Χρύσανθος Τσουρούλλης Τελικά δεν είναι και τόσο... φίλοι μας οι Τούρκοι

Τελικά δεν είναι και τόσο... φίλοι μας οι Τούρκοι

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…

Πριν από μερικές εβδομάδες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμπολιτευόμενοι μιλούσαν για «σημαντική πρόοδο» και για «προοπτικές για συμφωνία».
 
Κάποιοι «διαφήμιζαν» και δημοψήφισμα πριν από τις βουλευτικές. Τώρα τελευταία όμως το κλίμα έχει αλλάξει άρδην. Ο μετριοπαθής και «πολλά υποσχόμενος για λύση» Μουσταφά Ακιντζί κάνει απανωτές σκληρές τοποθετήσεις, που θυμίζουν αν όχι Ραούφ Ντενκτάς, σίγουρα Ντερβίς Έρογλου. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά τώρα για «δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν». Ακόμα κι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε που μιλούσε επίσης για «δημοψήφισμα» τον Μάρτιο, αφού κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο ότι βάζει στη μέση... μαντικές ικανότητες, τώρα μάς λέει ότι σημασία έχει περισσότερο η «ποιότητα» παρά η «ταχύτητα» μιας συμφωνίας.
 
On hold
 
Είναι πια βέβαιο ότι πριν από οποιαδήποτε εξέλιξη -και αν υπάρξει κάποια τέτοια- θα μεσολαβήσουν οι βουλευτικές εκλογές. Στο μεταξύ, η ίδια η προεκλογική περίοδος επιβάλλει μια «παύση». Αλλά στην περίπτωσή μας η «παύση» φαίνεται να ξεκινά αρκετά πριν και για λόγους που δεν έχουν σχέση με τις βουλευτικές. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι ακόμα και στα κεφάλαια εκείνα όπου έλεγαν ότι μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και τα θεωρούσαν και «εύκολα», τελικά δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμφωνία. Ούτε κατά προσέγγιση. Τι θα γίνει με τα πιο δύσκολα, που ούτε τα έχουν αγγίξει και η Τουρκία «ποιεί την νήσσαν»; Θα μπορέσει όμως μέσα στο καλοκαίρι, μετά τις εκλογές, να υπάρξει η ίδια «δυναμική» που κάποιοι έβλεπαν στην τελευταία περίοδο;
 
Αυτή είναι η ανησυχία των διάφορων «επιτελείων της λύσης» τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και αλλού. Η ανησυχία των πιο αισιόδοξων μέχρι τώρα είναι ότι οι ίδιες οι εκλογές θα επηρεάσουν την κατάσταση, αλλά πιθανώς και τη στάση των πολιτών. Το βέβαιο είναι όμως ότι στο μεταξύ τα κόμματα θα απορροφηθούν από τις βουλευτικές εκλογές. Ενώ μόλις στηθεί η καινούργια Βουλή θα έχουμε θερινές διακοπές και μετά πάλι εκλογές για τους δήμους και τις κοινότητες.
 
Το εκλογικό μέτρο
 
Αυτές οι εκλογές που έρχονται δεν θα είναι όμως καθόλου «ουδέτερες». Ο Αβέρωφ Νεοφύτου βάλθηκε να τους δώσει έξτρα ενδιαφέρον. Με την ιδέα του να περάσει αλλαγή στον εκλογικό νόμο, για να μπει εκλογικό μέτρο μόλις 6-7 μήνες πριν από τις εκλογές, έχει πυροδοτήσει πραγματικό «πολιτικό πόλεμο». Στόχος του, λένε τα μικρά κόμματα, είναι να τα εξαλείψει. Κάποιοι μάλιστα το παίρνουν και ένα βήμα πιο πέρα, διαπιστώνοντας ότι όλα τα μικρά κόμματα είναι αντίθετα με τη λύση που προωθούν ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.
 
