Χρύσανθος Τσουρούλλης Όλοι εναντίον όλων

Όλοι εναντίον όλων

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Στον πρώτο γύρο, τη μεθεπόμενη Κυριακή, θα χαμογελάσουν δυο κι όχι μόνο ένας. Οι χαμένοι του πρώτου γύρου θα έχουν να σβήνουν φωτιές μέσα στο στρατόπεδό τους και θα παρηγορούνται προσπαθώντας να παίξουν ρόλο «ρυθμιστή» στην τελική μάχη. 

Το σίγουρο όμως είναι ότι, σε αυτήν τη φάση των εξορμήσεων σε τοπικό επίπεδο, είτε από πόρτα σε πόρτα είτε στις γειτονιές, τα καφενεία και άλλους χώρους συγκέντρωσης, μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι φήμες και τα χοντρά χτυπήματα ακόμα και κάτω από τη μέση που ζούμε τελευταία

Όσο πλησιάζει η Κυριακή της κάλπης, τόσο φαίνεται ότι σε αυτήν την πολιτική μάχη μόνο ένας θα επιβιώσει. Οι διαμάχες γίνονται ολοένα και πιο σκληρές. Το σκηνικό δείχνει κάποιες στιγμές το πραγματικό σενάριο αυτής της μάχης: Όλοι εναντίον όλων. Από την ΑΟΖ, στην «καμένη γη» του 2013 και από την πολύκροτη καταγγελία για απόπειρα εξαγοράς με εκατομμύρια, στον... Ντάιζελμπλουμ. Στο ενδιάμεσο προστέθηκε και μια έντονη συζήτηση για την πρόταση «παράτασης αποπληρωμής του χρέους». Κατ’ ακρίβειαν, στον πρώτο γύρο, τη μεθεπόμενη Κυριακή, θα χαμογελάσουν δυο και όχι μόνο ένας. Μετά θα ριχτούν στον τελικό αγώνα των έξι ημερών, από τον οποίο τελικά θα μείνει ένας, ο Πρόεδρος. Οι χαμένοι του πρώτου γύρου θα έχουν να σβήνουν φωτιές μέσα στο στρατόπεδό τους και θα παρηγορούνται προσπαθώντας να παίξουν ρόλο «ρυθμιστή» στην τελική μάχη.
 
Έρχεται «βροχή» δημοσκοπήσεων
 
Για τρεις από τους φετινούς πέντε κύριους υποψηφίους δεν είναι η πρώτη φορά. Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς και Γιώργος Λιλλήκας είχαν αναμετρηθεί και πριν από πέντε χρόνια, τερματίζοντας τον πρώτο γύρο με αυτήν τη σειρά. Στόχος του Σταύρου Μαλά είναι βέβαια να επαναληφθεί αυτή η κατάταξη. Διαφορετική γνώμη όμως έχει ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται «βροχή» δημοσκοπήσεων, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα ξεδιαλύνουν εντελώς το ερώτημα. Αντίθετα, οι περισσότερες πληροφορίες μιλούν για «σκληρό ντέρμπι». Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο τις τελευταίες ημέρες τα προεκλογικά πυρά έχουν πυκνώσει πολύ.
 
Ανταλλαγή πυρών
 
Στη φυσιολογική σύγκρουση των δυο «υποψήφιων τελικών μονομάχων» τελικά εμπλέκεται και το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη. Διότι, τόσο από τη μεριά του Ν. Παπαδόπουλου, όσο και από εκείνη του Σ. Μαλά προσπαθούν να γράψουν πόντους όχι μόνο με πυρά εκατέρωθεν, αλλά με το να επιτίθενται στον Νίκο Αναστασιάδη. Δεν είναι λίγες οι φορές που ο ανταγωνισμός είναι ποιος επιτίθεται περισσότερο. Προσπαθούν ιδιαίτερα να του κολλήσουν την ετικέτα του «απερχόμενου Προέδρου», αλλά δεν είναι σίγουρο ότι το έχουν πετύχει.
 
