Χρύσανθος Τσουρούλλης Τα υπέρ και τα κατά των υποψηφίων – Που ποντάρουν τα επιτελεία

Τα υπέρ και τα κατά των υποψηφίων – Που ποντάρουν τα επιτελεία

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Τις προηγούμενες μέρες η προεκλογική μάχη μετακόμισε στις Βρυξέλλες. Για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη οι τοποθετήσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι δηλώσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σίγουρα ήταν μια πολύ καλή στιγμή και μια «ένεση» στον προεκλογικό του. Η στήριξη που βρήκε για την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία παρουσιάζεται στα «συν». Και το επιτελείο του βρίσκει την ευκαιρία να καταγράψει αυτό το πλεονέκτημα μιλώντας για τη «διαχρονική παρουσία» και τη «μεθοδική διπλωματία» του Προέδρου.

Αυτό είναι πράγματι ένα πλεονέκτημα του Νίκου Αναστασιάδη απέναντι και στους τρεις ανθυποψηφίους του. Περισσότερο, μάλιστα, αυτό μετράει απέναντι στον αντίπαλό του που προβάλλει το εθνικό ζήτημα, τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Έτσι η προσπάθεια του ηγέτη του ενδιάμεσου για να το αναπληρώσει, με επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μάλλον δεν του βγήκε σε καλό. Η συγκυρία ήταν άσχημη, αφού την ίδια μέρα που έβλεπε τον Τ. Πιτέλα, σοσιαλιστές ευρωβουλευτές υποδέχονταν και προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν Τουρκοκύπριους «βουλευτές» και αυτό χάλασε την εικόνα.

Απέναντι σε αυτό το μειονέκτημα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει σίγουρα έναν τομέα στον οποίο του αναγνωρίζεται προβάδισμα. Είναι νέος και «φρέσκος», και αυτό μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος. Κάποιοι το θεωρούν, μάλιστα, ως το κύριο δυνατό σημείο του Νικόλα. Διότι, είναι αυτό στοιχείο που καταγράφεται, για κάποιους, σαν ένα από τα «πλην» του Προέδρου Αναστασιάδη. Δεν έχει, βέβαια, ιδιαίτερα μεγάλη ηλικία, αλλά δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι και «φρέσκος». Οι αντίπαλοί του κάποτε σχολιάζουν ότι δείχνει «κουρασμένος». Σίγουρα δεν είναι ο Αναστασιάδης τού 2013, αλλά πειστικές απαντήσεις δίνει ο ίδιος καθημερινά. Όποιος τον βλέπει να μπορεί μέσα σε μια μέρα να εμφανιστεί στις τέσσερις άκρες της Κύπρου, μάλλον δεν πιστεύει ότι υπάρχει «θέμα ηλικίας». Το ίδιο δείχνει ο Πρόεδρος και με την πυκνή διεθνή δράση του και τα ατέλειωτα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, αφού μόλις τελειώσει από τις Βρυξέλλες θα βρεθεί στη Μόσχα.

Θετικά με… ουρά

Να σημειώσουμε, όμως, ότι ακόμα και τα θετικά στοιχεία υποψηφίων μπορεί να έχουν και «ουρά». Διότι η νεότητα και ο δυναμισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου μπορεί να έχει αντιστάθμισμα αυτό που κάποιοι του καταλογίζουν σαν «απειρία». Η ίδια, βέβαια, απειρία είναι στα «πλην» και του Σταύρου Μαλά, ο οποίος δεν έχει και το πλεονέκτημα της νεότητας.

Από την πλευρά του Σταύρου Μαλά δεν υπάρχουν έντονα χαρακτηριστικά που να μπορεί να θεωρηθούν είτε πλεονεκτήματα είτε μειονεκτήματα. Ακριβώς αυτό, όμως, είναι που κάποιοι θεωρούν ως το βασικό δικό του «πλην». Ότι, δηλαδή, δεν δείχνει έντονη πολιτική προσωπικότητα. Αντίστροφα, όμως, για κάποιους άλλους αυτό το ήπιο και φιλικό προφίλ, χωρίς αιχμές, μπορεί να του φέρει μεγάλο αριθμό ψήφων. 

Φυσικά, πολλοί θα πουν ότι μεγάλο «πλην» του Σταύρου Μαλά είναι η πολιτική «κληρονομιά» από την οποία δύσκολα μπορεί να ξεκολλήσει. Όσο και αν χρίσθηκε «ανεξάρτητος», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κουβαλά όλα τα βάρη του ΑΚΕΛ. Ενώ οι αντίπαλοί του δεν χάνουν ευκαιρία για να υπενθυμίζουν ότι υπήρξε «υπουργός του Χριστόφια». Αυτό, όμως, που κάποιοι θα θεωρούσαν «βάρος», ταυτόχρονα φαίνεται να το υδίνει και ένα συμπαγές εκλογικό σώμα στο οποίο μπορεί να στηριχτεί. Με την εξαίρεση της «περίπτωσης Κατσουρίδη», που εδώ και καιρό τοποθετείται ήδη «εντός-εκτός» για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τις εκλογές, το ΑΚΕΛ άφησε πίσω την εικόνα με τις «φράξιες» που έδινε στην περίοδο αναζήτησης υποψηφίου και τώρα δείχνει συμπαγές.

