Γιάννος Παπαϊωάννου Από την κερκίδα στις καφετερίες!

Από την κερκίδα στις καφετερίες!Κάθε Σαββατοκύριακο, όταν υπάρχουν αγώνες πρωταθλήματος και κυρίως ντέρμπι, γίνεται το αδιαχώρητο στις καφετερίες! Που καιρός που γέμιζαν ασφυκτικά τα γήπεδα. Άλλες εποχές αυτές, όταν οι φίλαθλοι έδιναν μάχη για ένα μαγικό χαρτάκι. Τώρα υπάρχει άλλη άνεση. Από την πολυθρόνα του σπιτιού τους ή καλύτερα μια έξοδος σε κάποια καφετέρια για να περάσουν δυο ώρες ευχάριστες, με καφεδάκι και κουβέντα.

Φυσικά σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η οικονομική κρίση. Αν υπολογίσετε το κόστος των εισιτηρίων για έναν οικογενειάρχη που θα πάει στο γήπεδο με τα παιδιά του, τη βενζίνη (κυρίως σε αγώνες εκτός έδρας) και τα υπόλοιπα έξοδα εντός γηπέδου, θα διαπιστώσετε πως η εύκολη λύση είναι να δουν τον αγώνα από την τηλεοπτική οθόνη, με ένα απολαυστικό καφεδάκι. Όμορφα και απλά. Μάλιστα θα δουν τις φάσεις μια και δυο φορές από τις επαναληπτικές τηλεοπτικές προβολές, τον απόηχο μετά το τέλος των αγώνων και με πενιχρά έξοδα θα πάνε όμορφα και απλά στο σπίτι τους χωρίς ταλαιπωρίες, είτε από επεισόδια είτε λόγω κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Name
Δυστυχώς, πέρασαν οι ωραίες παλιές εποχές. Όταν όλοι ζούσαν με αγωνία για να πάνε στο γήπεδο. Θυμάστε σίγουρα το τι γινόταν, κυρίως στο κλασικό ντέρμπι της Κύπρου ΑΠΟΕΛ-Ομόνοια. Δινόταν πραγματική μάχη για ένα εισιτήριο και το γήπεδο γέμιζε ασφυκτικά. Σήμερα, ειδικά τώρα που υπάρχει και γηπεδούχος ομάδα στα «αιώνια» ντέρμπι, αρχίζουν οι κρατήσεις στις καφετέριες και στα εστιατόρια μέρες προηγουμένως!
Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχει μείωση των φίλαθλων στα γήπεδα. Δεν χάθηκε ποτέ η αγάπη για το ποδόσφαιρο από τους Κύπριους φιλάθλους. Όμως χάθηκε η εξάρτηση του γηπέδου. Αυξήθηκαν οι φίλαθλοι της πολυθρόνας και μειώθηκαν αυτοί των γηπέδων. Ποδόσφαιρο μακριά από το γήπεδο, είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι.
Υπάρχει και ο κορεσμός με τους αγώνες των πλέι-οφ. Μαζεμένα ντέρμπι. Έγιναν πλέον συνήθεια και, βεβαίως, υπάρχουν παιχνίδια που δεν έχουν και το ανάλογο βαθμολογικό ενδιαφέρον. Όπως για παράδειγμα φέτος στα παιχνίδια της Ανόρθωσης που είναι αδιάφορη βαθμολογικά στο πρωτάθλημα.
Για να γεμίσει τώρα το γήπεδο θα πρέπει να υπάρξει πολύ ισχυρό κίνητρο. Κάτι που το βλέπουμε συνήθως σε ευρωπαϊκούς αγώνες του ΑΠΟΕΛ. Αυτή είναι η αλήθεια.
Η αναφορά μας, κυρίως, είναι για τα ντέρμπι. Διότι σε αγώνες με μικρομεσαίες ομάδες φτάνουμε στο... κατάντημα να γίνονται αγώνες μεταξύ συγγενών και φίλων.
Εκεί που παλιά θα υπήρχαν 200-300 άτομα στο γήπεδο, τώρα μετρούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού.
Η απομάκρυνση των Κύπριων φιλάθλων από τα γήπεδα είναι πλέον γεγονός. Σίγουρα ο κυρίως λόγος είναι το οικονομικό. Όταν «δεν σε τραβά η πούγκα σου», όπως λέμε στην Κυπριακή, τότε θα αρκεστείς με τα 2 ευρώ για να δεις ποδόσφαιρο και πιεις τον καφέ σου. Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Χάθηκαν τα κίνητρα, η ουσία, η αγωνία και η αύρα του γηπέδου. Είναι κάτι που θα πρέπει να ψάξουν οι ομάδες. Κυρίως οι μεγάλες. Αν πάρουμε το οικονομικό κομμάτι, εάν δώσουν πακέτα, κυρίως στα εισιτήρια διαρκείας, με πιο μειωμένες τιμές, σίγουρα θα αναγκάσουν κάποιους να αφήσουν τις καφετερίες. Ακόμη, εάν γίνουν οικογενειακά εισιτήρια διαρκείας, όπως γίνεται με τα εισιτήρια στους αγώνες της Εθνικής μας ομάδας, απόφαση που έφερε αποτέλεσμα, ίσως αλλάξει και η υπάρχουσα νοοτροπία. Κάτι που θα μπορεί να γίνει στα κανονικά εισιτήρια. Πρέπει να υπάρξει κάτι που θα αναγκάσει πλέον τον φίλαθλο να επιστρέψει στο σπίτι του, που δεν είναι ούτε η πολυθρόνα άλλα ούτε και η καφετέρια. Αλλά το γήπεδο. Αν βρεθούν λύσεις τότε κερδισμένοι θα είναι τόσο ο κόσμος όσο και οι ομάδες.
Συμπέρασμα λοιπόν -και αυτό είναι ανησυχητικό- ο Κύπριος σίγουρα δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ποδόσφαιρο. Όμως, πλέον, μπορεί να ζήσει τον παλμό και την αγωνία, χωρίς να βρίσκεται στο γήπεδο. Κλείνουν τα διαρκείας τους στις καφετερίες. Κάθε Σαββατοκύριακο δίνουν ραντεβού. Πέρασε  ο καιρός που «νέκρωναν» οι δρόμοι των πόλεων, όταν υπήρχε ντέρμπι. Τώρα οι καφετερίες είναι ασφυκτικά γεμάτες…
 


Top