Μεγάλη όμως μάχη δίνει αυτές τις μέρες και το επιτελείο του Γιώργου Λιλλήκα. Ο υποψήφιός τους βρέθηκε στο επίκεντρο με την καταγγελία-σοκ ότι για να τον πείσουν να αποσυρθεί έφτασαν μέχρι του σημείου να δοκιμάσουν να τον εξαγοράσουν. Το θέμα έφτασε μέχρι τον... Γενικό Εισαγγελέα, αλλά δεν φαίνεται να έχει συνέχεια.
 
Η συχνότερη αιχμή που επιστρατεύουν τα επιτελεία Μαλά και Παπαδόπουλου, το ένα εναντίον του άλλου, είναι να χρεώνουν «συμπόρευση» με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Η πλευρά του Ν. Παπαδόπουλου μιλούσε από την αρχή για τα «τελευταία εννιά χρόνια» της ίδιας διαπραγματευτικής λογικής που οδηγεί σε υποχωρήσεις και αδιέξοδα και προβάλλει την ανάγκη να αλλάξει στο Κυπριακό η πολιτική Αναστασιάδη, που είναι ίδια με εκείνην του ΑΚΕΛ και του Μαλά. Από την άλλη πλευρά καταλογίζουν στον Νικόλα Παπαδόπουλο ότι έχει την ίδια «νεοφιλελεύθερη» πολιτική και ότι στήριξε για τέσσερα χρόνια τον Νίκο Αναστασιάδη στα αντιλαϊκά μέτρα. Όμως το επιτελείο του Προέδρου δεν χάνει ευκαιρία για να αντιστρέψει αυτές τις καταγγελίες υπέρ του και να προβάλλει το επιχείρημα ότι «ο Πρόεδρος έχει πολιτικές που βρίσκουν υποστήριξη».
 
Από τα συνθήματα στην πράξη
 
Τελικά, δεν είναι σίγουρο τι απ' όλα αυτά φτάνει στους ψηφοφόρους και πώς εκείνοι το διαβάζουν. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κύριο θέμα ενδιαφέροντος είναι η οικονομία. Εκεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος δοκίμασε να βρει υποστήριξη σε συγκεκριμένες πολυπληθείς ομάδες. Έφερε στο στρατόπεδό του τη μαχητική ομάδα των κατόχων αξιογράφων, που θέλουν από τις εκλογές να κερδίσουν αποζημίωση για τα όσα έχασαν με τα αξιόγραφα που μηδενίστηκαν. Υποσχέθηκε όμως αποζημιώσεις και στους κουρεμένους καταθέτες, αλλά και διπλασιασμό των χαμηλών συντάξεων. Οι άλλοι υποψήφιοι αντέδρασαν έντονα επικρίνοντάς τον για λαϊκισμό και υποσχέσεις κενές περιεχομένου, ζητώντας να εξηγήσει πώς θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δαπάνες δισεκατομμυρίων. Έτσι ήρθε η πολύκροτη τοποθέτηση για καθυστέρηση της αποπληρωμής δανείων, η οποία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
 
Ο Σταύρος Μαλάς, πιο συγκρατημένος, φρόντισε πρώτα απ’ όλα να «απογαλακτισθεί» από το ΑΚΕΛ. Σε κάθε ευκαιρία το επιτελείο του διευκρινίζει ότι «άλλο Μαλάς και άλλο ΑΚΕΛ». Προφανώς θέλουν να τον απαλλάξουν από τις πολύ κακές μνήμες που άφησαν οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης ΑΚΕΛ. Αιχμή του δόρατος της προεκλογικής του είναι η «ανάπτυξη για όλους», με την εξήγηση ότι η ανάπτυξη που φέρνει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι μόνο για τους «λίγους». Βέβαια, από την πλευρά του Προέδρου συνεχώς ρωτούν το επιτελείο Μαλά αν το Ε.Ε.Ε. ή η κατάργηση του φόρου Ακίνητης ή ακόμα η επαναφορά της ΑΤΑ είναι για τους λίγους. Όμως, όλες αυτές οι συζητήσεις προχωρούν σαν «παράλληλοι μονόλογοι».
 
