Χρύσανθος Τσουρούλλης Στη δεύτερη φάση του Προεκλογικού

Στη δεύτερη φάση του Προεκλογικού

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη δεύτερη φάση του Προεκλογικού. Θα είναι το τελευταίο διμηνο πριν από την κάλπη. Θεωρείται ότι η τελική ευθεία ξεκινά αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Έτσι, ο επόμενος μήνας, από τώρα μέχρι τις γιορτές, θα είναι πολύ καθοριστικός για την τοποθέτηση των υποψηφίων στη γραμμή της τελικής ευθείας. Τώρα έχουμε προσπάθειες για “πλασάρισμα” στην τελική ευθεία.
 
Η συζήτηση γίνεται, δηλαδή, για την κατάταξη των υποψηφίων. Την ώρα που όλοι θεωρούν τον Νίκο Αναστασιάδη βέβαιο για τον δεύτερο γύρο, αναπτύσσεται ένας ανταγωνισμός μεταξύ των άλλων τριών υποψηφίων, του Νικόλα Παπαδόπουλου, του Γιώργου Λιλήκα και του Σταύρου Μαλά. Όμως, σε αυτόν το σκληρό ανταγωνισμό δεν βλέπουμε τους τρεις να συγκρούονται και τόσο πολύ μεταξύ τους.
 
Μπορεί να καταγράφονται κάποιες κόντρες μεταξύ των επιτελείων Μαλά και Παπαδόπουλου, όμως ο κύριος ανταγωνισμός είναι ποιος θα χτυπήσει περισσότερο τον Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτή την προσπάθεια είναι σαν να προσθέτουν τα πυρά τους “μειώνοντας” τον Πρόεδρο. Όμως, από το Προεδρικό παρατηρούν ότι αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο, αφού σε κάποιες στιγμές πιστεύουν ότι οι υπερβολές του αντιπολιτευτικού ζήλου τελικά ενισχύουν παρά πλήττουν τον Πρόεδρο. Ως παράδειγμα φέρνουν τελευταία τη σύγκρουση Παπαδόπουλου-Παμπορίδη.
 
Ο ανταγωνισμός των τριών
 
Από τα επιτελεία Μαλά και Παπαδόπουλου εισπράττουμε τη βεβαιότητα ότι ο “δικός μας” είναι εκείνος που θα αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο στον δεύτερο γύρο. Ενώ στο επιτελείο του Γ. Λιλήκα εξακολουθούν να είναι σίγουροι ότι “τα φαινόμενα απατούν” και ότι “σε αυτές τις εκλογές θα φανεί πόσο ισχυρή είναι η κρυφή ψήφος”. Καταλήγουν ότι στον δεύτερο γύρο θα βρεθεί ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών.
 
Είναι αλήθεια ότι στην πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη τρίβουν τα χέρια τους παρακολουθώντας τον συνεχή ανταγωνισμό για το ποιος θα είναι ο δεύτερος. Διότι, με αυτό τον τρόπο, καθημερινά καλλιεργείται η δική τους “παράσταση νίκης”. Κάποια στελέχη τους προειδοποιούν, όμως, ότι αυτό δεν πρέπει να τους “αποκοιμίσει”. Πρόσθετος λόγος είναι ότι βασικό επιχείρημα στον ανταγωνισμό τους για τον δεύτερο είναι “ποιος νικά τον Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο”. Τόσο οι υποστηρικτές του Νικόλα, όσο και του Λιλήκα θεωρούν ότι αυτό είναι το μεγάλο “ατού” των υποψηφίων τους.
 
Γιατί, όμως, προβάλλεται αυτός ο ισχυρισμός; Ο έντονος ανταγωνισμός για τη δεύτερη θέση, σημαίνει ότι θεωρούν τον πρώτο “άπιαστο”. Ταυτόχρονα, δεν πιστεύουν ότι η διαφορά μεταξύ των τριών διεκδικητών της δεύτερης θέσης είναι και τόσο μεγάλη που να μην ανατρέπεται. Αν, όμως, πράγματι στον πρώτο γύρο δεν υπάρχουν και τόσο μεγάλες διαφορές μεταξύ των διεκδικητών της δεύτερης θέσης, τι είναι εκείνο που κάνει κάποια επιτελεία να θεωρούν ότι ο δικός τους υποψήφιος υπερέχει τόσο πολύ και ότι αυτή η δύναμη θα είναι η παρουσία στον δεύτερο γύρο;
 
Το επιχείρημά τους έχει να κάνει με τα “ντουέτα”. Ότι, δηλαδή, είναι διαφορετική η στάση του εκλογικού σώματος απέναντι σε ντουέτο Αναστασιάδης-Παπαδόπουλος, παρά Αναστασιάδης-Μαλάς. Ποντάρουν, συνεπώς, στη λογική των υποστηρικτών των δύο υποψηφίων που θα μείνουν εκτός δεύτερου γύρου.
 
