτό που είχαμε ενώπιόν μας ήταν κάποιες αποφάσεις και κάποιες ενέργειες που αφορούσαν τον ΠΙΣ, ανέφερε. 
 
Θα κινηθεί νομικά ο ΠΙΣ
 
Σε τοποθέτησή του στο «Μεσημέρι και Κάτι», το μέλος του ΠΙΣ Χάρης Αρμεύτης ανέφερε ότι ο Σύλλογος προσπαθεί από χθες να καταλάβει το σκεπτικό και τη λογική που να δικαιολογούν την επιθετική, όπως τη χαρακτήρισε, συμπεριφορά. 
 
Με το να μπαίνεις στα γραφεία του ΠΙΣ και να σφραγίζεις συρτάρια, περνάς το μήνυμα ότι έχεις να κάνεις με ανθρώπους που κάνουν κάτι παράνομο. Ο τρόπος που έγινε η έρευνα προσβάλλει τον θεσμό και είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού, είπε. 
 
Ο κ. Αρμεύτης διερωτήθηκε ποιος είναι ο συμβολισμός της κίνησης αυτής και τόνισε πως η αλληλογραφία του ΠΙΣ είναι ανοιχτή προς το κοινό και ο ΠΙΣ δεν έχει να κρύψει κάτι. 
 
Τον Γενάρη του 2019, είπε, βγάλαμε ανακοίνωση που καλούσαμε τους γιατρούς να μην συμμετάσχουν στο ΓεΣΥ, γιατί, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και τις αδυναμίες που έχει ο προτεινόμενος σχεδιασμός, της ποιότητας, του αθέμιτου ανταγωνισμού, συστήσαμε στους γιατρούς τη μη συμμετοχή. Γιατί δεν ήρθαν τότε να μας ελέγξουν, διερωτήθηκε. 
 
Από πότε απαγορεύεται σε εκλελεγμένο σώμα να μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα και δημόσια, διερωτήθηκε.
 
Παράλληλα, κάλεσε την Επιτροπή να απαντήσει, «όταν για παράδειγμα ένας ασφαλιστικός φορέας όπως είναι ο ΟΑΥ, είναι κρατικό μονοπώλιο και μπορεί να ελέγχει την αγορά όπως θέλει ο ίδιος, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός; Όταν για παράδειγμα ένας γιατρός μπαίνει στο ΓεΣΥ και παράλληλα παράνομα ασκεί και ιδιωτική ιατρική, δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;».
 
Εμείς, ανέφερε, δηλώνουμε την απογοήτευσή μας, γιατί ο ιατρικός κόσμος επένδυσε ότι θα βρει το δίκαιό του στην ΕΠΑ.
 
Τίποτα δεν μπορεί να μας εκφοβίσει, ούτε να μας τρομοκρατήσει. Παραμένουμε σταθεροί και ανυποχώρητοι στις θέσεις μας, την αξιοπρέπεια των γιατρών δεν θα την πουλήσουμε σε κανένα, τόνισε. 
 
Κληθείς να αναφέρει πού θεωρεί ότι αποσκοπεί η κίνηση της ΕΠΑ, ο κ. Αρμεύτης ανέφερε πως προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εκφοβισμού, που ωστόσο φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα. Είμαστε σε μια Δημοκρατία και έχουμε το δικαίωμα της απόφασης, εάν τα 5-6 άτομα που είμαστε στον ΠΙΣ έχουμε τόση δύναμη να παρασύρουμε 800 και πλέον γιατρούς να πάρουν μια απόφαση, τότε να μας αξιοποιήσουν διαφορετικά, είπε. 
 
Να σεβαστούν τη διαφωνία μας, τόνισε. 
 
Ο ΠΙΣ, μετά και από αυτή την εξέλιξη, θα κινηθεί με νομικά μέτρα.
 
Παρέμβαση Υπουργού 
 
Η διεξαγωγή της έρευνας από την ΕΠΑ στα γραφεία του ΠΙΣ, έφερε και την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου. 
 
Ο Υπουργός, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, αναφέρει ότι η έρευνα αυτή δημιουργεί αχρείαστη ένταση. 
 
Συγκεκριμένα, έγραψε: «Η έρευνα της ΕΠΑ στον ΠΙΣ δημιουργεί αχρείαστη ένταση την ώρα της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που καταβάλλουμε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της ΕΠΑ, αλλά την ίδια ώρα δεδομένος είναι και ο σεβασμός μας στην ιατρική οικογένεια, παρά τις διαφωνίες μας με τον ΠΙΣ». 
 

Top