Νικόλας Ζαννέττος ΦΑ: Ασφάλεια+διαφάνεια+πολιτική+στρατηγική=επιτυχία

ΦΑ: Ασφάλεια+διαφάνεια+πολιτική+στρατηγική=επιτυχία

Ο Νικόλας Ζαννέττος είναι δημοσιογράφος στο Sigmalive


Η ασφάλεια, η διαφάνεια, οι πολιτικές εξελίξεις και οι εμπορικές αποφάσεις είναι οι τέσσερις βασικοί άξονες στους οποίους η Κυβέρνηση επιβάλλεται να κινηθεί προκειμένου να κάνει ουσιαστικά βήματα στον τομέα της ενέργειας και να εξαργυρώσει τα δείγματα εμπιστοσύνης που απολαμβάνει σε αυτή την χρονική συγκυρία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πάρει ψήφους εμπιστοσύνης το τελευταίο διάστημα, κάτι που αποδεικνύει ότι έχει καταφέρει τουλάχιστο να προσελκύσει τη σημασία των ισχυρών.

Μπάζει νερά το κομμάτι της ασφάλειας

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, αναδείχθηκε το ζήτημα της ασφάλειας της ΑΟΖ, κάτι το οποίο ήδη απασχολεί την Κυβέρνηση και που γίνονται διάφορες διαβουλεύσεις ούτως ώστε να επιλυθεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό. Δεν μπορεί για παράδειγμα το κράτος να μην έχει εικόνα μέσω ραντάρ για το ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στα κυπριακά οικόπεδα, ενόψει και των γεωτρήσεων που προγραμματίζονται τους επόμενους μήνες. Ρεαλιστικά ομιλούντες, η Κύπρος δεν μπορεί να έχει δικό της στόλο για να αντιμετωπίζει ενδεχόμενες απειλές και παρενοχλήσεις, ωστόσο θα μπορούσε να έχει εικόνα της κατάστασης και μέσω διαφόρων συνεργασιών να διασφαλίσει συγκεκριμένα πράγματα. Θετικές εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση θα αυξήσουν σημαντικά και το αίσθημα της ασφάλειας για τις ίδιες τις εταιρείες, αφού θα δουν ένα κράτος το οποίο στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάνει τα πάντα για την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών.

Διαφάνεια και οικονομικό μοντέλο

Ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει είναι το ζήτημα της διαφάνειας και της οικονομικής διαχείρισης. Ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο διαχείρισης, θα έχει ως αποτέλεσμα την προσέλκυση περισσότερων ενεργειακών κολοσσών αλλά και θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει παιχνίδια και απάτες εις βάρος της. Ας μην ξεχνάμε ότι πολλές πετρελαϊκές εταιρείες, έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Τέτοια παραδείγματα είναι η Νιγηρία και η Αίγυπτος. Το κράτος οφείλει επίσης να καθησυχάσει και τις ανησυχίες των πολιτών του, οι οποίοι ζώντας την κυπριακή πραγματικότητα, δικαιολογημένα σήμερα είναι καχύποπτοι για το που θα καταλήξουν τα δισεκατομμύρια…

Ο πολιτικός αχταρμάς

Η ημικατεχόμενη Κύπρος μέχρι στιγμής καταφέρνει να αποκρούει τις απέλπιδες προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει την εντύπωση ότι στην Κύπρο τα πάντα είναι υπό αμφισβήτηση. Ωστόσο οφείλουμε να συνεχίσουμε να δρούμε προληπτικά ασκώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και καταγγέλλοντας τις όποιες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Το κυπριακό θα πρέπει να απομονωθεί από τις ενεργειακές εξελίξεις διαφορετικά εάν δοθεί η εντύπωση ότι τα δύο συνδέονται ως προς την εξέλιξη τους, είναι θέμα χρόνου να δούμε να επηρεάζεται και ο σχεδιασμός των εταιρειών.  

Εμπορικές αποφάσεις

Τέταρτο και πολύ σημαντικό κομμάτι της εξίσωσης είναι οι εμπορικές και στρατηγικές αποφάσεις που θα πρέπει να παρθούν. Το τερματικό αποτελεί πρώτιστο στόχο μεν, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαπίστευση μεγαλύτερων αποθεμάτων. Προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες ούτως ώστε να επιτευχτεί η επίσπευση των γεωτρήσεων. Με αφορμή την κρίση στην Κριμαία και τα όσα ανέδειξε σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης, η Κύπρος οφείλει να διεκδικήσει περισσότερα από την ΕΕ και τεκμηριωμένα να εξηγήσει πώς θα μπορούσε να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση προς αυτή την κατεύθυνση. Ας μην ξεχνάμε, ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν παίζουμε μόνοι μας…

Η Κύπρος θα πρέπει να πάψει να αποτελεί το «κλαμένο και αδικημένο παιδί» και να λειτουργήσει με αξιοπρέπεια όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα σοβαρό κράτος.

zannettos@sigmalive.com

Follow me on Twitter 


Top