Το κεντρικό επιχείρημα του επιτελείου Αναστασιάδη είναι ότι ο Πρόεδρος είναι αξιόπιστος γιατί η διακυβέρνησή του έφερε τη χώρα από τη χρεοκοπία στην ανάπτυξη. Επικαλούνται τον ρυθμό ανάπτυξης 4%, τα μεγάλα πλεονάσματα του κράτους, τη μείωση της ανεργίας και τις επενδύσεις και προτείνουν απλώς να συνεχιστεί αυτή η πορεία. Αυτό είναι και το κεντρικό σύνθημα «σταθερά βήματα μπροστά». Με την υπόσχεση ότι, όσα προβλήματα μένουν ακόμα, μπορούν να λυθούν.
 
Σπίτι με σπίτι και οθόνη με οθόνη
 
Στο διάστημα που μένει, όμως, ο εκλογικός αγώνας δεν θα δοθεί μόνο από τις δηλώσεις των υποψηφίων και των εκπροσώπων τους ή στα πάνελ των τηλεοράσεων. Ήδη στον... άγριο κόσμο του ίντερνετ και των social media βλέπουμε μάχες εκ του συστάδην. Εκεί τον πρώτο λόγο έχει η σάτιρα, η ειρωνεία και η δυσφήμιση ακόμα. Μεγαλύτερη όμως μάχη θα δοθεί τις τελευταίες δέκα μέρες σε πραγματικές μάχες «σώμα με σώμα». Ή μάλλον «σπίτι με σπίτι». Όσο και αν λέμε ότι είμαστε στην ψηφιακή εποχή, τις τελευταίες μέρες φαίνεται ότι τα επιτελεία άρχισαν και χτυπούν κυριολεκτικά την πόρτα των ψηφοφόρων. Επεξεργάζονται καταλόγους με ψηφοφόρους, μέλη κομμάτων και διευθύνσεις και επιδιώκουν πλέον την προσωπική επαφή. Σε αυτό όμως το γήπεδο υποτίθεται ότι το ΑΚΕΛ έχει το «ιστορικό πλεονέκτημα». Ταυτόχρονα όμως έχει και τα περισσότερα προβλήματα, αφού το παραδοσιακό εκλογικό σώμα του στις τρεις-τέσσερεις τελευταίες αναμετρήσεις έδειχνε πληγωμένο.
Το σίγουρο όμως είναι ότι σε αυτήν τη φάση των εξορμήσεων σε τοπικό επίπεδο, είτε από πόρτα σε πόρτα είτε στις γειτονιές, τα καφενεία και άλλους χώρους συγκέντρωσης, μεγάλο ρόλο θα παίξουν και οι φήμες και τα χοντρά χτυπήματα ακόμα και κάτω από τη μέση που ζούμε τελευταία. Το επιτελείο Γιώργου Λιλλήκα κατάγγελλε προσπάθειες άλλου επιτελείου να του αφαιρέσει ψήφους διαδίδοντας ότι ο Γ. Λιλλήκας είχε κάνει «μυστικές συμφωνίες» με τον Ν. Αναστασιάδη. Τώρα όμως μάλλον θα «παίξει» περισσότερο η καταγγελία ότι επιδίωξαν ακόμα και με δωροδοκία να τον κάνουν να εγκαταλείψει την κούρσα. Αυτό μπορεί, όμως, να το χρησιμοποιήσουν και τα άλλα επιτελεία.
 
Διαχείριση β’ γύρου
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπαίνουμε στις τελικές «εφόδους» με τη λογική «όλοι εναντίον όλων». Οι μόνοι που φαίνεται να προσπαθούν να συγκρατήσουν τον «στρατό» τους είναι το επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη. Γιατί εκεί, όπως μαθαίνουμε, γίνονται ήδη σκέψεις και πολιτικές διαχείρισης του δευτέρου γύρου. Στη γραμμή της μετριοπάθειας που επαναλαμβάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος δηλώνοντας ότι «δεν είναι αντίπαλοι οι ανθυποψήφιοι, αλλά τα προβλήματα» και ότι δεν θέλει αντιπαραθέσεις και το επιτελείο του σκέφτεται ότι σε μόλις λίγες μέρες θα επιδιώκουν να βρουν υποστήριξη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ενός που θα μείνει έξω από τον δεύτερο γύρο. Για τους άλλους απόλυτη προτεραιότητα είναι ο πρώτος γύρος. Μετά θα έχουν την ελπίδα ότι θα δουλέψει αυτόματα η λογική «αντι-Αναστασιάδης».

Top