Χρύσανθος Τσουρούλλης Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Τι μπορούμε να περιμένουμε;

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

ΕΙΔΑΜΕ ΣΚΗΝΕΣ (ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ)… ΑΠΕΙΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ
 
Υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος, που με τις θέσεις που έχει υιοθετήσει τελευταία ο Ακιντζί, πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία; Είναι κανένας που να πιστεύει ότι όταν την Τρίτη ο Ακιντζί θα ξεκινήσει να μεθοδεύει χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλους Ιουνίου, αλλά και πρόταξη «τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους», δεν θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο;
 
Μίλησε και ο Χριστόφιας για το «λάθος» του Συναγερμού, ενώ το ΑΚΕΛ ήταν «σωστό». Ο Συναγερμός, είπε ο τέως, έκανε «κωλοτούμπα». Κατάλαβε πόσο λάθος ήταν και επέστρεψε στον... σωστό δρόμο. Στον δρόμο του ΑΚΕΛ!
 
Κανένας, όμως, δεν εξήγησε με ποια λογική ο αυταρχικός άρχοντας στην Άγκυρα θα θελήσει να κάνει στην Κύπρο «παραχωρήσεις». Για ποιο λόγο; Μήπως το φυσικό αέριο; Αφού ήδη μας δήλωσε ότι απλώς θα έρθει να το πάρει
 
Στη Βουλή είδαμε πράγματα και θαύματα. Εκείνο που λέμε ειρωνικά «σκηνές απείρου κάλλους». Η υποψία μας είναι όμως ότι και το υπόλοιπο των διαπραγματεύσεων, που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη, θα είναι επίσης «απείρου κάλλους». Με τον Μουσταφά Ακιντζί να πασχίζει με κάθε τρόπο να πάρει την προεδρία και «ίση εκπροσώπηση» σε κάθε επίπεδο, δηλαδή συνταγή για παράλυση του κράτους, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλά και καθαρό ρόλο για την «ΤΔΒΚ» στο νέο κράτος. Και ταυτόχρονα να έχει «άνωθεν εντολή» να προτάξει τις τέσσερεις ελευθερίες των Τούρκων.
 
Η παρέμβαση του τέως Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, μετά την ψηφοφορία της Βουλής την Παρασκευή, πρέπει να έπεισε και τους τελευταίους συναγερμικούς που αμφέβαλλαν τι ακριβώς έκανε το κόμμα τους. Μίλησε και ο Χριστόφιας για το «λάθος» του Συναγερμού, ενώ το ΑΚΕΛ ήταν «σωστό». Ο Συναγερμός, είπε ο τέως, έκανε «κωλοτούμπα». Κατάλαβε πόσο λάθος ήταν και επέστρεψε στον... σωστό δρόμο. Στον δρόμο του ΑΚΕΛ!
 
Το τρίγωνο: Άντρος-Ακιντζί-Αβέρωφ
 
Φαίνεται ότι πολλοί κάναμε λάθος. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν είναι στον Ακιντζί που υπέκυψε. Είναι στο ΑΚΕΛ. Κανένας δεν πρόσεξε αρκετά εκείνο που είπε ο Μπαρίς Μπουρτζιού. Ότι ο Μ. Ακιντζί, πέντε ημέρες προτού δει τον Αβέρωφ, συνάντησε τον Άντρο Κυπριανού. Εκεί παίχτηκαν όλα και εκεί κανονίστηκαν όλα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού παρασύρθηκε να παίξει το παιχνίδι που του είχαν ετοιμάσει. Τον έφεραν για να δώσει «διαβεβαιώσεις» στον Ακιντζί.
 
