Χρύσανθος Τσουρούλλης Η κούρσα συνεχίζεται

Η κούρσα συνεχίζεται

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Οι δημοσκοπήσεις άρχισαν να πληθαίνουν και ο χρόνος περνά. Τα περιθώρια φαίνεται να στενεύουν. Κάποιες φωνές ακούγονται ότι «ο κύβος ερρίφθη». Εννοούν ότι στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Αναστασιάδη θα αντιπαρατεθεί ο Νικόλας Παπαδόπουλος και όχι ο Σταύρος Μαλάς. Απέναντι σε δημοσκοπήσεις, που είδαν το φως της δημοσιότητας και φαίνεται να επιβεβαιώνουν το προβάδισμα του προέδρου του ΔΗΚΟ έναντι του πρώην Υπουργού Υγείας, από το ΑΚΕΛ διαρρέει η πληροφορία ότι έχουν άλλη «δική τους» δημοσκόπηση, που δείχνει την ψαλίδα να είναι ελάχιστη. Δηλαδή ο Σταύρος Μαλάς «φτάνει» τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι ο χρόνος τρέχει. Άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ, με πιο μετριοπαθή στάση, επισημαίνουν ότι η μεγάλη προσπάθεια του κόμματος θα γίνει τώρα, αυτές τις μέρες και πριν να μπούμε στο εορταστικό κλίμα και πριν μπει ο Δεκέμβρης. Γενικά θεωρείται ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων και πριν από την «τελική» ευθεία των τελευταίων δεκαπέντε ημερών μετά τα Φώτα, θα έχουν κριθεί πολλά και θα μένουν περισσότερο οι τελευταίες πινελιές.

Άλλοι παρατηρητές, πάντως, επιμένουν ότι ισχύει το αντίστροφο. Ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος αποφασίζει ή εκδηλώνεται τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Προσθέτουν ακόμα ότι, ειδικά στο ΑΚΕΛ, με το κλίμα που επικρατεί και τη συσσωρευμένη απογοήτευση και αποστασιοποίηση, θα χρειαστούν ιδιαίτερες προσπάθειες. Πολλοί ψηφοφόροι που δεν πείσθηκαν να πάνε στην κάλπη πέρσι στις βουλευτικές, μπορεί να συνεχίσουν να κλείνουν την πόρτα στο κόμμα και τον Στ. Μαλά μέχρι τις τελευταίες ημέρες.

Το ντέρμπι του πρώτου γύρου

Αντικειμενικά, όμως, φαίνεται ότι αυτό είναι το «ντέρπι» του πρώτου γύρου. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιος θα συνοδεύσει τον Νίκο Αναστασιάδη στον δεύτερο γύρο. Από το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου υπογραμμίζουν, όμως, ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του υποψηφίου τους είναι ότι «στον δεύτερο γύρο νικά τον Αναστασιάδη». Πιστεύουν ότι έτσι θα μπορέσουν να προσελκύσουν από τον πρώτο γύρο ψηφοφόρους είτε του Σταύρου Μαλά είτε του Γιώργου Λιλλήκα.

Ο τελευταίος συνεχίζει μέσω του επιτελείου του να επιμένει ότι έχει δυναμική που δεν φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Επικαλούνται δημοσκοπήσεις που έπεσαν έξω τόσο στις εκλογές του 2013 όσο κυρίως του 2008, όταν έμεινε έξω από τον δεύτερο γύρο ο Τάσσος, που ήταν απόλυτο φαβορί. Πιστεύουν ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περισσότερο μια επιφανειακή «φούσκα», που αντικατοπτρίζει τον έντονο προεκλογικό των επιτελείων και ότι μια μεγάλη μάζα υποψηφίων δεν συμμετέχει καθόλου σε αυτό το παιχνίδι και θα εκφραστεί διαφορετικά στην κάλπη. Συνήθως, υπογραμμίζουν, για να γίνει μια δημοσκόπηση μιλούν με πολύ περισσότερους από αυτούς που δέχονται να απαντήσουν και συμπεραίνουν ότι «το πραγματικό εκλογικό σώμα είναι εκεί, έξω από τις δημοσκοπήσεις».

