Χρύσανθος Τσουρούλλης Οι μάχες της τελευταίας στιγμής και το σημερινό ραντεβού με την κάλπη

Οι μάχες της τελευταίας στιγμής και το σημερινό ραντεβού με την κάλπη

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Χωρίς ξεκάθαρη έκβαση

Τα σημερινά αποτελέσματα θα δείξουν ποιος έπιασε πιο πολύ τον παλμό του κόσμου, αλλά θα είναι και το εναρκτήριο λάκτισμα για εσωκομματικές ανακατατάξεις ή και συμμαχίες και συνεργασίες.

Ο προεκλογικός τελείωσε με τον Συνεργατισμό και τα Σκόπια. Αυτό ήταν πράγματι μια έκπληξη. Ήρθε από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος φάνηκε ότι ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες προσωπικά την εκστρατεία του. Στην αντίπερα όχθη, τα επιτελεία Μαλά και Παπαδόπουλου έπαιζαν το τελευταίο τους χαρτί, αφού όλες οι εκτιμήσεις τούς ήθελαν να πηγαίνουν προς την κάλπη στήθος με στήθος. Καμία εκτίμηση δεν μπορεί να γίνει εάν οι πολύκροτες τοποθετήσεις του Προέδρου είτε για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τη FYROM είτε για το «σαμποτάζ» στον Συνεργατισμό θα βοηθήσουν την μια ή την άλλη πλευρά. Ακόμα και από το επιτελείο του, όμως, λένε ότι είναι αμφίβολο αν βοηθούν τον ίδιο.

Στο ζήτημα του Συνεργατισμού μάλλον ήταν «πάσα» προς το επιτελείο Μαλά, που θα κονταροχτυπιέται μέχρι την Κυριακή το πρωί για να κλέψει πάνω στο νήμα τη δεύτερη θέση από τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Δεν φαίνεται όμως να μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την «πάσα» αυτή. Αντίθετα, από κεκτημένη ταχύτητα, επιτέθηκαν και πάλι στον Ν. Αναστασιάδη.

Η πολυσυζητημένη τοποθέτηση του Προέδρου για τα Σκόπια και τη Μακεδονία δεν εξυπηρετεί βέβαια το δικό του επιτελείο, που αυτές τις τελευταίες ώρες έτρεχε και δεν προλάβαινε, αλλά ούτε φαίνεται να βοηθά κανέναν άλλο παρά το... ΕΛΑΜ. Το παράδοξο ήταν ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος και οι επιτελείς του τις τελευταίες μέρες φάνηκε να κάνουν μια τελική προσπάθεια για να μην πάει «ούτε μια ψήφος χαμένη». Συγκεκριμένα, έκαναν παρεμβάσεις υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται ψήφος στον Πρόεδρο από τον πρώτο γύρο. Προφανώς ήθελαν να αποτρέψουν τις φυγόκεντρες τάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές τους, με βάση τις οποίες αρκετές ψήφοι θα περνούσαν στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ για «λόγους τακτικής». Εκεί όμως που όλα έδειχναν ότι η επανεκλογή ήταν άνετη και έμπαιναν σε πειρασμό να επιλέξουν ανθυποψήφιο του δευτέρου γύρου, τελικά φαίνεται να τρέχουν να σβήσουν τις φωτιές που άναψε ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης.

Ο καθένας τα δικά του

Αντίστροφα, τόσο στη μεριά του Ν. Παπαδόπουλου όσο και του Σ. Μαλά σε όλες τις συζητήσεις εμφανίζονται αισιόδοξοι. Οι πρώτοι θεωρούν ότι εδώ και καιρό έχουν χτίσει προβάδισμα. Υπογραμμίζουν ότι η αδυναμία του επιτελείου Μαλά είναι ότι σε κάθε ευκαιρία σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι δεν θα κυβερνήσουν με το ΑΚΕΛ. Αυτό όμως το μεγάλο αδύναμο σημείο επανέρχεται στην επιφάνεια ακόμα και όταν το αρνούνται. Οι άλλοι θεωρούν ότι τις τελευταίες μέρες έχουν ξεπεράσει την επιρροή του προέδρου του ΔΗΚΟ. Προσθέτουν ότι αυτές οι τελευταίες ώρες παίζονται στο δικό τους γήπεδο, αφού δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί κανένας στο «από πόρτα σε πόρτα».

