Χρύσανθος Τσουρούλλης Από πού πάνε στον… δεύτερο γύρο;

Από πού πάνε στον… δεύτερο γύρο;

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

Οι φίλοι του Νικόλα Παπαδόπουλου λένε ότι η δυναμική είναι με το μέρος του και ότι θα ξεπεράσει τον Σταύρο Μαλά και θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο.
Επικαλούνται τις πρώτες δημοσκοπήσεις. Επηρεάζονται και από τις εντυπώσεις που δημιουργούν τα πολλά πολιτικά στελέχη που μιλούν για τον υποψήφιό τους, αφού συναθροίζει τέσσερα κόμματα. Από τη μεριά του Σταύρου Μαλά δηλώνουν ότι δεν έχουν ανησυχία καμιά και είναι θέμα χρόνου. Χρειάζονται ακόμα 2-3 εβδομάδες για να «σφίξει» η συσπείρωση. Εξάλλου, υπογραμμίζουν, όλα αυτά τα κόμματα αθροίζουν μαζί ποσοστό περίπου σαν εκείνο του ΑΚΕΛ. Σίγουρα το παιχνίδι θα είναι ανοιχτό, λένε, αφού αυτά τα κόμματα έχουν μεγάλες διαρροές, ενώ τώρα και το ίδιο το ΔΗΚΟ φαίνεται ξανά διχασμένο. 
 
Η απάντηση από τους συνεργάτες του Νικόλα είναι ότι «όλα δείχνουν» ότι ο υποψήφιός τους είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει στον δεύτερο γύρο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Από τη μεριά του Μαλά και του ΑΚΕΛ μπορούν, όμως, να υπενθυμίσουν ότι στη δημοσκόπηση του ΣΙΓΜΑ η «παράσταση δεύτερου γύρου» έδειχνε καθαρά ότι ο κόσμος περιμένει να είναι εκεί ο Σταύρος Μαλάς. 
 
Και αν στον δεύτερο γύρο ήταν ο Λιλλήκας;
 
Αν, όμως, ένα από τα επιχειρήματα των υποψηφίων και των επιτελείων είναι η δυνατότητα να «απειλήσει» κάποιος με αξιώσεις και να κερδίσει στον δεύτερο γύρο τον Νίκο Αναστασιάδη, τότε η συζήτηση μάλλον θα πρέπει να πάει στον Γιώργο Λιλλήκα. Πράγματι, ένα από τα αδιαμφισβήτητα «συν» του υπουργού του Τάσσου, βουλευτή του ΑΚΕΛ και τώρα προέδρου της Συμμαχίας, είναι το «προφίλ δευτέρου  γύρου». Αυτό σχετίζεται τόσο με τα προσωπικά χαρακτηριστικά, όσο και με τις πολιτικές θέσεις. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, ο Γιώργος Λιλλήκας φρόντισε να τοποθετηθεί σε κεντρικά ζητήματα της καμπάνιας με έναν τρόπο που τον βάζει στο «ενδιάμεσο» του Μαλά και του Παπαδόπουλου. Ούτε τόσο «σκληρός» στο Κυπριακό όσο ο Νικόλας, αλλά ούτε απλή «βιτρίνα της Αριστεράς», προσπαθεί να κάνει μια ισορροπημένη τοποθέτηση. 
 
Η ιδέα είναι ότι ο Λιλλήκας θα ήταν περισσότερο αποδεκτός από τον Νικόλα για τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ σε ένα δεύτερο γύρο χωρίς Μαλά και ταυτόχρονα πιο αποδεκτός απ’ ό,τι ο Σταύρος Μαλάς για τους ψηφοφόρους του Νικόλα σε ένα δεύτερο γύρο χωρίς Νικόλα. 
 
Από το επιτελείο του υπενθυμίζουν ότι το 2013, σε περίπτωση που δεν έχανε οριακά από τον Σταύρο Μαλά, ο Γιώργος Λιλλήκας θα είχε μια πολύ πιο υψηλή επίδοση από το 43% του Μαλά στον δεύτερο γύρο. Αν τότε μπορεί να έχανε με μικρή διαφορά από τον Αναστασιάδη, που είχε μαζί του και το επίσημο ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, τώρα μπορεί να τον κερδίσει, λένε στο επιτελείο του.  
 
Άρα, το πρόβλημά μας, προσθέτουν, είναι πώς να φτάσουμε στον δεύτερο γύρο. Κοιτάζοντας τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, το συμπέρασμα είναι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Όμως, από την πλευρά του Γ. Λιλλήκα πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο «συν» για τον υποψήφιό τους, που είναι μια σχετικά ανεξάρτητη θέση απέναντι στο «σύστημα», θα αρχίσει να φαίνεται από την ώρα που θα ενδιαφερθούν για τις εκλογές οι πολλοί πολίτες που σήμερα μένουν αδιάφοροι. Το επιχείρημά τους είναι ότι «ο πολύς ο κόσμος, πέραν των κομματικών πυρήνων, δεν έχει αρχίσει να ασχολείται». 
 