Με όλην αυτήν τη συζήτηση για τον δεύτερο γύρο, στο επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να εφησυχάσουν. Χωρίς να φτάνουν στο ακραίο ενδεχόμενο μιας τεράστιας αρνητικής έκπληξης, δεν πιστεύουν ότι ο Πρόεδρος κινδυνεύει στον πρώτο γύρο, αφού δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το 2008. Ο Αναστασιάδης έχει μαζί του τον Συναγερμό με ποσοστό αρκετά πάνω από 30%, λένε με νόημα. Ξέρουν όμως ότι για σκοπούς εντυπώσεων, αλλά και για τη δυναμική του δεύτερου γύρου, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ποσοστό του πρώτου γύρου και η διαφορά από τον δεύτερο. Κυρίως εάν ο δεύτερος είναι ο Νικόλας, έλεγε πρωτοκλασάτο στέλεχος. Με το στόχο η διαφορά να φτάνει ή να πλησιάζει τις δέκα μονάδες «για να μην αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης», ξέρουν ότι έχουν ακόμα πολλή δουλειά.

Στρατηγική δευτέρου γύρου;

Ένα ενδιαφέρον θέμα είναι αν στο επιτελείο Αναστασιάδη μπορούν να αναπτύξουν από τώρα «στρατηγική δεύτερου γύρου». Ακούγοντας διάφορα στελέχη, υπάρχει η εντύπωση ότι «προτιμούν» στον δεύτερο γύρο τον Σταύρο Μαλά. Άλλοι, όμως, επιμένουν ότι «είναι λάθος τέτοιες σκέψεις» και θυμίζουν το 2008, όταν περίμεναν με ελπίδα και αγωνία να περάσει στον  δεύτερο γύρο ο Δ. Χριστόφιας, θεωρώντας τότε ότι θα ήταν «σίγουρη» η νίκη του Ι. Κασουλίδη. Αλλά τελικά έχασαν.

Άσχετα όμως από την «προτίμησή» τους, δεν φαίνεται το επιτελείο να μπορεί να προωθήσει είτε τη συζήτηση στο Κυπριακό είτε τη συζήτηση στην οικονομία και τα εσωτερικά. Με τη συζήτηση στο Κυπριακό υποτίθεται ότι «εκθέτουν» τη σκληρή στάση του Παπαδόπουλου, προσπαθώντας να κερδίσουν ψήφους στη μεγάλη μάζα των μετριοπαθών. Αντίστροφα, υπενθυμίζοντας «τι σημαίνει το ΑΚΕΛ στην οικονομία», αντικρούουν τον Στ. Μαλά και μπορεί να απευθύνονται ακόμα και στην κεντροαριστερά. Δεν φαίνεται, όμως, η προεκλογική του Νίκου Αναστασιάδη να στοχεύει είτε το ένα είτε το άλλο.

Στην καθημερινή ατζέντα των εκλογών βάζουν θέματα όπως η αγοραπωλησία στο Πέρα Πεδί ή η τεράστια γκάφα των εξετάσεων για την εκπαίδευση. Με αυτόν τον τρόπο συνήθως η αντιπολίτευση απ' όλες τις πλευρές βρίσκει μεγάλο έδαφος για να κινείται και να δημιουργεί εντυπώσεις. Ενώ μεγάλες εξαγγελίες της προεδρίας Αναστασιάδη, όπως εκείνη για κάποια αντισταθμιστικά μέτρα για τους «κουρεμένους», δεν φαίνεται να είναι αρκετά καλά προετοιμασμένες, με τον Υπουργό Οικονομικών να μην μπορεί να κρύψει ότι είναι απρόθυμος.