Οι θεωρίες
 
Οι υποστηρικτές του Γ. Λιλλήκα νιώθουν σίγουροι ότι σ' ένα δεύτερο γύρο η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων του Σ. Μαλά και του Ν. Παπαδόπουλου θα πήγαιναν “αυτόματα” στον δικό τους υποψήφιο, που θα νικούσε, έτσι, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αυτός ο ισχυρισμός τους έχει να κάνει με μια κλασική πολιτική ανάλυση. Διότι θεωρούν ότι οι αριστεροί ψηφοφόροι του Σ. Μαλά “φυσιολογικά” νιώθουν πιο κοντά στον Λιλλήκα, παρά στον Αναστασιάδη. Σε αυτό, όμως, προσθέτουν και το Κυπριακό, κρίνοντας ότι η μεγαλύτερη μάζα των ψηφοφόρων Ν. Παπαδόπουλου θα ήταν πιο κοντά στον δικό τους, παρά στον Πρόεδρο. Αν, όμως, η παρουσία του Γ. Λιλλήκα στον δεύτερο γύρο φαίνεται “διά γυμνού οφθαλμού” λιγότερο πιθανή από τις πιθανότητες Μαλά και Παπαδόπουλου, αξίζει να δούμε και τη δική τους λογική.
 
Η ανάγνωση του επιτελείου Παπαδόπουλου για την υπεροχή του Νικόλα σε ένα δεύτερο γύρο έχει να κάνει τόσο με πολιτικούς παράγοντες, όσο επίσης και με το Κυπριακό. Θεωρούν βέβαιον ότι για τη μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων του Σ. Μαλά θα υπερισχύσει η ανάγκη “να φύγει ο Αναστασιάδης” και δεν θα μετρήσει το Κυπριακό που θα έπρεπε να τους φέρει κοντά στον Αναστασιάδη. Ταυτόχρονα, πολλοί πιστεύουν και στον ρόλο του “πόλου Κατσουρίδη”. Όσο για τους ψηφοφόρους Λιλλήκα, θεωρούν ότι θα τους κερδίσουν τόσο λόγω Κυπριακού, όσο και διότι, εξ ορισμού, τοποθετούνται στον “ενδιάμεσο”.
 
Τι γίνεται, όμως, με το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη; Γιατί όλοι θεωρούν ότι έχει μια “προτίμηση” στον Σταύρο Μαλά, παρά στον Νικόλα Παπαδόπουλο, ως αντίπαλο στον δεύτερο γύρο; Η πρώτη εξήγηση έχει να κάνει με αυτό που ήδη δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Ότι, δηλαδή, ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ δείχνει να είναι πιο εύκολος αντίπαλος σε ένα δεύτερο γύρο. Πρωτοκλασάτο στέλεχος του κυβερνητικού στρατοπέδου έκανε, όμως, αυτές τις μέρες και μια διαφορετική ανάλυση.
 
Μπορεί να το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, έλεγε, αλλά υπάρχει και άλλος λόγος, ίσως σημαντικότερος. Είναι ότι “σε περίπτωση που ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν βρεθεί στον δεύτερο γύρο, η υποψηφιότητα Αναστασιάδη και η παράταξή μας έχουμε πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στις δυνάμεις που τον υποστηρίζουν”. Διότι, η “Αλληλεγγύη”, σε μια τέτοια περίπτωση, αυτόματα προσχωρεί στον Αναστασιάδη, ενώ η ΕΔΕΚ, όπως γίνεται συνήθως, θα “σπάσει” περίπου στα δύο και οι ψηφοφόροι των Οικολόγων επίσης, αφού δεν έχουν κάποια συνοχή. Σε αυτή την εξίσωση προστίθεται, σαφώς, η μεγαλύτερη πρόσβαση του Προέδρου και στον χώρο του ΔΗΚΟ.
 