Γιατί, όμως, ένας πολιτικός όπως ο Αβέρωφ Νεοφύτου έπεσε σε τέτοια παγίδα; Πολλοί θα έλεγαν ότι θα ήταν ο τελευταίος που θα παγιδευόταν έτσι. Υπάρχει, όμως, η εξήγηση. Οι γνωστοί κύκλοι που κάθε νύχτα πίνουν και μεθούν με «λύση να είναι και ό,τι να’ναι» έκαναν συνέχεια λόμπι και έβγαζαν γραμμή. Η γραμμή έλεγε ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου τα έκανε θάλασσα. Δεν κάνει για ηγέτης μεγάλου κόμματος, αφού πήγε με την αποχή και κατέστρεψε την «προοπτική των συνομιλιών». Αυτό δεν το άντεχε, βέβαια, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Έτσι, οδηγήθηκε στο σενάριο που «θα διόρθωνε το λάθος του». Αυτό, όμως, ήταν σενάριο ΑΚΕΛ πριν ακόμα γίνει σενάριο Ακιντζί και το λένε και μέσα από το ίδιο του το κόμμα.
 
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο «ιθύνων νους» πίσω απ' όλα αυτά δεν ήταν ούτε ο Άντρος Κυπριανού, που πρώτος πήγε να δει τον Μ. Ακιντζί, ούτε και ο κ. Έιντε ή κάποιοι πρέσβεις. Ιθύνων νους σε όλην αυτήν την ιστορία ήταν γνωστός Τουρκοκύπριος, τον οποίο το προεδρικό ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρεί «πράκτορα του Ερντογάν». Όλοι ασχολήθηκαν και ζητούσαν να μάθουν «πού έφαγαν Ακιντζί-Αβέρωφ». Αλλά κανένας δεν διερωτήθηκε ποιος έφτιαξε το... μενού. Τελικά το τρίγωνο πρέπει να ήταν... τετράγωνο. Υπάρχει ακόμα κάποιος. Εκείνο που δεν ξέρουν κάποιοι Κύπριοι πολιτικοί είναι ότι ορισμένες πηγές στις πρεσβείες μιλούν και με άλλους...
 
Υπάρχει, λοιπόν, ακόμα ένα άτομο από τα κατεχόμενα. Είναι εκείνος που όλες αυτές τις μέρες διοχέτευε έντεχνα πληροφορίες μέσω φίλων του στις ελεύθερες περιοχές. Το σίγουρο είναι ότι κατάφερε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες όπως το ήθελε. Με τους τουρκικούς όρους. Και ξεκινούν, έστω και αν όλοι συμφωνούν ότι «τώρα πια δεν έχουν και μεγάλη τύχη».
 
Οι άλλοι βολεύτηκαν, ο ΔΗΣΥ τι περιμένει;
 
Βέβαια ο Δημήτρης Χριστόφιας, που άφησε για λίγο τα δικαστήρια με τον «φίλο Μιλτή» και βγήκε και έκανε παρέμβαση, δεν έχει ιδέα απ' όλα αυτά. Απλώς έχει πολύ καλά ιδέα για εκείνο που εξυπηρετεί το ΑΚΕΛ. Το κατάλαβε και το είπε. Εκείνο που έκανε ο ΔΗΣΥ την Παρασκευή με την πολυσυζητημένη πρόταση νόμου εξυπηρετεί πρώτα το ΑΚΕΛ και μετά τον Ακιντζί. Εδώ είναι που κάνει λάθος ο Νικόλας Παπαδόπουλος και όλος ο «ενδιάμεσος». Ίσως όμως να πρόκειται και για σκόπιμο λάθος.
 
Το ΑΚΕΛ βολεύτηκε. Έδωσε μάλιστα και... «μάχες χαρακωμάτων» με το «ναζιστικό ΕΛΑΜ», όπως δεν χάνουν ευκαιρία να το αποκαλούν δίνοντας την εντύπωση ότι σχεδόν παρακαλούν να τους επιτεθεί. Τη «μάχη» του Άντρου Κυπριανού με το πουκάμισο έξω από τη Βουλή επειδή κάποιοι του φώναξαν κάτι απ’ τα 50 μέτρα, την είδαμε. Τους είπε μάλιστα και για τους... προγόνους τους! Κλασική συνταγή συσπείρωσης.
 
Αλλά όμως και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ και οι υπόλοιποι βολεύτηκαν. Θα έχουν τώρα να λένε.
 