Προεδρική διγλωσσία

Το πιο δυνατό όπλο του Νίκο Αναστασιάδη, μετά την ίδια την ηγετική προσωπικότητά του, είναι οι δυνατότητες που του δίνει το γεγονός πως κυβερνά. Ακούγοντας, όμως, αυτόν τον προεκλογικό και το σύνολο των αποφάσεων και παρεμβάσεων της Κυβέρνησης κάποιος έχει την αίσθηση μιας διγλωσσίας. Από τη μια έχουμε τοποθετήσεις του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας ή και υπουργών του όπως της Εργασίας και της Υγείας και διαπιστώνουμε ένα καθαρά «λαϊκό προφίλ». Από την άλλη, όμως, έχουμε τοποθετήσεις επιτελικών υπουργών του, όπως είναι ο Υπουργός Οικονομικών και κάποτε και ο πρόεδρος του κόμματος και έχουμε μιαν άλλη εντύπωση. Πάντως τον τελευταίο καιρό, με την απάλειψη χρωστούμενου φόρου μέχρι εκατό ευρώ ή την παράταση της αποπληρωμής οφειλών με δόσεις, ο πρόεδρος του κόμματος και επικεφαλής της καμπάνιας Α. Νεοφύτου δείχνει ότι προσπαθεί με το παραπάνω να ανταποκριθεί στις ανάγκες του προεκλογικού, ξεχνώντας άλλες εποχές. Στην περίπτωση, όμως, της αποκατάστασης των κουρεμένων ταμείων προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων, εδώ και μήνες τώρα το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν φαίνεται να μπορεί να καταλήξει.

Ένταση και γοητεία

Στην άλλη όχθη, ο Σταύρος Μαλάς προσπαθεί να κάνει μια εκστρατεία «γοητείας», με ένα ήρεμο προφίλ που θέλει να τον κάνει «προεδροποιήσιμο», ενώ το ΑΚΕΛ έχει αναλάβει τη «βρόμικη δουλειά», προχωρώντας σε «μετωπικές συγκρούσεις» και μη διστάζοντας να ανοίξει τα παλιά γνωστά ιδεολογικά θέματα για συσπείρωση. Δεν διστάζουν κάποιοι να θυμούνται το... πραξικόπημα του 1974, ενώ συντονισμένα έσπρωξαν και στο ψήφισμα της Βουλής για καταδίκη των φαινομένων νεο-ναζισμού κ.λπ.

Το επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στην ένταση και κάποτε μάλιστα συμμετέχει και ο ίδιος. Όπως στο πρόσφατο θεαματικό περιστατικό με τον Γιώργο Παμπορίδη, από το οποίο, όμως, μάλλον δεν βγήκε κερδισμένος. Εκείνο όμως που αλλάζει είναι ότι προσπαθούν να χτίσουν ένα «κοινωνικό και ανθρώπινο προφίλ του Νικόλα», με παρεμβάσεις είτε για τα νοσοκομεία και τα παιδιά είτε για την ισότητα των φύλων είτε για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Μένει επομένως η «βρόμικη δουλειά» περισσότερο στο επιτελείο. Η αδυναμία του σε σχέση με την περίπτωση Μαλά είναι ότι δεν μπορεί να αναθέσει το «συγκρουσιακό κομμάτι» στο κόμμα του, αφού κόμμα είναι ο ίδιος. Ενώ τα υπόλοιπα κόμματα που τον υποστηρίζουν δεν φαίνεται να μπορούν πραγματικά να μετρήσουν σε αυτήν την εκστρατεία.

Η κούρσα συνεχίζεται πάντως. Μένει μέχρι τα Χριστούγεννα να δούμε ποιος ξεκινά για την τελική ευθεία δεύτερος και πόσο θα είναι από αυτόν το προβάδισμα του πρώτου. Η αλήθεια είναι πάντως πως ό,τι και αν γίνει μέχρι τότε, η τελική εικόνα θα διαμορφωθεί μετά τα Φώτα.

 

 


Top