Χρύσανθος Τσουρούλλης Πολιτικό θερμόμετρο πιο καυτό κι από τον Αύγουστο

Πολιτικό θερμόμετρο πιο καυτό κι από τον Αύγουστο

Γιατί ανοχή και η κάλυψη είναι συνενοχή αδέλφια…


Βασανιστικό ερώτημα κατά πόσον η Βουλή θα ψηφίσει τη συμφωνία Κυβέρνησης - Τρόικας

Πηγές, πάντως, που πρόσκεινται στην Πινδάρου επιβεβαιώνουν ότι και το ίδιο το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη δυσκολεύεται να δεχτεί κάποια διαδικασία μαζικών εκποιήσεων την ώρα που οι τράπεζες δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα αρκετές προσπάθειες για να περιορίσουν το πρόβλημα

ΚΡΙΣΙΜΟ ΕΡΩΤΗΜΑ τι συνέπειες θα έχει η άρνηση του Γιούρογκρουπ του Σεπτεμβρίου να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Κύπρο


Την ώρα των ενδοκομματικών εκλογών στο ΔΗΚΟ, όταν ο Νικόλας Παπαδόπουλος κέρδισε τον Μάριο Καρογιάν, γράφαμε και αναλύαμε την ανακατανομή εξουσίας και ρόλων στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Με το ΔΗΚΟ να συμμετέχει ακόμα στην Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, το «δίδυμο» Αβέρωφ-Νικόλα αποκτούσε μια καινούρια δυναμική.

Η παλιά προσωπική συνεννόηση σε ζητήματα οικονομίας ανάμεσα στους δυο νέους ηγέτες των κομμάτων αποκτούσε μια ξεχωριστή σημασία. Πολλοί ήμασταν, βέβαια, που προβλέπαμε ότι αυτό δεν θα κρατούσε για πολύ, αφού ήταν από την αρχή φανερό ότι η αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την Κυβέρνηση ήταν θέμα χρόνου.

Τώρα αυτές τις μέρες είδαμε τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να επισκέπτεται τον παλιό συνεργάτη του ως οικοδεσπότη στον ΔΗΣΥ και να του προτείνει τον σχηματισμό «μετώπου για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου».

Μήπως τελικά η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται;

Όλα αυτά, όμως, γίνονταν στη σκιά των διαπραγματεύσεων για τις εκποιήσεις. Η Κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη να δεχτεί τις εντελώς «απρόσκοπτες» ή και «ανεξέλεγκτες» εγγυήσεις που ζητούσε η Τρόικα. Έτσι σημειώθηκε μια καθυστέρηση για να κλείσει η πέμπτη αναθεώρηση του Μνημονίου και η συμφωνία ήρθε μόλις προχτές.

Αυτό, παρατηρούσαν στην Πινδάρου, είναι μια απτή απόδειξη ότι διαπραγμάτευση γίνεται. Δεν είναι αλήθεια, σημείωνε στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης, ότι η Κυβέρνηση απλώς δέχεται ό,τι απαιτούν οι τροϊκανοί.

Ακόμα όμως και αν έχουν καταλήξει Υπουργός Οικονομικών και Τρόϊκα, το σκληρό τραπεζικο-κτηματικό πόκερ δεν έχει τελειώσει. Προκύπτουν μερικά πολύ κρίσιμα ερωτήματα. Ερωτήματα που θα ανεβάσουν τις πολιτικές θερμοκρασίες μέσα στον Αύγουστο.

Μαζικές εκποιήσεις; Πολύ δύσκολο για όλους το ΟΚ

Το πρώτο ερώτημα είναι αν η Βουλή θα είναι διατεθειμένη να δεχτεί και να ψηφίσει αυτήν τη συμφωνία που έχει κάνει η Κυβέρνηση. Οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμα όλες γνωστές. Η γενική ιδέα είναι ότι εκποιήσεις θα γίνουν, αλλά «με προϋποθέσεις». Θα μπορέσουν να θεωρήσουν τα πολιτικά κόμματα αυτές τις «προϋποθέσεις» ως ικανοποιητική «προστασία»;

Πηγές που βρέθηκαν κοντά στις διαπραγματεύσεις διαβεβαιώνουν ότι αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Ούτε καν ο Συναγερμός δεν θα μπορεί εύκολα να ψηφίσει τέτοιο νόμο», σχολίαζαν.