Η προσοχή στις επόμενες εβδομάδες
 
Πιστεύουν, λοιπόν, ότι στην περίοδο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν θα μένει ένας μόλις μήνας πριν από την κάλπη, θα μπουν στην εξίσωση ψηφοφόροι που θα είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τους κομματικούς στρατούς και κυρίως νεότερες ηλικίες. Ταυτόχρονα, η εκτίμηση είναι ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες «θα αρχίσουν να ξεφουσκώνουν» είτε ο Νίκολας είτε ο Μαλάς είτε και οι δύο. Είναι πολύ φιλόδοξο το σχέδιό τους, αλλά είναι πράγματι αλήθεια ότι, αν μπορούσε να σκεφτούμε έναν δεύτερο γύρο Αναστασιάδης-Λιλλήκας, τότε γίνεται πιο εύκολο τόσο για εκείνους που ανησυχούν για τις κινήσεις του Προέδρου στο Κυπριακό, όσο από την άλλη και τους αριστερούς ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ να βρεθούν στην ίδια μεριά, ψηφίζοντας Λιλλήκα. 
 
Συνεργάτης του Γ. Λιλλήκα σχολίαζε τις αποχωρήσεις και προσχωρήσεις στελεχών και από τις δύο πλευρές -το στρατόπεδο Νικόλα και το στρατόπεδο Αναστασιάδη-, σαν «ένα παιχνίδι που δείχνει την κρίση του παλιού συστήματος». Ενώ φαίνεται να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από τον Ν. Κατσουρίδη. 
 
Οι επόμενες εβδομάδες, όμως, θα δείξουν. Τώρα η «τράπουλα» θα επηρεαστεί, έστω και οριακά, από την τελευταία υποψηφιότητα, εκείνη του προέδρου του ΕΛΑΜ. Οι εκτιμήσεις είναι ότι μάλλον θα επηρεάσει τη δυναμική του προέδρου του ΔΗΚΟ. Όχι τόσο διότι ο Χ. Χρίστου θα του «κλέψει» ψηφοφόρους, αλλά μάλλον διότι θα συγκρατήσει ψήφους, που χωρίς τη δική του παρουσία θα κατέληγαν στη συνέχεια στον Νικόλα. 
Το «φαινόμενο έκπληξη αουτσάιντερ» που πήγε να παίξει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενθαρρυνόμενος από κάποιους που πίστευαν ότι μπορεί να είναι «κυπριακή εκδοχή Μακρόν», έχει εγκαταλειφθεί. Τώρα μια τέτοια «λογική αουτσάιντερ» μπορεί να ευνοήσει μάλλον τον Γ. Λιλλήκα. Θα έχουμε, πάντως, εκλογές με 4+1+1 υποψηφίους. 
 
Οι ατζέντες των «μεγάλων»
 
Οι «μεγαλύτεροι» υποψήφιοι δίνουν τη μάχη ολοένα και με μεγαλύτερη ένταση. Κάπως παράδοξο φαίνεται ότι, ενώ, αρχικά, από τη μεριά του Νίκου Αναστασιάδη ήταν προφανές ότι το πρώτο του χαρτί ήταν η οικονομία και η εσωτερική διακυβέρνηση, το επιτελείο του δείχνει να επανέρχεται συνέχεια στο Κυπριακό. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα ότι δεν συζητείται τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια για το Κυπριακό και ποια θα πρέπει να είναι τα συγκεκριμένα βήματα του Προέδρου που θα βγει από την κάλπη του Φεβρουαρίου.
 
Οι συζητήσεις περιστρέφονται συνέχεια γύρω από τα έγγραφα που μαζεύτηκαν στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Ανεξάρτητοι τρίτοι λένε ότι πρόκειται για μια επιτυχία του επιτελείου Παπαδόπουλου. Είναι, πάντως, γεγονός ότι η πλευρά του Προέδρου τελικά δεν καταφέρνει να «βάλει την ατζέντα του προεκλογικού». 
 
Έρχονται, όμως, κάποιες στιγμές που η εικόνα ανατρέπεται. Ούτε Κυπριακό, ούτε οικονομία. Τις τελευταίες μέρες τα θέματα αιχμής είχαν και πάλι να κάνουν με ευρήματα και επεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή. 
 
Στο Προεδρικό και στην Πινδάρου εκτιμούν ότι «έπεσαν οι μάσκες» και ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει τώρα καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις. Ενώ κάποιο παλαιότερο στέλεχος, με εμπειρία σε εκλογές, έλεγε πως «αν ήταν ο Οδυσσέας υποψήφιος, σίγουρα θα ήταν πάνω και από Μαλά και Νικόλα»...
 
Από το επιτελείο Αναστασιάδη δείχνουν, όμως, να υπολογίζουν αρκετά και στην επίδραση που μπορεί να έχουν αποφάσεις και ενέργειες της Κυβέρνησης μέσα στις επόμενες μερικές εβδομάδες. Προσπαθούν να ζυγίσουν τα πράγματα και να υπολογίσουν την ισορροπία ανάμεσα σε αποφάσεις που θα ικανοποιήσουν σημαντικές μερίδες ψηφοφόρων και εξαγγελίες που μπορεί να παρεξηγηθούν από το ευρύτερο εκλογικό σώμα σαν «φτηνά ψηφοθηρικές».  
 

Top