Χρύσανθος Τσουρούλλης Το «ντέρμπι» και το «μυστικό χαρτί» του πρώτου γύρου

Το «ντέρμπι» και το «μυστικό χαρτί» του πρώτου γύρου

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, με τη δυναμική του ανταγωνισμού των τελευταίων ημερών ή σε περίπτωση που -όπως και σε άλλες περιπτώσεις- οι δημοσκοπήσεις δεν «πιάνουν» κάποιες συγκεκαλυμμένες τάσεις, να αναπτυχθεί μια «καθαρή διαφορά» μεταξύ Μαλά και Νικόλα σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη

Φτάσαμε στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές του 2018. Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί μια «μετωπική» αντιπαράθεση μεταξύ του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Σταύρου Μαλά, για το πολύτιμο δεύτερο εισιτήριο που θα οδηγήσει έναν εξ αυτών στον δεύτερο γύρο της 4ης Φεβρουαρίου. Στο σκηνικό που διαμορφώθηκε, ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρείται δεδομένο ότι θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο και αναζητείται ο αντίπαλός του.

Οι δυο «μονομάχοι» του πρώτου γύρου

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες εθεωρείτο πιθανότερο την πρώτη Κυριακή να τερματίσει δεύτερος ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Τις τελευταίες ημέρες όμως η «ψαλίδα» που τον χωρίζει από τον Σταύρο Μαλά φαίνεται να έχει κλείσει, ενώ παρουσιάζονται και δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ να έχει προβάδισμα. Αυτός είναι και ο ισχυρισμός από την Εζεκία Παπαϊωάννου. Ο ανταγωνισμός των δυο γίνεται στη βάση ουσιαστικών διαφορών στις πολιτικές τους.

Τελικά όμως καταλήγει σε ένα έντονο επιχείρημα για τον δεύτερο γύρο. Η πλευρά του Ν. Παπαδόπουλου προβάλλει ως κύριο πλεονέκτημά του απέναντι στον Σ. Μαλά ότι μπορεί να κερδίσει τον Ν. Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Κατά καιρούς το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποίησε για τον εαυτό του και ο Γιώργος Λιλλήκας.

Πράγματι, σε όλες τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι, ανεξάρτητα από τον πρώτο γύρο, σε έναν δεύτερο γύρο ο υποψήφιος του «ενδιάμεσου» θα είχε καλύτερη επίδοση απέναντι στον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όμως σε όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις και όσο και αν οι περισσότεροι αποφεύγουν να κάνουν αναλύσεις του δεύτερου γύρου πριν από τον πρώτο, τελικά νικητής και του δευτέρου γύρου παρουσιάζεται έστω και με μικρή διαφορά ο Ν. Αναστασιάδης.

Το ανομολόγητο «μυστικό»

Πού στηρίζεται ο ισχυρισμός ότι ο Νικόλας «είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη»; Δεν μπορεί να στηριχτεί τόσο πολύ στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Διότι μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα δεύτερου γύρου από τον Σ. Μαλά, αλλά και πάλι στις μετρήσεις του δεύτερου γύρου βρίσκεται πίσω από τον Ν. Αναστασιάδη. Στηρίζεται μάλλον σ' εκείνο που δεν μπορούν να ομολογήσουν και οι δυο πλευρές που βρέθηκαν τώρα σε «μετωπική σύγκρουση» στον πρώτο γύρο. Ότι, δηλαδή, η καθεμιά υπολογίζει στην υποστήριξη της άλλης για τον δεύτερο γύρο!

Πράγματι, χωρίς να μπορούν να το πουν, στο επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου περιμένουν ότι, αν αποκλειστεί ο Σ. Μαλάς, το ΑΚΕΛ «δεν θα έχει άλλη επιλογή» παρά να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο εναντίον του Ν. Αναστασιάδη. Κάποιοι θεωρούν, μάλιστα, ότι η ένταξη και του Ν. Κατσουρίδη τον τελευταίο καιρό στο στρατόπεδο των υποστηρικτών του Σ. Μαλά αυξάνει τις πιθανότητες για στήριξη του Ν. Παπαδόπουλου σε έναν δεύτερο γύρο.

Στο σενάριο αποκλεισμού Νικόλα

Από την άλλη, όμως, αρκετοί συνέδεσαν αυτήν την κίνηση του πρώην «νούμερο δύο» του ΑΚΕΛ με το ότι ο Σ. Μαλάς αναπτύσσει μια δυναμική που τον φέρνει στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας τον Ν. Παπαδόπουλο. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα και στα ενδότερα της Εζεκία Παπαϊωάννου περιμένουν ότι «ο Νικόλας θα στηρίξει Μαλά». Εκτός της πολιτικής δυσκολίας για να πουν κάτι τέτοιο φανερά, το πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι είναι εκτός συζητήσεως αφού αυτήν τη στιγμή ο «κύριος αντίπαλος» του καθενός τους φαίνεται να είναι ο άλλος και όχι ο Ν. Αναστασιάδης. Φαίνεται μάλιστα ότι διατηρούν, την αυξάνουν, την κριτική κατά του Προέδρου Αναστασιάδη, όχι γιατί πιστεύουν πράγματι ότι θα περιορίσουν τις πιθανότητές του, αλλά γιατί έτσι αυξάνουν την ελπίδα τους για το «εισιτήριο» του δεύτερου γύρου.

