Χρύσανθος Τσουρούλλης Όλοι σε θέσεις μάχης

Όλοι σε θέσεις μάχης

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΡΡΟΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΤΟΥΣ
 
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Χ». ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ «ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΣΗΣ» ΠΟΛΛΟΙ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΚΤΗ ΟΔΥΣΣΕΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
 
Την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτές οι κεντρικές κατευθύνσεις, οι δημοσκοπήσεις που ήδη ξεκίνησαν και θα πυκνώσουν, πιθανό να διαφοροποιήσουν τη στόχευση των επιτελείων
 
Με την εξαγγελία υποψηφιότητας για επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη το σκηνικό είναι σχεδόν πλήρες. Η εξαγγελία είναι φανερό ότι προβάλλει μια στρατηγική της σύνδεσης των όσων έγιναν σε αυτήν την πενταετία με όσα ο Πρόεδρος θα κάνει στη συνέχεια. Βασικά επιχειρήματα είναι η πρόοδος που καταγράφει ήδη η χώρα, αλλά και η σταθερότητα την οποία εξασφαλίζει παραμονή του Προέδρου στην εξουσία. Περισσότερα βέβαια θα δούμε στη συνέχεια, αλλά καταλαβαίνουμε ότι το επιτελείο του Νίκου Αναστασιάδη θέλει να «κεφαλαιοποιήσει» την γενικά θετική εικόνα του στην κοινή γνώμη και στις δημοσκοπήσεις.
 
Κόντρα-στρατηγικές
 
Η στρατηγική που φαίνεται να αναπτύσσει ο Σταύρος Μαλάς προσανατολίζεται σε μια πρώτη φάση στη συσπείρωση των οπαδών του ΑΚΕΛ και του χώρου της Αριστεράς. Προβάλλοντας το «χαμηλό» προφίλ του ως πλεονέκτημα που του δίνει τη δυνατότητα να απευθύνεται απ’ ευθείας στην κοινωνία, ο υποψήφιος επιλέγει ταυτόχρονα καθαρά συσπειρωτικά μηνύματα για τη βάση του ΑΚΕΛ. Στα ζητήματα της οικονομίας προβάλλει κριτική διότι «ευημερία υπάρχει μόνο για τους λίγους, ενώ οι πολλοί υποφέρουν και δεν βλέπουν άσπρη μέρα με κυβέρνηση της Δεξιάς». Κάνοντας «εσωτερική» αντιπολίτευση στο Κυπριακό, προχωρεί στον δρόμο που του άνοιξε ήδη το ΑΚΕΛ. Επιμένει ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης δεν είχε πραγματικά τη βούληση για να βρει μια λύση» και ότι «όταν φτάσαμε κοντά σε συμφωνία έκανε πίσω και χάθηκε μια ευκαιρία».
 
Εντελώς αντίστροφα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει «εξωτερική» κριτική στο Κυπριακό και περίπου «εσωτερική» κριτική στην οικονομία. Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης έχει ήδη την εικόνα του «σοβαρού στην οικονομία». Κέρδισε αυτήν την αναγνώριση ακόμα και από το κυβερνητικό στρατόπεδο σε ανύποπτο χρόνο. Προσπαθεί όμως να την  παντρέψει με κοινωνική ευαισθησία και ένα προσωπικό ανθρώπινο προφίλ. Δηλαδή να μαλακώσει την εικόνα του «πρίγκιπα». Αντίθετα στο Κυπριακό κάνει εφ’όλης της ύλης επίθεση στη διαχείριση Αναστασιάδη, την οποία εξάλλου ταυτίζει με το ΑΚΕΛ και με τον υποψήφιό του. Εκτός των αποφασισμένων υποστηρικτών του με συγκεκριμένη άποψη στο Κυπριακό προσπαθεί να συσπειρώσει μεγάλη μερίδα των πολιτών που βλέπουν πάντα με σκεπτικισμό όλα όσα ακούνε από την Τουρκία και τη συμπεριφορά της. 
 
Την ίδια ώρα που υπάρχουν αυτές οι κεντρικές κατευθύνσεις, οι δημοσκοπήσεις που ήδη ξεκίνησαν και θα πυκνώσουν, πιθανό να διαφοροποιήσουν τη στόχευση των επιτελείων.
 
Η «μάχη των προσωπικοτήτων»
 
Στο σκηνικό αυτού του τριμηνιαίου αγώνα τα επιτελεία θα προσπαθήσουν να κάνουν και επίδειξη εμβέλειας και επιρροής των υποψηφίων τους. Από καιρό ο Νικόλας εμφανίζει σταδιακά πρόσωπα πέραν του κλασικού χώρου επιρροής του που προσχωρούν στην υποψηφιότητά του. Κυρίως από τον συναγερμικό χώρο.
 
Εκτός αυτών, μαζί με την από καιρό αναμενόμενη προσθήκη των Οικολόγων, θα κερδίσει και την «πλατφόρμα».  Πληροφορίες λένε ότι έχει και άλλες «ρεζέρβες» για τη συνέχεια, αλλά θα διαχειριστούν τις προσχωρήσεις με τρόπο που να έχουν διάρκεια. 
 
Αντίστροφα, το επιτελείο Αναστασιάδη θα ενισχύεται σταδιακά από προσωπικότητες του «κεντρώου χώρου». Εκτός των λίγο-πολύ ήδη γνωστών κινήσεων από στελέχη του ΔΗΚΟ, το «προεδρικό στρατόπεδο» περιμένει ενίσχυση και από μονάδες που προέρχονται από τα άλλα κόμματα που στηρίζουν επίσημα Νικόλα Παπαδόπουλο. Ενώ και από αυτήν την πλευρά γίνεται λόγος για «επικείμενες εκπλήξεις».
 