Από την Πινδάρου απαντούν ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου δεν έχει καμία σχέση με το Κυπριακό, αφού δεν είναι η Βουλή που θα εγκρίνει τη λύση. Ακόμα και αν δεν βρίσκονται στη Βουλή μικρά κόμματα και ομάδες θα μπορούν να παίξουν τον ρόλο τους σε ένα δημοψήφισμα. Από το ΑΚΕΛ που φαίνεται να «κρύφτηκε» πίσω από τον ΔΗΣΥ με έμμεσο πλην σαφή τρόπο υπονοούν ότι τους ενδιαφερει να φράξουν τον δρόμο σε ακραία σχήματα και «τρομοκρατικές τάσεις» (φωτογραφίζουν το ΕΛΑΜ).
 
Σύμφωνα με τις ενδείξεις των τελευταίων δημοσκοπήσεων, από το νέο εκλογικό σύστημα θα ευνοηθεί σίγουρα ο ΔΗΣΥ, εφόσον καταγράψει εκλογικό ποσοστό όπως αυτά που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές.
 
Γνώστες των εκλογικών λένε ότι δεν αποκλείεται να βρεθεί από 20 με 22-23 έδρες. Το ΑΚΕΛ θα ενισχυθεί επίσης στην πορεία ανάκαμψης που ξεκίνησε και που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Δηλαδή, και αν δεν επανέλθει στα ποσοστά των «παχέων αγελάδων», του 2011, μπορεί να διατηρήσει άνετα την κοινοβουλευτική δύναμη του. Το ΔΗΚΟ επίσης ίσως να μη ζημιώσει επίσης σε αριθμό εδρών, όση και αν είναι η «πίεση» που θα δεχτεί από τη Συμμαχία.
 
Από εκεί και πέρα κερδισμένοι θα είναι όσοι καταφέρουν να μπουν στη Βουλή με ποσοστό πάνω από 5% ή 4%, ανάλογα με το τι θα αποφασιστεί τελικά. Αυτοί εκ πρώτης όψεως θα είναι η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία, χωρίς όμως να αποκλείονται και οι εκπλήξεις... Ένα ερώτημα είναι τι θα κάνουν τα σημερινά μικρότερα κόμματα (ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγοι) και ποιες τυχόν νεές κινήσεις ή σχήματα θα δοκιμάσουν να περάσουν τον ψηλότερο πήχυ.
 
Πάντως, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν πληροφορίες ότι κυοφορείται νέο πολιτικό σχήμα από σημαίνουσα προσωπικότητα που, προς το παρόν, πολιτεύεται με μεγάλο κόμμα και σκοπεύει να αυτονομηθεί στις επόμενες βουλευτικές (με απώτερο στόχο τις προεδρικές του 2018).
 
Οι πονοκέφαλοι του Αναστασιάδη
 
Όλα αυτά όμως δεν ενδιαφέρουν άμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη, εκτός από τον πονοκέφαλο του νέου ανασχηματισμού που θα του επιβληθεί, αφού κάποιοι υπουργοί ετοιμάζονται να επιστρέψουν στον κοινοβουλευτικό στίβο. Εκτός από τον «έτοιμο από καιρό» Χ. Φωκαΐδη, στο τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται και ο Χ. Γεωργιάδης να εγκαταλείψει την Κυβέρνηση διεκδικώντας έδρα στη Λευκωσία.
 
Ο μεγάλος πονοκέφαλος του προέδρου της Δημοκρατίας είναι πώς θα συμμαζέψει την ανάγκη της ά. Μέρκελ να κάνει «δώρα» και να δώσει ανταλλάγματα στον Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η Λευκωσία. Οι εικόνες που δόθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν από καθησυχαστικές μέχρι ειδυλλιακές, με αποκορύφωμα το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. Όμως η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Διότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται και πάλι κάτω από σοβαρή εσωτερική πίεση και έχει επίσης ανάγκη να δείξει ότι παίζει τον ρόλο της «ηγέτιδας» στην Ευρώπη. Ούτε λίγο ούτε πολύ έταξε πράγματα στην Άγκυρα, τα οποία δεν θα μπορεί να δικαιολογήσει με κανένα τρόπο ο δικός μας πρόεδρος. Ιδιαίτερα σήμερα που αναγκάζεται να ομολογήσει ότι τελικά δεν είναι και τόσο... φίλοι μας οι Τούρκοι!

Top