Το εύλογο ερώτημα

Το ερώτημα είναι βέβαια και στη μια και στην άλλη περίπτωση σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου θα ακολουθούσαν τέτοια υπόδειξη της ηγεσίας.

Πάντως πιο καθαρά από τις δυο πλευρές τοποθετήθηκε από τις αρχές της προεκλογικής ο Ν. Παπαδόπουλος, όταν δεν άφηνε άλλο περιθώριο παρά να ψηφίσει τον ανθυποψήφιο του Ν. Αναστασιάδη αν βρεθεί ο ίδιος εκτός δευτέρου γύρου. Τότε όμως περισσότερο αποσκοπούσε να «κλειδώσει» ανάλογη τοποθέτηση από το ΑΚΕΛ, αφού η εντύπωση ήταν ότι είχε προβάδισμα απέναντι στον Σ. Μαλά. Το παράδοξο είναι ότι ενώ η μία πλευρά υπολογίζει στην άλλη, αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να ομολογήσουν κάτι τέτοιο, ενώ βρίσκονται και σε ολοένα πιο έντονη σύγκρουση και αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Το στρατόπεδο Αναστασιάδη

Φαίνεται ότι στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη υπολογίζουν σε αυτές τις συγκρούσεις που θα ελαττώσουν τα περιθώρια και την πιθανότητα μιας λογικής «αλληλοϋποστήριξης» μεταξύ των δυο κύριων αντιπάλων του Προέδρου. Ταυτόχρονα, απορρίπτοντας κατηγορηματικά παλιότερες φήμες για «πριμοδότηση» του Σ. Μαλά, στο επιτελείο Αναστασιάδη προσπαθούν να κλιμακώσουν τις προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να πετύχουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στόχος τους είναι να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη ότι ο ανθυποψήφιος στον δεύτερο γύρο θα μπορούσε να τον νικήσει. Έτσι θεωρούν ότι θα απέτρεπαν και την πιθανότητα επίσημης στήριξης του αντιπάλου τους από την πλευρά του αποκλεισμένου. Εξάλλου, από την πλευρά του Ν. Αναστασιάδη υπολογίζουν ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και ψήφος που θα προέρχεται από τους υπόλοιπους ανθυποψηφίους του, έτσι που μαζί με όποιο προβάδισμα θα είχε ο ίδιος από τον πρώτο γύρο να του επιτρέπει να αντιμετωπίσει τυχόν συνεργασία των «δυο».

Τα διπλά διλήμματα

Το παράδοξο σε αυτήν την τελευταία φάση είναι να ακούμε την πλευρά του Ν. Αναστασιάδη να μιλά για σταθερότητα και ανάπτυξη, ενώ τα δυο άλλα επιτελεία επανέρχονται εναλλάξ πότε στο Κυπριακό και πότε στην οικονομία, αλλά και με προσπάθειες να αναδείξουν τα θέματα της διαφθοράς και των «Θεσμών». Το δίλημμα που βάζει η πλευρά του Ν. Αναστασιάδη είναι ανάμεσα στη «σταθερή πορεία μπροστά» και σε κάποιο «πισωγύρισμα». Το επιτελείο του Ν. Παπαδόπουλου, ποντάροντας πολλά σε ιδιαίτερες και πολυπληθείς ομάδες που στόχευσαν με προτάσεις (δανειολήπτες, αξιόγραφα, χαμηλοσυνταξιούχοι, κ.ά.), βάζει το ζήτημα της «αλλαγής», αλλά μαζί διατηρεί πάντα το δίλημμα «κακή λύση ή νέα στρατηγική». Πρόκειται για δυνατή θεματολογία, αλλά κάποτε υπάρχει και μια αμφιβολία μήπως είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους διλήμματα. Από την πλευρά του Σ. Μαλά βάζουν το κλασικό δίλημμα της αριστεράς σε όρους «δικαιότερη ανάπτυξη», αλλά δεν παραλείπουν να χτίζουν και πάνω στο δίλημμα «λύση ή επιδείνωση».

Η εικόνα ως έχει σήμερα

Η εικόνα όπως έχει μέχρι τώρα διαμορφωθεί και με βάση τις αναλύσεις των δημοσκοπήσεων δείχνει ένα «κλειστό ντέρμπι» Μαλά-Παπαδόπουλου στον πρώτο γύρο. Δεν αποκλείεται όμως και το ενδεχόμενο, με τη δυναμική του ανταγωνισμού των τελευταίων ημερών ή σε περίπτωση που -όπως και σε άλλες περιπτώσεις- οι δημοσκοπήσεις δεν «πιάνουν» κάποιες συγκεκαλυμμένες τάσεις, να αναπτυχθεί μια «καθαρή διαφορά» μεταξύ τους σε αυτήν την τελευταία εβδομάδα.

Πρόσθετο ερώτημα είναι αν μια τέτοια δυναμική και η δημιουργία καθαρής διαφοράς θα άφηνε απλώς τον χαμένο «τρίτο προς τα κάτω» ή αν θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο εκείνον που θα επικρατήσει και θα πάρει τελικά το δεύτερο εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο, φέρνοντάς τον πιο κοντά στον προπορευόμενο Ν. Αναστασιάδη. Στην εξίσωση αυτή θα μπουν όμως και οι κινήσεις των άλλων υποψηφίων, αναλόγως και των ποσοστών που θα εξασφαλίσουν τελικά στον πρώτο γύρο.


Top