Πρωτότυπες εκλογές

Είναι πραγματικά πρωτότυπες εκλογές. Διότι όχι μόνο η δεύτερη θέση και η κατάληξη του δευτέρου γύρου δεν είναι δεδομένη, αλλά με τα όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες ούτε η «διψήφια διαφορά» του Ν. Αναστασιάδη από τον δεύτερο είναι πια δεδομένη. Θα κάνουν τη διαφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Κανένας δεν ξέρει. Πάντως είναι πιο πιθανό από τη «μεγάλη μάχη» του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, που μάλλον αφήνει αδιάφορους τους ψηφοφόρους. Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι πραγματικά μεγάλες αποφάσεις της τελευταίας στιγμής, όπως για παράδειγμα η παραχώρηση σύνταξης σε άντρες χήρους έναντι συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων της συζύγου, επικαλύπτονται από τις δραστηριότητες του συνεργάτη του Ν. Παπαδόπουλου για οικονομικά θέματα.

Αγώνας συσπείρωσης

Το ΑΚΕΛ δοκιμάζει να συσπειρωθεί, έχοντας να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα μιας εποχής που το έριξε οριστικά αρκετά κάτω από 30%. Το επιτελείο Ν. Παπαδόπουλου ελπίζει στη συνάθροιση μεγάλων ομάδων ψηφοφόρων με ιδιαίτερα συμφέροντα (αξιόγραφα, δανειολήπτες, κ.ά.) και ρίχνει το σύνθημα για «αλλαγή». Η πλευρά του Ν. Αναστασιάδη, πατώντας σε αρκετά ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, προσπαθεί να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα μιας γενικής αίσθησης «ασφάλειας» εξαιτίας της βελτίωσης των συνθηκών στη χώρα.

Τι θα επικρατήσει, όμως απ' όλα αυτά; Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο. Εκεί θα βρίσκεται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ένας από τους δυο κύριους ανθυποψηφίους του. Όλες οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι θα υπάρχει μεγάλη διαφορά αν είναι ο ένας ή ο άλλος. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις άρχισαν και τα σενάρια δευτέρου γύρου με εκτιμήσεις για το τι θα κάνει το ΑΚΕΛ αν μείνει εκτός και τι θα αποφασίσει ο Ν. Παπαδόπουλος, αν δεν είναι ο ίδιος στον δεύτερο γύρο.

Όλα απόψε

Όλα αυτά, πολύ λίγη σχέση έχουν με τα όσα πραγματικά σκέφτονται οι ψηφοφόροι πηγαίνοντας από τον δικό τους δρόμο στην κάλπη. Βέβαια τα σημερινά αποτελέσματα θα δείξουν ποιος έπιασε πιο πολύ τον παλμό τους. Ταυτόχρονα, όμως, κοινό μυστικό είναι ότι αυτό που θα μάθουμε απόψε, λίγη ώρα μετά τις 7 μ.μ., θα είναι και το εναρκτήριο λάκτισμα για εσωκομματικές ανακατατάξεις ή και συμμαχίες και συνεργασίες.

Η επιμονή όμως του Προέδρου και του επιτελείου του ότι «το αποτέλεσμα και του πρώτου γύρου μετρά», δείχνει την έκταση της «ψήφου τακτικής» υπέρ του Σ. Μαλά που αναπτύχθηκε μεταξύ των αφοσιωμένων υποστηρικτών του Ν. Αναστασιάδη. Πράγματι, φαίνεται ότι αρκετοί μπαίνουν στον πειρασμό να... «διαλέξουν αντίπαλο». Αυτή η πρακτική όμως δυσκολεύει τον στόχο του ίδιου του Προέδρου, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες συνεχώς εξηγεί ότι «η διαφορά είναι σημαντική». Ο φόβος είναι μήπως σε αυτές τις τελευταίες ώρες διαμορφωθεί ένα σκηνικό που δεν θα μπορούν να επηρεάσουν και θα εξωθεί ομάδες ψηφοφόρων να παίξουν παιχνίδια μόνοι τους, ενισχύοντας τον Σ. Μαλά, με τη λογική ότι στον δεύτερο γύρο θα επανέλθουν ψηφίζοντας τον Πρόεδρο.

Πλησιάζει, όμως, η ώρα της κάλπης. Εκεί θα μάθουμε αν πράγματι τις τελευταίες μέρες ο Πρόεδρος θα επιτύχει «διψήφια διαφορά» και κατά πόσον ο αντίπαλός του θα είναι ο Σ. Μαλάς ή ο Ν. Παπαδόπουλος. Το βέβαιο είναι ότι, τόσο για τους ενεργούς πολίτες, όσο και για τους... λάτρεις των στοιχημάτων, προαναγγέλλεται μια νύχτα Κυριακής με σασπένς.

 


Top