Lifestyle Culture Το Walk of Truth επαναπατρίζει αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού

Το Walk of Truth επαναπατρίζει αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού

Περισσότερες από 100 κυπριακές αρχαιότητες της Εποχής του Χαλκού, που εξασφάλισε το Ίδρυμα Walk of Truth μέσω Άγγλου συλλέκτη,  βρίσκουν το δρόμο της επιστροφής τους στην Κύπρο.
 
Οι αρχαιότητες  που αποτελούν μια ενιαία συλλογή με μοναδικά εκθέματα βρίσκονται στην κατοχή του Άγγλου συλλέκτη David Johnson.
 
Ο κ. Johnson  έχει κληροδοτήσει την συλλογή του στο Walk of Truth, εξουσιοδοτώντας την ιδρύτριά του, Τασούλα Χατζητοφή, να φροντίσει ώστε η συλλογή  να  δοθεί σε δημόσιο ίδρυμα της επιλογής της στην Κύπρο ή αν δεν είναι εφικτό να βρει ανάλογο χώρο στο εξωτερικό. Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου στη Χάγη και προνοεί ότι το  ίδρυμα θα φροντίσει ώστε να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του εν ζωή ή μετά θάνατον, επιλέγοντας τον σωστό χώρο, υπό τον όρο αυτή να εκτίθεται ενιαία και να είναι προσβάσιμη στο κοινό και στους ερευνητές. 
 
Η συλλογή του 70χρονου  αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη καλύπτει μοναδικά κομμάτια της Εποχής του Χαλκού, φτάνει μέχρι την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου, και τελειώνει με την Αρχαϊκή (μέχρι το 480 π.χ) Στην συλλογή περιλαμβάνονται ειδώλια, αγγεία, αμφορείς, φλασκιά.
 
 
Σταυρόσχημο Ειδώλιο από πικρολίτη, Χαλκολιθική περίοδος, 3000 - 2700 π.χ.
 
Αρχική πρόθεση του David Johnson το 2016 ήταν να δώσει ολόκληρη την συλλογή στο Κυπριακό Μουσείο, γι' αυτό και πριν από δύο χρόνια ήρθε στην Κύπρο και συναντήθηκε με την διευθύντρια και έφορο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στην πορεία, οι διαπραγματεύσεις δεν εξελίχθηκαν ομαλά καθώς ο Άγγλος συλλέκτης εισέπραξε, σύμφωνα με τον ίδιο, εχθρική συμπεριφορά η οποία τον έκανε να αλλάξει γνώμη για την δωρεά του.
 
 
Ερυθροστιλβωτό αγγείο με σανιδόσχημο ειδώλιο, Πρώιμη Εποχή του Χαλκού 2100 - 2000 π.χ.
 
Η πρόθεση του να δώσει πληροφορίες για κυπριακά κομμάτια που κυκλοφορούν στην διεθνή αγορά τέχνης δεν βρήκε επίσης ανταπόκριση. Απογοητευμένος και έτοιμος να δωρίσει την συλλογή του αλλού εκτός Κύπρου άρχισε να διαπραγματεύεται με ξένα ιδρύματα, συγκεκριμένα με ένα μουσείο στην Ελβετία. 
 
 
Διπλό σανιδόσχημο ειδώλιο, Μέση Εποχή του Χαλκού,  2000-1750 π.χ.
 
Μαθαίνοντας την πληροφορία, η κ. Τασούλα Χατζητοφή ήρθε σε επαφή μαζί του και ενημερώθηκε για την πρόθεσή του να δωρίσει την πολύτιμη συλλογή του. Σε συνεχείς επαφές μαζί με τον ίδιο και την οικογένεια του  τον έπεισε ότι η συλλογή του θα πρέπει να καταλήξει στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας τον ταυτόχρονα ότι το Walk of Truth θα ενημερώσει τόσο το Υπουργείο Συγκοινωνιών όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με στόχο την αξιοποίηση της συλλογής του αλλά και για την απόδοση της τιμής που του αρμόζει για μια τόσο ευγενική προσφορά.  
 
 
Ερυθροστιλβωτό αγγείο , Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, 2300 - 2000 π.Χ. Στη μια πλευρά είναι ανάγλυφη η  κεφαλή ενός ταύρου, ενώ άλλοι πέντε  διακοσμούν το λαιμό
 
Ο David Johnson γεννήθηκε στην Αγγλία. Οι γονείς του γνωρίστηκαν στον στρατό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκείνος ήταν χειρουργός  στον πόλεμο, και η μητέρα του οδηγός ασθενοφόρου. O David Johnson σπούδασε Αρχιτεκτονική και φοίτησε σε Σχολή Καλών Τεχνών. 
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης ενός ακαδημαϊκού άρθρου για τα κυπριακά σανιδόσχημα ειδώλια της Πρώιμης ΙΙΙ/Μέσης Ι-ΙΙ Εποχής του Χαλκού. Η σύζυγος του Κάθυ είναι γλωσσολόγος κι εκπαιδευτικός, ενώ έχει θητεύσει ως Διευθύντρια Βασικής Εκπαίδευσης Διδασκόντων σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Παρακολουθεί μαθήματα αρχαίων ελληνικών.
 
 
Τασούλα Χατζητοφή, David Johnson, Cathy Johnson Pomphrey.

 

Top