Ο ΔΗΣΥ έχει βέβαια την επιχειρηματολογία του. Δύσκολα όμως μπορεί να αντιμετωπίσει τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας στον Μ. Ακιντζί ότι δεν μπορεί να ζητά «η Βουλή να αυτοαναιρεθεί». Μήπως δεν «αυτοαναιρέθηκε»; Δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει ότι μια μέρα πριν κάνει πλειοψηφία μαζί με το ΑΚΕΛ ο Μ. Ακιντζί τουίταρε «θα πάω στις διαπραγματεύσεις αναλόγως των εξελίξεων τις επόμενες μέρες»... Το πιο κρίσιμο όμως για το κόμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τι περιμένει στη συνέχεια.
 
Η ερώτηση του «ενός εκατομμυρίου»
 
Υπάρχει κανένας λογικός άνθρωπος, που με τις θέσεις που έχει υιοθετήσει τελευταία ο Ακιντζί, πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί συμφωνία; Είναι κανένας που να πιστεύει ότι όταν την Τρίτη ο Ακιντζί θα ξεκινήσει να μεθοδεύει χρονοδιάγραμμα μέχρι τέλους Ιουνίου, αλλά και πρόταξη «τεσσάρων ελευθεριών για Τούρκους», δεν θα οδηγήσει σε νέο ναυάγιο;
 
Αυτό είναι και το «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου». Τι μπορεί να περιμένουμε από τις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν την Τρίτη; Η ουσία του Κυπριακού στους επόμενους μήνες και η σχέση του με τις προεδρικές εκλογές ξεκινά να γραφτεί από την επανέναρξη των συνομιλιών. Η γενική ιδέα ήταν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ήθελε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις όσο γίνεται πιο κοντά στις εκλογές. Αυτό θα τον διαφοροποιούσε απ' όλους τους αντιπάλους του, έστω και αν τελικά δεν θα μπορούσε να φτάσει σε συμφωνία.
 
Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τώρα ξεκινούν ξανά οι διαπραγματεύσεις αλλάζει αρκετά τα πράγματα. Εάν εμφανιστεί και πάλι ένας «αγνώριστος Ακιντζί», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης, τότε περισσότερο τον Νικόλα παρά τον Αναστασιάδη θα βοηθήσει αυτή η τελευταία φάση. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήδη βρίσκεται κάτω από τα πυρά του ΑΚΕΛ, από την άλλη όχθη, που ούτε λίγο ούτε πολύ τον κατακρίνουν γιατί δεν δέχτηκε την «εκ περιτροπής προεδρία» για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
 
Το αποκορύφωμα είναι η νέα πρόταση του ΑΚΕΛ για να γίνουν «πακέτο» όλες οι διαφορές και μαζί να συζητηθούν. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να εκθέσει την τουρκική πλευρά, αλλά μόνο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι σαν να του λένε «πάρε την Μόρφου, δώσε την εκ περιτροπής που ήταν ήδη σύγκλιση Χριστόφια και για τα υπόλοιπα... βλέπουμε».
 
Τι θα κάνει ο Πρόεδρος, δεν γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως το κυρίαρχο σενάριο του «τελευταίου μιλίου». Ότι ο Ερντογάν κερδίζει και όταν θα ησυχάσει πλέον σαν ήρεμος σουλτάνος-παντοκράτορας, θα θυμηθεί και την Κύπρο. Αυτό μας υποβάλλουν εδώ και μήνες όταν παραπέμπουν «μετά το δημοψήφισμα».
Κανένας όμως δεν εξήγησε με ποια λογική ο αυταρχικός άρχοντας στην Άγκυρα θα θελήσει να κάνει στην Κύπρο «παραχωρήσεις».
 
Για ποιο λόγο; Μήπως το φυσικό αέριο; Αφού ήδη μας δήλωσε ότι απλώς θα έρθει να το πάρει. Για την Ευρώπη; Εκείνην που βρίζει καθημερινά σαν «ναζιστικά κατάλοιπα»; Χλομό φαίνεται ολόκληρο αυτό το σενάριο. Θα το διαπιστώσουμε, όμως, πολύ σύντομα. Την ίδια ώρα που από παντού ακούγονται προεκλογικά τύμπανα.

Top