Στέλιος Παπαμωϋσέως Κάθε μέρα μάς εκπλήττει…

Κάθε μέρα μάς εκπλήττει…Έχω γράψει ξανά σε αυτή τη στήλη ότι κάθε βράδυ, βλέποντας ειδήσεις, όλο και κάποιο σκάνδαλο θα βγει στην επιφάνεια.
Έχει συνηθίσει πλέον ο οργανισμός μας και είμαστε προετοιμασμένοι για πολλά ακόμη που μας αναμένουν. Κάποιοι ισχυρίζονται -και τείνω να συμφωνήσω απόλυτα- ότι η γενικότερη εικόνα στη σύγχρονη κοινωνία μας θυμίζει το κεφάλι της Λερναίας Ύδρας στην αρχαιότητα.
Μόνη αλλά τεράστια διαφορά είναι ότι ο ημίθεος Ηρακλής κατάφερε να τη δαμάσει.
Δυστυχώς, σήμερα δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας, άρα;
Μεταφέροντας το παραπάνω στο αθλητικό και ειδικά στο ποδοσφαιρικό πεδίο, θα έλεγε κανείς ότι ταιριάζει γάντι με το γενικότερο σκηνικό που επικρατεί στην κοινωνία μας.
Σε ό,τι έχει σχέση με τη δομή και τη διαχείριση του χώρου, αλλά και με το πώς χειρίζονται καταστάσεις οι έχοντες την ευθύνη, ή και οι κατέχοντες σημαντικά πόστα, είναι κάτι που μέρα με τη μέρα -όσο και αν έχουμε συνηθίσει σε ατασθαλίες και προχειρότητες- μάς εκπλήττει ολοένα και περισσότερο.
Το να βλέπεις παράγοντες να προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο ή και το ανάποδο, είναι σύνηθες φαινόμενο.
Το να βλέπεις διαιτησίες που είναι για γέλια και για κλάματα, επίσης συνηθισμένη εικόνα στα γήπεδά μας είναι.
Το να ακούς για ερχομό κίτρινων και κόκκινων φακέλων και για προσφυγές παικτών και προπονητών στα αρμόδια σώματα της ΟΥΕΦΑ, δεν αποτελεί πλέον και κύρια είδηση.
Όμως, όταν διαβάζεις αποφάσεις της δικαστικής επιτροπής της Ομοσπονδίας που επιβάλλει ποινές με την κατηγορία της πλαστοπροσωπίας σε Προαιρετικά πρωταθλήματα της ΚΟΠ, στην αρχή τσιμπιέσαι αν καλά το διάβασες και, όταν συνειδητοποιείς ότι δεν σε γελούν τα μάτια σου, το λιγότερο εξοργίζεσαι και διερωτάσαι σε ποιο σημείο φτάσαμε και αν όντως πιάσαμε πάτο και εδώ…
Υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε το πρωτάθλημα αυτό για να δώσει την ευκαιρία σε ομάδες, Ακαδημίες και νεαρούς παίκτες να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προωθηθούν ιεραρχικά οι νεαροί, αν το αξίζουν πραγματικά.
Επίσης, υποτίθεται ότι οι ομάδες και περισσότερο οι ιδιωτικές Ακαδημίες, έχουν πολύ υψηλά ως στόχο να καλλιεργήσουν την ευγενική άμιλλα, να προστατέψουν τους νεαρούς από τις κακοτοπιές, να πλάσουν καλούς χαρακτήρες και να τους μάθουν ότι στο άθλημα του ποδοσφαίρου και όχι μόνο υπάρχει η νίκη αλλά και η ήττα και να είναι προετοιμασμένοι για όλα.
Οι γονείς πληρώνουν γι’ αυτό αρκετά λεφτά μηνιαίως.
Έχουν απαιτήσεις και από τους υπευθύνους και από τα ίδια τα παιδιά τους.
Όταν λοιπόν στον βωμό της νίκης ή της μη ήττας, ή ακόμη και της προσωπικής ικανοποίησης, φτάνουν στο σημείο άνθρωποι, που ανήκουν στον χώρο του ποδοσφαίρου και έχουν αναλάβει την υποχρέωση να γαλουχήσουν σωστά τους νεαρούς, να παρανομούν οι ίδιοι και να κατηγορούνται για πλαστοπροσωπία, θεωρώ ότι είναι το υπέρτατο αμάρτημα στο οποίο έχουν υποπέσει.
Ένα χρηματικό πρόστιμο, έχω την άποψη ότι δεν είναι αρκετό για να επουλώσει τις πληγές στο κάθε παιδί ξεχωριστά, αλλά και στον κάθε γονιό που πέφτει θύμα της αντιπαλότητας ομάδων ή και ακαδημιών περισσότερο.
Όμως για να φτάσουμε σε αυτό το τραγικό σημείο, ευθύνη -και μάλιστα τεράστια- φέρουν και ομάδες και κάποιοι που διαχειρίζονται Ακαδημίες και βέβαια όλοι όσοι είχαν στην Ομοσπονδία την ευθύνη είτε να εκδώσουν τα σωστά πτυχία είτε να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές τις ηλικίες και στις διάφορες διοργανώσεις που λαμβάνουν μέρος - είτε κάτω από την ομπρέλα της ίδιας της Ομοσπονδίας είτε όχι, αυτό δεν έχει και μεγάλη σημασία πλέον.
Για το κεφάλαιο νεαροί παίκτες και Ακαδημίες, γράψαμε πολλά σχόλια σε αυτή εδώ τη στήλη, αλλά επειδή το θέμα φαίνεται να μην πουλά, δεν προκάλεσε την αναγκαία ευαισθητοποίηση ή και τον προβληματισμό που αναμέναμε από τους άμεσα εμπλεκομένους.
Τώρα κάποιοι τρέχουν πάλι να προλάβουν τα γεγονότα και, όπως πάντα, ερχόμαστε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι.
Και το δυστύχημα είναι ότι τρεις περιπτώσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, σαν αυτές πόσες πέρασαν απαρατήρητες;…
Καλή Κυριακή σε όλους.   
 


Top