Αντίθετα, ένα από τα «πλην» του Νικόλα Παπαδόπουλου φαίνεται, τελικά, να προέρχεται από το ίδιο του το κόμμα. Αφού κατάφερε να φέρει μαζί του τρία άλλα κόμματα και επιπλέον και ένα μέρος του κόμματος του Γ. Λιλλήκα, τελικά δείχνει να έχει (και πάλι) εσωτερική αντιπολίτευση στο ίδιο το ΔΗΚΟ. Η δήλωση του σημαντικού μέλους του Εκτελεστικού του ΔΗΚΟ, Γ. Λακκοτρύπη, ότι θα ψηφίσει Νικόλα «όπως ακριβώς ο Νικόλας ψήφισε Αναστασιάδη το 2013», αλλά και η «βόμβα» του Αντιπροέδρου του κόμματος, Χρίστου Πατσαλίδη, δεν δημιουργούν και το καλύτερο κλίμα. Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι την περίοδο αυτή οργανώνεται και αναπτύσσεται η «πλατφόρμα» ενδοκομματικής αντιπολίτευσης γύρω από τον Μ. Κάρογιαν.

Στην πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη δεν υπάρχουν τέτοια ζητήματα. Ο Συναγερμός δείχνει ιδιαίτερα συμπαγής. Αν, όμως, και ο Πρόεδρος έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα, αυτό έχει να κάνει με ένα κομμάτι της Πινδάρου που θεωρείται ο «αδύνατος κρίκος». Είναι εκείνα τα στελέχη, συνήθως πολύ επώνυμα, τα οποία στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συχνά βρίσκονταν πιο κοντά σε θέσεις άλλων παραγόντων, εκτός κόμματος, παρά στη γραμμή του Προέδρου. Απόδειξη ότι ανάμεσα στις περίφημες 60 επιστολές που έστειλε στους «αμφισβητίες» ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν τόσον ο Πρόεδρος του κόμματος, όσο και ο επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Εξάλλου, όλοι θυμούνται τις πλειοδοσίες και άλλων ηγετικών στελεχών, τη μια με φαεινές ιδέες για αναβολή των εκλογών, λόγω... λύσης, και την άλλη με «ποσταρίσματα» φωτογραφιών στην Κερύνεια.

«Συν-πλην»

Σίγουρα, στα «πλην» του Προέδρου είναι το «δεσμεύομαι». Ακούγοντας όμως τον κόσμο, εκείνο που του χρεώνουν δεν είναι ειδικά το «κούρεμα». Οι πιο πολλοί, όταν μιλούν για κούρεμα, έχουν στο μυαλό όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Αλλά, αυτό το μειονέκτημα, συχνά ισοφαρίζεται από την αναγνώριση ότι τώρα η χώρα πάει πολύ καλύτερα. Το αντίστοιχο μεγάλο «πλην» για τον Νικόλα Παπαδόπουλο είναι ότι πολύς κόσμος πιστεύει πως «ό,τι και να λέει», δεν θέλει ούτε διαπραγμάτευση, ούτε και λύση. Όμως και αυτό το μειονέκτημα δεν είναι 100% στα «πλην». Γιατί, είναι γνωστόν ότι κατά βάθος η σημαντική πλειοψηφία των πολιτών έχει μεγάλες επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για εκείνο που έχουν καταλάβει ότι μπορεί να είναι μια λύση. Οι αντίπαλοι, πάντως, του Νικόλα θεωρούν ότι ένα μεγάλο «πλην», το οποίο προσπαθούν να εκμεταλλευτούν, είναι οι «ακραίες θέσεις» των συμμάχων του.

Στο ίδιο γήπεδο, όμως, είναι και ένα «πλην» για τον Σταύρο Μαλά. Ο ίδιος προσωπικά δεν είναι «σημαδεμένος». Αλλά, το ΑΚΕΛ, προσπαθώντας να κάνει αντιπολίτευση της τελευταίας ώρας στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το έχει παρατραβήξει και έφτασε να δίνει την εικόνα ότι επιθυμούσε μια συμφωνία ακόμα και με την Τουρκία, που δεν έκανε βήμα για τις εγγυήσεις της και τα στρατεύματα. Στο κομματικό ακροατήριο, αυτό μπορεί να μην είναι πρόβλημα, αλλά μπορεί να δυσκολέψει τον Σ.Μαλά να προσελκύσει ψηφοφόρους από την περιφέρεια.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, βέβαια, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία των υποψηφίων, σύμφωνα με τους πολίτες. Κάποτε, όμως, υπάρχουν και «κρυμμένα» μειονεκτήματα, τα οποία επηρεάζουν τους ψηφοφόρους, για τα οποία μπορεί να μην ερωτηθούν σε δημοσκόπηση.


Top