Αντίστοιχη λογική ακολουθεί και το επιτελείο Μαλά. Ήδη από την πρώτη μέρα παλιές πολιτικές δυνάμεις από τον χώρο του «σκληρού πυρήνα της λύσης» και το πολιτικό περιβάλλον του πάλαι ποτέ ΑΔΗΣΟΚ ή των Ενωμένων Δημοκρατών, συσπειρώνονται μαζί με Μαλά και ΑΚΕΛ. Ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία και στήριξη του Μάικ Σπανού. Προσπάθειες όμως γίνονται για την προσέλκυση και άλλων προσώπων εκτός του ευρύτερου χώρου της Αριστεράς.
 
Και ο «παράγοντας Χ»
 
Αν όμως όλα αυτά είναι κλασικά και αναμενόμενα, κάποιοι επιμένουν ότι σε αυτές τις εκλογές θα υπάρξουν και «παράγοντες Χ». Ανάμεσα στους «αγνώστους της εξίσωσης» πολλοί ξεχωρίζουν τη δραστηριότητα του Γενικού Ελεγκτή κ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Η μεγάλη δημοτικότητα και οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις τού δίνουν τη δυνατότητα, εάν το θελήσει, να γίνει σημαντικό πρόσωπο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Μια τελευταία παρέμβασή του, όταν μίλησε για «χειρισμούς και ενέργειες τα τελευταία τέσσερα χρόνια που μας έκαναν έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων», έκαναν φωνές από το Προεδρικό και την Πινδάρου να αγανακτήσουν, λέγοντας ότι «έχουμε πλέον καθαρά πολιτικές παρεμβάσεις».
 
Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο οι διατυπώσεις και τα λόγια. Το γεγονός ότι αυτές τις μέρες διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα εξεταστική επιτροπή για τα πεπραγμένα στο θέμα της διαχείρισης των αποβλήτων, μετά από παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή, προκαλεί ανησυχίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
 
Πληροφορίες λένε ότι δεν ανησυχούν για την ίδια τη διερεύνηση, αλλά για το ότι στην πράξη η κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη θα βρίσκεται υπό διερεύνηση στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα θέματα της διαφθοράς και τα όποια σκάνδαλα και ο χειρισμός τους μπορεί να είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της προεκλογικής. Η προσπάθεια που φαίνεται να καταβάλλει η πλευρά του Νίκου Αναστασιάδη απέναντι σε «ομοβροντίες» της αντιπολίτευσης είναι να αναδείξει το γεγονός «ότι σε αυτήν τη διακυβέρνηση τίποτα δεν κουκουλώνεται, όλα και όλοι διερευνώνται και αποδίδονται ευθύνες όταν υπάρχουν». Το παράπονό τους είναι ότι ενώ οι περισσότερες υποθέσεις αποκαλύπτονται και εξιχνιάζονται με παρεμβάσεις δικών τους ανθρώπων και ιδιαίτερα του δημάρχου Πάφου, Φ. Φαίδωνος, τελικά δημιουργείται η εντύπωση ότι είναι οι «άλλοι» που επιθυμούν κάθαρση.
 
Ταυτόχρονα ξεκινά ξανά η συζήτηση για το «πού το πάει ο Γενικός Ελεγκτής». Αρκετά στελέχη,  κρίνοντας και από τις πρόσφατες παρεμβάσεις και το ύφος, προβλέπουν ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης «δεν θα διστάσει σε κάποια κρίσιμη στιγμή να βγει καθαρά με τρόπο που να ζημιώσει τον Πρόεδρο». Μπορεί, άραγε, να κάνει κάτι τέτοιο;
 
Βέβαια, στην περίπτωση των αποβλήτων ίσως δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στην παρέμβαση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Διότι ήταν η ίδια η Κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να ορίσει ερευνητική επιτροπή. Έτσι ξεκίνησε το όλο θέμα. Σημαντικό στέλεχος της Πινδάρου έκανε μάλιστα αυτοκριτική ότι «από εκεί που ήταν δικός μας υπουργός που ξεσκέπασε τη σκανδαλώδη σύμβαση της προηγούμενης κυβέρνησης και πήγε να τη διορθώσει, τελικά θα βρεθούμε και κατηγορούμενοι!». 
 
Αυτό το σχόλιο φαίνεται να αφορά όμως και άλλες περιπτώσεις, αφού ο χειρισμός τέτοιων υποθέσεων από το Προεδρικό και την κυβερνώσα παράταξη συχνά δεν ήταν σωστός. Κλασικό παράδειγμα το «σίριαλ» με το συμβόλαιο της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το «μεγάλο πρόβλημα» δεν είναι τελικά οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους. Στο κάτω-κάτω, έλεγε γνωστός συναγερμικός, πρόκειται για επιλογές του Προέδρου και αυτό είναι υπέρ του. Υπογραμμίζουν έτσι ότι πολύ μεγαλύτερους μπελάδες μπορεί να φέρει η «ανεξέλεγκτη» δράση του δημάρχου της Πάφου.
 
Επειδή όμως είναι αλήθεια ότι μέσα στη σημερινή δυσαρεστημένη και συχνά αγανακτισμένη κοινωνία οι περιπτώσεις με ατασθαλίες, σκάνδαλα και διαφθορά έχουν μεγάλο βάρος, κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει στις επόμενες εβδομάδες τη «βόμβα» κάποιας έρευνας ή ευρημάτων του Γενικού Ελεγκτή.

Top