Εξάλλου, από την ώρα που θα βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου, ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν θα μπορεί να απευθυνθεί σε ένα “μωσαϊκό” δυνάμεων και κομμάτων που τον υποστηρίζουν. Δεν θα είναι πρακτικά εύκολο να προωθήσει τον στόχο που ήδη προβάλλει λέγοντας “να φύγει ο Αναστασιάδης”. Στην περίπτωση που μείνει εκτός δεύτερου γύρου ο Σ. Μαλάς, ουσιαστικά θα γίνεται λόγος για “κατανομή’’ του εκλογικού σώματος της αριστεράς και τα πράγματα θα είναι λιγότερο καθαρά.
 
Από την πλευρά του, το ΑΚΕΛ και το επιτελείο Μαλά θεωρούν ότι, εάν ο υποψήφιός τους νικήσει τον Νικόλα στον πρώτο γύρο, τότε θα αναπτύξει αυτόματα μια δυναμική. Πιστεύουν ότι θα έχουν προβάδισμα τόσο στον χώρο του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, όσο και στους ψηφοφόρους του Γ. Λιλλήκα. Θα ενεργοποιήσουν τότε τον στόχο που ήδη έβαλε ο Νικόλας λέγοντας “να φύγει ο Αναστασιάδης”.
 
Τα ενδεχόμενα της τελικής ευθείας
 
Ίσως, όμως, όλοι αυτοί οι υπολογισμοί να αφήνουν έξω μια σημαντική παράμετρο. Διότι, μια σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων ενεργοποιείται και διαμορφώνει άποψη τις τελευταίες λίγες εβδομάδες, ίσως μετά τις γιορτές. Περίπου το ένα τέταρτο ή και περισσότερο του εκλογικού σώματος θα τοποθετηθούν ακριβώς μέσα στην “τελική ευθεία”. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο ενδεχόμενα: Είτε αυτοί οι ψηφοφόροι θα επηρεαστούν από την εικόνα που θα έχει ήδη διαμορφωθεί και την “κατάταξη” των υποψηφίων μπροστά στο τελευταίο εκατοστάρι, είτε μπορεί και να ανατρέψουν αυτή την κατάταξη.
 
Ταυτόχρονα, όλα τα επιτελεία ξέρουν ότι αποφασιστικό ρόλο στις Προεδρικές του 2018 θα παίξει μια μερίδα του εκλογικού σώματος που μάλλον ξεπερνά τις δέκα μονάδες και είναι ψηφοφόροι που δεν ψήφισαν στις Βουλευτικές, αλλά θα ψηφίσουν τώρα. Σε αυτούς ποντάρουν ιδιαίτερα από την πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη, όσο και του ΑΚΕΛ. Από το επιτελείο του Προέδρου θεωρούν ότι αυτοί οι ψηφοφόροι μπορούν να διευρύνουν το προβάδισμά του στον πρώτο γύρο, δίνοντας καλύτερη δυναμική και για τον δεύτερο.
 
Ενώ, από την πλευρά του Σ. Μαλά και του ΑΚΕΛ, πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών των ψηφοφόρων είναι εκείνο που τους έλειψε πέρσι στις Βουλευτικές και είναι εκείνοι που θα “επαναπατριστούν”, δίνοντας την τελική ώθηση στον Μαλά για να ξεπεράσει τον Νικόλα. Σύμφωνα με αυτή την ανάγνωση, η υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ έχει εξαντλήσει ήδη τα “αποθέματά” της.
 
Είναι, όμως, σε αυτή την εξίσωση που μπαίνει πιο δυναμικά και η πλευρά του Γ. Λιλλήκα. Δικαιολογούν την αισιοδοξία τους με τη δυναμική των ψηφοφόρων που θα κινητοποιηθούν τις τελευταίες εβδομάδες, διότι, όπως λένε, αυτοί είναι εξορισμού μέρος της “σιωπηρής πλειοψηφίας”. Αλλά διεκδικούν και μερίδιο απ' όσους δεν ψήφισαν πέρσι, αλλά θα πάνε στην κάλπη φέτος, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ανθρώπους με κριτική σκέψη οι οποίοι δεν πείσθηκαν ούτε από το ΑΚΕΛ, ούτε από τον ΔΗΣΥ και τώρα θα ψάχνουν εναλλακτική λύση.

Top