Άλλες πηγές που πρόσκεινται στην Πινδάρου επιβεβαίωναν ότι πράγματι και το ίδιο το κόμμα του Νίκου Αναστασιάδη δυσκολεύεται να δεχτεί κάποια διαδικασία μαζικών εκποιήσεων υποθηκευμένων ακινήτων, την ώρα που οι τράπεζες δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα αρκετές προσπάθειες για να περιορίσουν το πρόβλημα. Εκτός όμως από αυτό, τον ΔΗΣΥ προβλημάτιζε πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί τελικά από τη Βουλή η συμφωνία και να «πέσει» το Πρόγραμμα. Τι θα γίνει αν τελικά κοπεί η επόμενη δόση, που είναι μεγαλύτερη από 600 εκατομμύρια;

Και αν τυχόν «πέσει» το Πρόγραμμα;

ΑΣΧΕΤΑ, όμως, από το τι θα κάνει ο ΔΗΣΥ στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, που θα συγκληθεί για το θέμα πριν από το τέλος του Αυγούστου, το μεγάλο κρίσιμο ερώτημα είναι τι συνέπειες θα έχει η άρνηση του Γιούρογκρουπ του Σεπτεμβρίου να εκταμιεύσει την επόμενη δόση για την Κύπρο. Το προφανές, όπως ήδη σημειώνουν κάποιοι, είναι ότι το κράτος σύντομα δεν θα έχει να πληρώσει του μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση. Αλλά οι επιπτώσεις θα είναι πολύ ευρύτερες.

Θα λειτουργήσει, άραγε, αυτό ως μια αφορμή για να ξανασκεφτούν και οι εταίροι μας την «περίπτωση Κύπρος»; Αυτό φαίνεται, για παράδειγμα, να ελπίζει ο ηγέτης του ΔΗΚΟ αναλαμβάνοντας ήδη πρωτοβουλία «επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου». Ή μήπως θα χαθούν αμέσως όλοι οι «πόντοι» που κέρδισε η Κύπρος τον τελευταίο καιρό απέναντι στις διεθνείς αγορές και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το «συντονιστικό» γέφυρα για τις διαφορές ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί δημοσιογράφοι, δικαιολογημένα, είχαν την απορία τι απάντησε τελικά ο Συναγερμός στην πρόσκληση του ΔΗΚΟ σε όλα τα κόμματα για να δημιουργήσουν ένα «συντονιστικό όργανο» με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν φάνηκε να έχει δώσει καμία απάντηση, ούτε θετική ούτε και αρνητική όμως. Διευκρίνισε, πάντως, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ ότι, εκτός του ότι εκείνη ήταν «ιδιαίτερα παραγωγική» και ότι υπάρχει αρκετό κοινό έδαφος και σύγκλιση σε αρκετά θέματα, «συμφώνησαν πως διαφωνούν».

Στενός συνεργάτης του διευκρίνιζε ότι «φυσικά και είναι εκτός συζητήσεως να προτείνει ο ΔΗΣΥ εκπρόσωπο στο συντονιστικό όργανο που θέλουν να κάνουν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ», αφού όπως υπενθύμιζε, «εμείς εξηγήσαμε ότι για να πετύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε και είναι εφικτές στην εφαρμογή του Προγράμματος θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι και αξιόπιστοι και να μην κάνουμε τη διεκδίκηση θέμα δηλώσεων και διαδηλώσεων».

