Νικόλας Ζαννέττος Γιατί τόσος πανικός και αμηχανία για το έγγραφο;

Γιατί τόσος πανικός και αμηχανία για το έγγραφο;

Ο Νικόλας Ζαννέττος είναι δημοσιογράφος στο Sigmalive


Ο ντόρος που προκάλεσε η διαρροή του εγγράφου, που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέγνωσε ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ και του Μουσταφά Ακιντζί και που χθες δημοσιεύτηκε από το SigmaLive, είναι κατανοητός. Έχει προκαλέσει αμηχανία στο πολιτικό σύστημα, διότι το περιεχόμενο του δεν δικαιώνει κανένα. Και θα εξηγήσουμε γιατί.

Καταρχήν όλοι όσοι ήταν παρόντες στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, γνώριζαν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το έγγραφο θα διέρρεε. Και υποστηρίζουμε, ότι κακώς όλοι στάθηκαν στο ποιος διέρρευσε το έγγραφο, αντί στην ουσία και το περιεχόμενο του.

Κάποιοι κατηγόρησαν κόμματα της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική στο εθνικό θέμα, κάποιοι άλλοι την Κυβέρνηση, ενώ το ΑΚΕΛ χρέωσε σκοπιμότητα στα ΜΜΕ, δηλαδή το SigmaLive, κατηγορώντας μας ακόμα και για διαπλοκή και προώθηση συμφερόντων.

Και όλα αυτά, για ένα έγγραφο, που αποτυπώνει ξεκάθαρα, τις πραγματικότητες σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τόσο τα θετικά στοιχεία όσο και τα αρνητικά. Άλλωστε, αυτό περιέγραφε περίπου και η Κυβέρνηση, όταν αναφερόταν στη συγκεκριμένη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Ακιντζί στο Νταβός.

Η ουσία λοιπόν και το περιεχόμενο του εγγράφου, είναι πως υπάρχει πρόοδος σε κάποια κεφάλαια του κυπριακού (κεφάλαια στα οποία και στο παρελθόν υπήρξαν συγκλίσεις), χωρίς να υπάρχει συμφωνία σε κανένα από αυτά και στασιμότητα σε κρίσιμα κεφάλαια που «καίνε» την πλευρά μας. Πάντως ο Πρόεδρος τα σημειώνει αυτά με ξεκάθαρο τρόπο, ενώ θέτει ενώπιον των ενδιαφερομένων τις κύριες ανησυχίες και τους προβληματισμούς του για το μέλλον της διαδικασίας. Επιπλέον τονίζει πως θα χρειαστεί χρόνος, αφήνοντας να νοηθεί πως οι όποιες πιέσεις δεν θα ήταν χρήσιμες. 

Άρα: Δεν δικαιώνονται όσοι εκφράζονταν με υπεραισιοδοξία για λύση του κυπριακού και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Όπως δεν δικαιώνονται επίσης και όσοι θεωρούσαν πως ο Πρόεδρος, προέβη σε «εκπτώσεις» που ήδη έχουν θέσει τις βάσεις για μια κάκιστη συμφωνία στο κυπριακό.

Αυτό ήταν και το σημείο που προκάλεσε την αμηχανία των πάντων, με αποτέλεσμα να στρέψουν την προσοχή στο ποιος διέρρευσε τελικά το έγγραφο.

Ως προς την ουσία του λοιπόν, το έγγραφο δεν θεωρούμε πως θέτει το μέλλον των διαπραγματεύσεων σε κίνδυνο, όπως επίσης δεν αποτελεί πλήγμα για το δημόσιο συμφέρον.

Επιπλέον θα πρέπει από μέρους μου να διευκρινήσω, ότι το έγγραφο δεν βγήκε με «εντολές» κανενός, παρά μόνο με τη θέληση του συντάκτη του άρθρου για να ενημερώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αναγνώστες του Μέσου που τον εργοδοτεί.

Συνεπώς οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, περί «διαπλοκής λειτουργών των ΜΜΕ και πολιτικών», είναι αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες και θα ήταν καλά, όταν εκστομίζει τέτοιες κατηγορίες, να αναφέρεται σε συγκεκριμένα ονόματα με επιχειρήματα. Eίναι απίστευτο το γεγονός, πως κάποιοι το μόνο που δεν μας είπαν, είναι ότι ευθυνόμαστε για ένα ενδεχόμενο ναυάγιο της διαδικασίας. 

Ιδιαίτερα αρνητικό γεγονός, η απουσία νηφαλιότητας τόσο από τα πολιτικά κόμματα, όσο και από την κοινωνία την ίδια. Όπως προκύπτει, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε σε ένα συμφωνημένο σχέδιο και κατ’ επέκταση σε ένα δημοψήφισμα. Η πόλωση σίγουρα, δεν θα αποτελέσει σύμμαχο μας σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια.

zannettos@sigmalive.com


Top