Άλλο είναι, όμως, το κρίσιμο ερώτημα. Από τη στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν ένα τέτοιο συντονιστικό όργανο, πώς θα συνδυάσει αυτό την καθαρά αντιμνημονιακή θέση του ΑΚΕΛ με τη βασική θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου ότι «θα πρέπει να εφαρμόσουμε το Μνημόνιο αφού κάνουμε κάποιες διορθώσεις»; Ήδη κάποιοι από την «ενδοκομματική αντιπολίτευση» δεν παύουν να επαναλαμβάνουν την απορία «πώς θα συνδυαστεί η υπεύθυνη προσέγγιση του ΔΗΚΟ με τη βαθύτερη άποψη μερίδας τουλάχιστον του ΑΚΕΛ ότι πρέπει να παρατήσουμε τα μνημόνια και να βγει η Κύπρος από το Ευρώ;».

Μια άλλη ανάγνωση θέλει όμως να υπογραμμίζει ότι η πρόταση για «συντονιστικό όργανο των κομμάτων» δίνει διέξοδο και έξυπνη λύση για να κρυφτούν οι διαφορές τους. Κι αυτό διότι η επιτροπή υποτίθεται ότι θα συντονίζει ενέργειες και θα βγάλει ένα «πρόγραμμα αλλαγών» που επιδιώκονται. Δηλαδή, όπως σημείωνε πρόσωπο από το περιβάλλον του ηγέτη του ΔΗΚΟ, θα υπογραμμίζει τα κοινά μας, τα μίνιμουμ και ταυτόχρονα θα δώσει «δύναμη πολιτικού πυρός».

Εκτός «συντονιστικού», αλλά όχι και χωρίς πειρασμούς ο ΔΗΣΥ

Αλλά και τον ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να τον αφήσει ανεπηρέαστο αυτή η φιλολογία «επιδιωκόμενων αλλαγών στο Μνημόνιο». Ήδη το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις «μάλλον δεν περνά» δίνει θάρρος και βάζει ιδέες σε συναγερμικά στελέχη που, παρά τη μέχρι τώρα θετική στάση τους, σε αρκετές στιγμές ήταν έτοιμοι να «κάνουν έκρηξη» πιστεύοντας ότι «το έχουμε παρακάνει».

Πώς θα μπορέσει να διαχειριστεί άραγε ο πρόεδρος του κόμματος ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πέρασε αρκετά ανώδυνα την... κατά φαντασίαν εισαγωγή «μαθήματος ομοσπονδίας» στα σχολεία, μη διστάζοντας να δηλώσει δημόσια ότι επρόκειτο για μιαν απλή... φαντασία.

Στο επίπεδο του Μνημονίου όμως και των εκποιήσεων με όλες τους τις συνέπειες κινδυνεύει να δει για πρώτη φορά πραγματικές φυγόκεντρες δυνάμεις. Φαίνεται ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βγήκε ήδη σε δημοσιογραφική διάσκεψη και τα «έψαλε» για τα καλά στις τράπεζες.

Από Σεπτέμβριο η αληθινή εικόνα...

Ο Αύγουστος θα φανερώσει πολλά. Και για τη συνέχιση του προγράμματος της Κύπρου, αλλά και για την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος. Διότι σε περίπτωση που σημειωθεί «διακοπή» του προγράμματος εξαιτίας των εκποιήσεων, στη συνέχεια θα κριθεί και η νέα γραμμή πλεύσης του προέδρου του ΔΗΚΟ, που διεκδικεί συντονιστικό ρόλο στον χώρο της αντιπολίτευσης. Αλλά θα κρίνει πολλά και για την ίδια την οικονομία και την κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Γιατί η προειδοποίηση που ήρθε ότι «αφού έχασαν καταθέσεις, άλλοι μετοχές και αξιόγραφα και πολλοί την εργασία τους, οι Κύπριοι δεν μπορεί τώρα να μείνουν και άκληροι», δίνει ένα πραγματικό σήμα κινδύνου. Το αντιλαμβάνεται εξάλλου και η Κυβέρνηση και ειδικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ασχέτως του πώς μπορεί να χειριστεί τους δανειστές και την πίεση του Μνημονίου. Το ζήτημα είναι πώς θα το χειριστεί συνολικά το πολιτικό σύστημα


Top